AlbumsRecensies

LoSabeS – Spiegels (★★★½): Leren rappen van de meester

Een hoop van de nieuwe rappers komen uit het Gentse, maar niet alleen de jeugd uit Gent kan rappen. Er zijn genoeg Gentse pioniers die de Vlaamse hiphop mee hebben opgebouwd. Namen als Froze, Fatih, Castro en Rick De Vik zijn niet onbekend, maar ook LoSabeS mag niet ontbreken aan de Gentse top. Al jaren brengt hij muziek uit, Hier een losse single, daar een losse single, maar nu is het tijd voor de ep Spiegels die deel uitmaakt van het tweeluik Spiegels en Spoken.

Een eerste indruk van deze ep is het feit dat hij zeer divers is. De ene track is al wat zweveriger en gaat meer de oldschool kant op, terwijl de andere dan weer loeihard is, waarbij de bassen ons omverblazen. De teksten van LoSabeS zijn ook zeer divers, van ervaringen in de klas waar hij leerkracht is tot meer diepere dingen over het leven. Maar hetgeen wat het meeste opvalt en dat echt een handelsmerk is van LoSabeS, is zijn Franse raps tussen zijn Gentse teksten. Vloeiend Frans zorgt elke keer voor een bepaalde wending die we zeker en vast kunnen smaken. En dan mag je niet vergeten dat hij niet tweetalig is opgevoed; van Franstalige vrienden en school leerde hij alles.

LoSabeS is niet van plan er gras over te laten groeien. Vanaf track één is het al bar na bar en horen we kwaliteit van de bovenste plank. “Coupable” is een aangename opener die ons al doet uitkijken naar de rest van deze ep. Het heeft een beetje een speelse flow en omdat het niet al te serieus oogt, wordt het begin van de ep niet te zwaar. Dat horen we ook op “Prof”, het tweede nummer van Spiegels. “Prof” gaat over het stereotiepe beeld van een verbitterde leerkracht die zijn leerlingen naar de strafstudie stuurt. Het klinkt allemaal zeer geloofwaardig, wat ook logisch is aangezien LoSabeS in Brussel zelf voor de klas staat.

Tot nu toe waren het meestal redelijk harde en snelle beats die we hoorden, dus is het een goede afwisseling als we “Rio Rim” beluisteren. Een jazzy, oldschool productie zorgt voor een vibe die ons meeneemt naar de golden nineties. Ook de manier waarop en waarover LoSabeS rapt, laat ons denken aan vroeger. Het nummer heeft een sterke flow en bevat toffe woordkeuzes zoals ‘Verboden promo als ik stickers aan de Curb hang, S/O nog naar Mo’. De skaters uit Gent weten waarover hij het hier heeft. “Rio Rim” lijkt voor ons de titeltrack van deze ep, zonder dat het dezelfde titel als de ep draagt. Maar het is toch “Tropie Filante” die er voor ons uitspringt.

“Tropie Filante” bevat alles wat een fantastisch nummer nodig heeft. Een dikke beat geproduceerd door After Four, twee rappers die bar na bar en zonder blad voor de mond rappen en een sterk refrein, hier gezongen door Kapinga Gysel. Dit nummer heeft ook een speciale plaats gekregen in de hiphopharten. De dag voor dat dit nummer ging uitkomen, kreeg de Vlaamse hiphopwereld te kampen met een verlies van een groot talent. Rapper Storme uit Gent had ons verlaten en dat was de reden om dit nummer op te dragen aan hem, ‘Ge hebt veel sterren om de lucht te laten schijnen’. Fatih en LoSabeS wisselen elkaar hier ook mooi af, Het geeft ons een cyphergevoel en dat kan ons zeker smaken. Op het einde horen we een dj wat scratchen, wat het oldschool gevoel nog versterkt.

We waren ook wel zeer benieuwd naar het laatste nummer van Spiegels. “Vlaemsche” is, zoals we dachten, een track die kritiek op de samenleving geeft. LoSabeS haalt veel verschillende punten aan op dit nummer, waar hij tegen is en over wilt rappen. Zo heeft hij het over Vlaamse politiek, over het politiegeweld en George FLoyd, Congo en Leopold II. Geen taboes voor de Gentse rapper, en dat siert hem.

LoSabeS heeft nog eens benadrukt dat hij niet onderdoet voor andere Belgische rappers en dat hij maar al te goed kan rappen, We zijn benieuwd naar deel twee van Spiegels en Spoken.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.
153 posts

About author
Ik maak muziekjes, ik schrijf over muziekjes, ik ben verliefd op muziekjes.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Bekane"

Als lid van Le 77 maakt Peet naam in de Belgische hiphopscene alvorens zich op zijn solocarriere te focussen. Als soloartiest heeft…
AlbumsFeatured albumsRecensies

ZLDR – KWETS UUR (★★★½): Amicale vinnigheid

De kans bestaat dat u tot nu toe nog nooit van ZLDR gehoord hebt. Het West-Vlaamse rapduo ontstond tijdens de coronaperiode op…
InstagramLiveRecensies

Froukje @ Kunstencentrum Vooruit (Balzaal): Safe space voor elke emotie

In de Gentse Vooruit is het deze week Nederland(s) boven. Woensdag stond MEROL in een bomvolle Concertzaal en gisteren was Froukje aan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.