AlbumsRecensies

Fit For a King – The Path (★★★½): Knallende behoedzaamheid

Fit For a King is een van de bands die deze maand met trots een nieuw album lanceren. We hebben twee jaar moeten wachten op nieuw werk, maar de Texanen hebben hun tijd nuttig besteed. De teller staat inmiddels op vijf studioalbums en met veel kabaal gooien ze er met The Path nog eentje bovenop. Hun dertienjarig bestaan is een hele prestatie voor de relatief jonge knapen. Ze zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de frisse wind die dezer dagen door de metalscene waait.

Tijdens de afgelopen maanden heeft Fit For a King onze nieuwsgierigheid alvast geprikkeld met het uitbrengen van “Locked (In My Head)”, “Breaking the Mirror” en “God of Fire”. De drie singles van het nieuwe album werden met open armen ontvangen en schiepen meteen een beeld over wat ons te wachten stond. Nu het album in de rekken ligt, merken we dat de samenhang van alle liedjes enorm hoorbaar is. Het nieuwe werk dat we nu te horen krijgen vormt de totale vervollediging waar we op gewacht hebben.

In vergelijking met hun vorige albums, valt het op dat de band op instrumentaal vlak merkbaar gevarieerder klinkt. Elk lied heeft apart gezien een heel andere opbouw. Van snelle maten naar slepende tonen, het album gaat door hoge bergen en lage vlaktes van uiteenlopende melodieën. De riffs van gitarist Bobby Lynge klinken alsmaar vakkundiger. “Annihilation” zet de kersverse papa in de kijker met zijn snaarwerk. Bij het beluisteren van “The Path” bespeuren we de invloeden van groepen als Parkway Drive. Ook van As I Lay Dying, waar ze vorig jaar nog het podium van Ancienne Belgique mee deelden, heeft de band duidelijk wat geleerd.

The Path is globaal gezien een album dat we konden verwachten van Fit For a King, maar af en toe worden we alsnog verrast door tracks als “Louder Voice”, die enigszins afwijken van de gewoonlijke klank van de band. De vocals van frontman Ryan Kirby luiden even brutaal en vrijmoedig als voorheen, wat opmerkelijk is voor een Christelijke band. Ryan O’Leary zorgt voor een gezonde balans met zijn clean vocals. Het samenhorigheidsgevoel van Fit For a King is iets wat met The Path wordt benadrukt en de bandleden lijken elkaar gevonden te hebben.

De jongens van Fit For a King tonen dat ze zich thuis voelen in hun huidige metalcorebranche, maar toch sterk geëvolueerd zijn in hun samenspel. Verandering is niet altijd essentieel om verrassend uit de hoek te kunnen komen, en met The Path geven de Amerikanen de indruk dat ze zich klaarmaken voor post-coronasucces.

Spotify / Facebook / Website

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "TO THE FLOWERS"

While She Sleeps blijft ons verrassen. De groep brengt op 15 maart zijn zesde album SELF HELL uit en tot nu toe weten…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

20 keer nieuw voor Rock Werchter 2024: Janelle Monáe, Slowdive, Froukje en meer

Het was alweer een tijdje geleden dat Rock Werchter een hoop namen aankondigde voor hun komende editie aanstaande zomer. Terwijl de sneeuw…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single While She Sleeps - "DOWN"

Er gaat werkelijk niets boven Sheffield. Althans, als het om core gaat dan. De grijze stad van staal heeft in de schaduw…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.