AlbumsRecensies

Joe & the Shitboys – The Reson for Hardcore Vibes (★★★½): Eenvoudige en (h)eerlijke punk

Het leven hoeft niet te moeilijk zijn. Eenvoud en beproefde recepten hebben hun waarde in alle sectoren reeds bewezen; ook bij muziek is dat zo. De beste muzikanten leveren vaak niet de beste songs omdat hun drang naar erkenning de zoektocht naar een mooi nummer overstijgt. Punk is echter niet het muziekgenre waarin de moeilijke muzikale onderdelen aan elkaar worden geregen, alhoewel de nieuwe lichting (vaak vanuit het Verenigd Koninkrijk) toch een mooie poging doet om er muzikaal beter uit te komen. Toch was dat nooit de essentie van het genre dat vertrekt vanuit een oergevoel om alles en iedereen aan de kaak te stellen, en dan nog het liefst de heersende trends. Omdat punkers net van die eenvoud houden, worden ze dan nog eens vaak als luieriken beschouwd, maar dat beschouwen we als overbodige kritiek.

In de muziek van Joe en zijn bende, oftewel de Shitboys, komt de eenvoud steeds terug als leidraad. Ja, zelfs voor het genre is deze muziek redelijk eenvoudig. Omdat de heren de enige punkband van de Faeröer zijn, krijgen ze toch wel een beetje voorsprong. De scene is daar al niet te groot, want met vijftigduizend inwoners is dat haast onmogelijk voor eender welke stijl. Toch ademt Joe & the Shitboys een en al punk uit en daarom verdient de band al onze aandacht. Op Facebook omschrijven ze zichzelf als: ‘QUEER VEGAN SHITPUNK BAND FROM THE FAROE ISLANDS THAT PRODUCES HIGH ENERGY SHOWS THAT ARE ALL ABOUT HOW SHITTY YOU ARE!!!!!!’ Wie zijn wij dan om hier geen aandacht aan te spenderen?

Op 12 juni kregen deze heren via onze winterslaapsessie een podium en daar stelden ze niet teleur. De slagzin hierboven klopt dus wel, want live was het leuk om naar te kijken. De plaat duurt amper tien minuten, maar dat weerhoudt hen niet om er tijdens die korte tijdspanne een feestje te bouwen. De nummers die eindigen onder een minuut zijn ontzettend snel en hebben zoveel energie dat de korte tijdspanne een must is. “Ram Me” mag je bijna letterlijk vertalen, want je wordt letterlijk door elkaar geramd. “Wonderwall” is voor Oasis-fans misschien een mooie Engelse rockballade, maar hier is het een chaotische aaneenrijging die redelijk hardcore getint is en doet denken aan oude rammelpunk. “FuCk” is een nummer dat er eigenlijk geen is, en “If You Believe in Eating Meat StartwWith Your Dog” is een song dat alleen al dankzij de titel het vernoemen waard is.

De iets langere liedjes zijn melodieuzer en klinken met momenten ronduit geniaal, al was het juist door die eenvoud. Single “The Reson for Hardcore Vibes 2” werd al besproken en toen viel ons al op dat ook de teksten wel zeer punkminded zijn. De relatie tussen een klein eiland en de rest van de wereld werd uitgelegd aan de hand van het onderwerp ‘werken in een vismijn als veganist’. Dat ze inderdaad hun job beu geraken, lijkt dan een overbodige stelling. “Macho Man Randy Savage” is ook een typisch ‘langer’ nummer dat goed in elkaar zit en vooral opvalt door het melodieuze karakter. Tekstueel worden er steeds andere thema’s aangepakt, en het is al snel duidelijk dat het op de Faeröereilanden dezelfde problemen zijn als op de rest van de wereld.

Het laatste nummer verklaart veel: “Shitboys Theme” doet een beetje aan een oude versie van the Beastie Boys denken door de humoristische inslag, maar het is tegelijk een leuke en sterke song. En dat is wat Joe & the Shitboys bijna constant doen. Met (bijtende) humor doorprikken ze hun punk, maar toch blijft de kritiek tegenover de maatschappij niet gespaard. Joe, Ziggy Shit, Sammy Shit en Johnny Shit hopen op een betere wereld en laten duidelijk horen dat ze het met deze muziek makkelijk kunnen. De eenvoud die ze aan de dag leggen, lijkt soms wat té eenvoudig, maar eerlijkheid gebiedt ons ook om te zeggen dat de nummers vaak erg goed geschreven zijn. We zijn fan geworden van the Shitboys, en van Joe.

Facebook

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single ShitKid - "Dirty Guy"

De Zweedse Åsa Söderqvis kennen we beter onder haar nom de plume ShitKid. Deze week bezorgde de singer-songwriter ons een nieuwe single…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single STEVE - "Static"

De afgelopen maand opende STEVE nog voor Captain Kaiser in een volgepakte Trix Club, vandaag pakt het drietal uit met een snoeihard vervolg…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Koala Disco - "Witches"

‘I’m so sick and tired of your bullshit’ is nogal een statement om een nummer mee te openen. Zwier er een dreunende…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.