FeaturesInterviews

Interview Willy Organ over NIET OM TE ZIEN in Vooruit: ‘Het is mijn feest, en ik ween als ik dat wil’

Op zaterdag 26.09 presenteert Kunstencentrum Vooruit NIET OM TE ZIEN gecureerd door Willy Organ. Het wordt een concertavond met tien topartiesten die het Nederlandstalige levenslied de 21ste eeuw binnen sleuren. Dit puik volkje komt langs: Benjamin Abel Meirhaeghe, Stippenlift, Goldband, Shht, Sophie Straat, Gerard Herman & Milan W., Borokov Borokov & Tristan, Prutser, Tante Tofu en… Willy Organ. Willy doet niet alleen mee, hij is ook gastheer van dienst. Hij loodst je graag doorheen het kruim der moderne smartlapperij. We vroegen hem wat we mogen verwachten.

Voor mensen die je niet kennen: wie is Willy Organ?

Wie mij niet kent, heeft wellicht het afgelopen anderhalf jaar onder een rots doorgebracht. Wat ik kan begrijpen: onder de rotsen is het lekker koel en je hoeft er geen mondmasker te dragen. Daarom vertoef ik zelf ook graag in mijn grot, om Nederlandstalige liedjes te maken over de pijn van het zijn en het zoeken naar een identiteit in een snel veranderende wereld.

Vanwaar je voorliefde voor het Nederlandstalige lied?

Wat valt er niet lief te hebben aan het Nederlandstalige lied? Net als alle Vlamingen begrijp ik geen jota van de Engelse taal. Die anglofiele nederigheid mag al eens gedaan zijn.’

Nu zaterdag cureer je NIET OM TE ZIEN, waarbij tien artiesten één nummer in het Nederlands brengen. Waarom moeten mensen afzakken naar Vooruit?

Wanneer je naar een band gaat kijken – het mag nog je favoriete band zijn – hoeveel nummers vind je echt supergoed? Als ik naar een optreden ga en een band speelt drie goeie nummers, dan heb ik mogelijk al de beste show van het jaar gezien. Maar niet zo bij NIET OM TE ZIEN! Tien topacts die slechts één nummer brengen: dat staat garant voor een hyperconcentraat aan hitgevoeligheid en kwaliteit! Allemaal moordenaar, geen enkele opvuller, zoals ze in Amerika zeggen.

Dit is de eerste keer dat je zelf een line-up samenstelt. Spannend?

Ik ben redelijk zeker van mijn stuk. De line-up is heel divers. Of je nu van opera houdt of van new wave: iedereen komt aan zijn trekken. Wanneer je een bepaald genre minder graag hoort, dan kan je nog genieten van de teksten die stuk voor stuk in de prachtige Nederlandse taal worden gebracht.

Waarom heb je net deze artiesten gekozen voor NIET OM TE ZIEN?

Alle artiesten refereren – bij sommigen speciaal voor de gelegenheid – aan ons Nederlandstalig erfgoed. Allen doen ze dat vanuit hun eigen eigenzinnige esthetiek. Sophie Straat bijvoorbeeld is een zangeres uit Amsterdam die in haar smartlappen zingt over gentrificatie. Over hoe buurten worden opgewaardeerd waardoor families, die al generaties lang in De Pijp of De Jordaan leven, de stad worden uitgedreven door ‘jups, toeristen…en al dat gezeik’.

Andere artiesten gaan hun genre dan weer muzikaal compleet herinterpreteren of zelfs deconstrueren. Verwacht dus zeker geen brave acts zoals je ze in menige CC kunt bezichtigen op een doorsnee donderdagavond. No offence, Vlaanderen.

Schuilt er een Willy Sommers in jou? Niet alleen als presentator maar ook als zanger en crowdpleaser.

Ik heb nog nooit iets gepresenteerd in mijn leven: waarschijnlijk ben ik er niet goed in. Maar ik ben ook niet goed in gitaar spelen, zingen of videoclips maken. En het is niet omdat ik er niet goed in ben, dat ik het niet gewoon ga doen. Je kunt altijd naar buiten gaan om een sigaret te roken terwijl je op YouTube kijkt naar een show van Alex Agnew – als je echt een professional aan het werk wil zien die avond.

Het publiek bevredigen kan één element zijn, maar een artiest mag ook uitdagen, irriteren, kwetsen, zich verbergen,… In feite doet een artiest maar wat. Het publiek moet er iets mee, of ook gewoon niet. Alles wat ik doe, heeft sowieso iets gebricoleerd. Ik ben dus de Willy Sommers van de Brico.

Je brengt zaterdag zelf ook een nummer. Wordt het iets van je grote held Wim De Craene?

Neen, ik breng twee eigen nummers. Het is mijn feest. En ik ween als ik dat wil.

Naar wie ben je zelf het meest nieuwsgierig nu zaterdag?

Ik ben het meest benieuwd naar hoe elke artiest zich de avond eigen gaat maken. Het is geen steriel gebeuren zoals een televisieshow. Het is live en iedereen moet uit de comfortzone.

Nog een kleine of grote boodschap voor twijfelende ticketkopers?

Al je andere mogelijke plannen kan je op een andere dag ook nog doen. Dit is eenmalig, uniek entertainment, ideaal ook voor met de kinderen. En veel goedkoper dan een dagje Walibi!

NIET OM TE ZIEN gecureerd door Willy Organ op 26.09 (19:00 & 21:30) in Kunstencentrum Vooruit.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Goldband - "Psycho"

De winnaars van de festivalzomer zijn nu al gekend: Goldband! De Nederlandse sensatie uit Den Haag bracht vorige zomer met Betaalbare Romantiek een van…
LiveRecensies

Viagra Boys, Crack Cloud & Shht @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Extravagant, maar vooral heel plezant

Op vrijdag 6 mei had Botanique het perfecte trio samengesteld om het weekend in te zetten. Althans als je van vettige gitaren…
AlbumsRecensies

Willy Organ - Laat Ze Maar Branden (★★★½): Greatest Hits N°2

Enkele gelukkige fans konden twee weken geleden meegenieten van een busreis naar en van Menen. Daar werd de trouwe Kerk van Willy…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.