Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Osees – “Scramble Experiment”

Als je denkt dat jij je verveeld hebt tijdens de lockdown, denk dan ook eens aan wat die arme workaholic van een John Dwyer moet meegemaakt hebben nu een groot deel van zijn liveleven de soep in gedraaid is. De Californiër verdeelde zijn tijdsoverschot dit jaar buitengewoon efficiënt tussen projecten als Damaged Bug en Bent Arcana, al is het vooral zijn creatieve paradepaardje Osees dat recentelijk overstroomde van output. Vorige maand nog kwam Protean Threat uit, een gejaagde collectie kort-maar-krachtige powerbommetjes, op de voet gevolgd door Metamorphosed. Dat laatste album wist minder te imponeren, maar daarom niet minder te boeien. Het komt na al die vlijt niet als een verrassing dat er nog wat in de pijplijn zit voor dit jaar, en wel in de vorm van Panther Rotate. Dwyer beschrijft het als een begeleidend album bij Protean Threat vol remixes en experimenten. ‘Een tweede versie van Protean Threat, zo je wil’, aldus Dwyer.

Die tweede versie klinkt maar beter verdomd anders dan het origineel, hoop je dan, en dat doet ze eigenlijk wel. “Scrambe Experiment”, de kwaadaardige tweelingbroer van “Scramble Suit II”, klinkt minder agressief en gejaagd dan het origineel, maar dubbel zo duister en geheimzinnig. Het tempo halveert, en we horen een vreemdsoortig synthlijntje zich als een kirrend kuiken naar de voorgrond werken. De absurditeit piekt wanneer het thema van “Scramble Suit II” in gemuteerde vorm komt aanzetten, belaagd door horden buitenaardse effecten en vreselijk scherpe uithalen van Dwyers synthesizer. Een neerslachtige gitaarsolo probeert later de drummer aan het wankelen te brengen, maar die marcheert koppig door tot het bittere eind. Na afloop van het nummer begrijp je niet goed waar je naar geluisterd hebt. Panther Rotate wordt naar alle waarschijnlijkheid een plaat om welgeteld eenmaal te beluisteren, ‘wow… vet’ over te zeggen, en daarna compleet te vergeten.

Facebook / Twitter / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Derby Motoreta's Burrito Kachimba - Hilo Negro (★★★½): Geflipte Spanjaarden met gitaren

Het genre van psychedelische rock wordt al jarenlang steevast gedomineerd door bands als King Gizzard & the Lizard Wizard, Ty Segall en…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2020

Het einde van 2020: voor de ene een tijd om er hoopgevende anti-coronaspreuken tegenaan te gooien, voor de andere het startsein van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Osees - "Gong Experiment"

Osees komt weer aanzetten met een rammelend staaltje singlepsychedelica. De veelzijdige (ooit garage-)rockband die al sinds 1997 de chronische identiteitscrisis tot haar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.