AlbumsRecensies

Molchat Doma – Monument (★★★½): Doomermuziek voor boomers en zoomers

танцы, танцы, танцы! Aan de andere kant van het Europese vaste land is Molchat Doma eigenhandig bezig aan de revival van de coldwave. Het trio, met thuisbasis in Wit-Rusland, is al toe aan hun derde langspeler. Traditioneel wordt die gezien als de moeilijkste in een bands carrière. Het is bijna een ongelezen regel om meer te experimenteren dan te blijven vasthouden aan oude muzikale gewoontes. Molchat Doma kiest echter voor de gemakkelijke weg en blijft bij hun retro jaren tachtig geluid.

De muziek mag dan niet geheel eigentijds zijn; hun weg naar het online sterrendom is dat zonder twijfel wel. Eerder dit jaar ging hun nummer “Sudno” viraal op TikTok. De onverwachte internationale hit zorgde ervoor dat Molchat Doma opeens op een tweede plaats terecht kwam in de wereldwijde Viral 50 lijst op Spotify. Op zich is het niet meer ongewoon dat een voorheen vrij onbekende groep op deze manier ontdekt wordt door jongeren over de hele wereld. Onlangs nog maakten TikTokkers kennis met de esoterische soundcollage van The Caretaker. We vermoeden dat de wereldwijde lockdowns er ook voor iets zullen tussen zitten.

Over specifieke lyrics kunnen we met onze heel beperkte kennis Wit-Russisch jammer genoeg moeilijk oordelen. Titels als “Discoteque” en “Leningradskiy Blues” laten echter weinig aan de verbeelding over. Naast een hommage aan bands als Joy Division en Kino is Monument een tweespalt tussen een onvervalste dansplaat en gecertificeerde ‘doomermuziek’. Net zoals op С крыш наших домов en Этажи schildert Molchat Doma een muzikale hommage aan het communistische Sovjetregime van weleer, een regime dat nog steeds duidelijke sporen nalaat in de Wit-Russische maatschappij en diens straatbeeld.

Vergelijkingen met Joy Division en New Order zijn nooit ver weg wanneer gesproken wordt over Molchat Doma. De etherische stem van Egor Shkutko zweeft boven de in reverb gedrenkte drums en synthesizers. De Wit-Russische Peter Hook, Pavel Kozlov, houdt de nummers recht met zijn zwoele baslijnen. Het is een recept dat nogal snel kan worden afgedaan als pure kitsch. Molchat Doma omarmt hun opzichtigheid en distilleert het geniale uit de antieke muzikale formules.

Het trio vertolkt hun Perestroika fetisj nog steeds het beste op de meer desolate en zweverige nummers zoals op “Otveta Net”, “Obrechen” en “Lubit I Vypolnyat”. In contrast daarmee serveert Molchat Doma een aantal opzwepende pure dansnummers. “Discoteque” en “Zvezdy” zijn duidelijk de meest prominente vertegenwoordigers. De diepe synthbas op “Udalil Tvoy Nomer” is echter de grootste dader van ritmisch bewegende ledematen. Het Russische Kino heeft overigens een bijna gelijknamig nummer. De Wit-Russen spelden hun invloeden niet alleen op hun mouwen, maar over hun volledige kostuums en lijken er geen schaamte voor te hebben.

Kort samengevat: weinig risico’s, maar zondermeer stuk voor stuk geweldige uitvoeringen. Ondanks de weinige vernieuwing op Monument zijn we er wel van overtuigd dat ze hun eigenzinnige online doorbraak meteen nieuw leven inblazen; of zoals zoomer Buzz Lightyear het zou zeggen: ‘To TikTok and beyond!’

Monument verscheen op 13 november via Sacred Bones Records.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Molchat Doma - "Son"

De kans dat je een band uit Wit-Rusland kan opnoemen, is wellicht klein, maar de kans dat je wel een nummer kent…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Keaton Henson - House Party (★★★★): De maskers vallen af

Frivole meezingers, rauwe gitaarsolo’s en zowaar optimistische haast hoopvolle melodieën: wie zich de laatste jaren liet onderdompelen in Keaton Henson’s donkere zielenroerselen…
InstagramLiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2022 (Weekend 2): Eind goed, al goed

Barcelona is voor twaalf dagen in de ban van Primavera Sound, want de organisatie heeft alle zeilen bijgezet om de editie van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.