AlbumsRecensies

BLACKPINK – THE ALBUM (★★): Niet echt een album

K-pop is wereldwijd aan een opmars bezig en daar zit de vrouwengroep BLACKPINK voor heel wat tussen. Samen met hun mannelijke tegenhanger BTS bestormen ze de westerse hitlijsten en zetten ze de Koreaanse popmuziek op de wereldkaart. De gemakkelijkste manier om dat te verwezenlijken is 1) vooral in het Engels zingen en 2) featuren op nummers van bekende, westerse popartiesten. YG Entertainment, het gigantische label achter BLACKPINK, had dat snel in het snuitje en zo verschenen Jennie, Jisoo, Lisa en Rosé al op de complete editie van Dua Lipa’s debuutalbum. Daarnaast namen ze Lady Gaga’s “Sour Candy” voor hun rekening en werkten de vier vrouwen op “Ice Cream” samen met Selena Gomez. Succes verzekerd.

De Koreaanse popindustrie gaat op een vrij disruptieve manier te werk. Waar wij in het westen onze idolen hebben, lanceren de grote entertainmentbedrijven hun eigen ‘idols’ die een enorm nauwe band ontwikkelen met hun fans. Zo ontstaat er een wederkerigheid waarin het idool nummers aanbiedt en de fan, als wederdienst, er alles aan doet om die muziek zo wijd mogelijk te verspreiden. Het is niet voor niets dat heel wat online streamingrecords verbroken werden door k-popartiesten. Zo was het Psy’s onsterfelijke “Gangnam Style” dat als eerste video ooit één miljard views behaalde op YouTube, maar ook BLACKPINK heeft al wat records op haar naam staan. Zo behaalde de groep 87,3 miljoen views op “How You Like That” binnen de eerste vierentwintig uur, waarmee ze haar vorige record van “Kill This Love” (56,7 miljoen) met gemak inhaalde. De vraag ontstaat echter: is een genre dat zo vertrouwt op singles en online promotie, nog gediend met zoiets oubolligs als een album?

Het antwoord lijkt jammer genoeg ‘nee’. Het is sowieso al gek dat een band die al vier jaar muziek maakt – en nota bene met gemak 25 miljoen maandelijkse luisteraars op Spotify scoort – zo lang heeft gewacht met een debuutalbum uit te brengen. Akkoord, in 2018 verscheen het ‘album’ BLACKPINK IN YOUR AREA, maar deze veredelde ep was gericht op een Japanse markt. THE ALBUM is BLACKPINKS ware debuutalbum, maar wij vragen ons af waarom. Met acht nummers en vierentwintig minuten kan je (opnieuw) amper van een album spreken en het lijkt ook gewoon een samenraapsel van singles te zijn, zonder enige samenhang. Het is popmuziek die zowel in het Engels als Koreaans gebracht wordt, maar daar stopt de rode draad.

THE ALBUM opent met de reeds gekende singles “How You Like That” en “Ice Cream”, en daarmee zijn twee van de betere nummers al gepasseerd. Naast Selena Gomez verschijnt er nog een feature op het album en die is, zacht uitgedrukt, opmerkzaam. Niemand minder dan Cardi B, de Amerikaanse rapper die de wereld liet blozen met haar “WAP”, doet haar zegje op “Bet You Wanna”. THE ALBUM is echter niet explicit en het voelt heel gek om Cardi kindvriendelijk te horen rappen. (Zelf kon ze er trouwens op Twitter ook om lachen.) ‘I bet you wanna, I bet you wanna / I bet you, I bet you, I bet you wanna’ klinkt het refrein, maar er wordt niet gezegd wat. I bet you wanna skip this song? Ja.

Hoe gek (en verwarrend) “Bet You Wanna” mag klinken, toch zijn de features op THE ALBUM niet slecht gekozen. Met de kleuren roze en zwart verwijst BLACKPINK naar een hard kantje (zwart) aan hun vrouwelijkheid (roze). ‘Schoonheid is niet alles’, beweerde een vertegenwoordiger ooit, en de groep bevestigt ook dat schoonheid gepaard gaat met talent. Zo profileert de groep zich dus als geëmancipeerde vrouwen die sterk in hun schoenen staan, en laat dat nu wel van toepassing zijn op Selena Gomez en Cardi B. Terwijl die laatste geen blad voor de mond neemt om haar seksualiteit in de verf te zetten, op een even vulgaire manier als mannelijke rappers dat ‘mogen’, trakteerde Selena Gomez ons dit jaar nog op Rare. Op dit wondermooie popalbum schoof Selena Gomez zichzelf naar voren als de verpersoonlijking van zelfliefde. Samen met de seksualiteit van Cardi en de brutaliteit van BLACKPINK vormt het een mooie representatie van vrouwelijk talent. Jammer dat de meeste nummers op THE ALBUM hier niet aan kunnen tippen.

De vrouwen van BLACKPINK lieten op Instagram weten dat “Lovesick Girls” hun favoriete nummer op het album is. De kans is groot dat ze dit zeiden omdat het ook de nieuwste single is (waarvan de clip intussen ook al de kaap van 70 miljoen views is gepasseerd), maar we gaan met hen akkoord. De elektronische trompetten die je doorheen het album wel vaker hoort, komen hier pas echt tot hun recht, en de drop van het nummer laat ons weemoedig terugdenken aan de hoogdagen van wijlen Avicii. Een ideale single dus, net zoals “How You Like That’ en “Ice Cream” een ideale single waren. We zien “Bet You Wanna” omwille van Cardi B ook nog wel de radio’s induiken, maar daar stopt het voor THE ALBUM. “Pretty Savage”, “Crazy Over You”, “Love To Hate Me” en “You Never Know” klinken wel aardig, en divers genoeg zodat het album niet saai wordt, maar daarmee is alles gezegd. Ze komen over als opvulling om een album te maken, dat er niet per se moest komen.

Maar ach, het album is er nu toch, dus we kunnen er maar beter van genieten. THE ALBUM blijft een historische release als eerste k-popalbum dat zo westers gericht is, met goed uitgekozen features die zullen helpen BLACKPINKs populariteit verder te verspreiden. De single “Lovesick Girls” zal allicht nog wekenlang hitlijsten domineren en hier en daar een record verbreken, dus dat is ook al mooi meegenomen. Enkel zouden we BLACKPINK toch liever in het Koreaans horen, want teksten als ‘it’s a bird, it’s a plane’ en ‘chillin’ like a villain, yeah, ra-ra-ra’ doen eerlijk gezegd nogal inbreuk op het stoere karakter van Jennie, Jisoo, Lisa en Rosé.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

268 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Monsta X - SHAPE OF LOVE (★½): Het wachten niet waard

Het nieuwe mini-album Shape Of Love van Monsta X werd op 26 april de wijde wereld in gezonden. Het gebeurt zelden, maar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single TWICE - "Doughnut"

In de K-popindustrie spreek je van een comeback telkens wanneer een act een nieuw muziekproject opstart. Zo zit TWICE al aan drie…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Coldplay - Music of the Spheres (★★½): Duidelijke spreidstand

Het is alweer tweeëntwintig jaar geleden dat Coldplays debuutalbum Parachutes verscheen en de wereld met verstomming sloeg. Hun ster rees snel verder…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.