LiveRecensies

Blanche @ Ancienne Belgique (AB): Eindelijk weer thuis

© CPU – Bert Savels

Blanche had nog maar weinig op haar palmares staan toen ze in 2017 met haar debuutsingle vierde werd op het Eurovisie Songfestival in Kiev. “City Lights” werd een van de meest verkochte singles van datzelfde jaar, maar toch liet Ellie Delvaux zich niet onder druk zetten. Ze trok zich wat terug en werkte in Londen en Brussel aan haar eerste grote wapenfeit Empire, waarmee ze gisteren eindelijk live kon uitpakken. Zowel voor Blanche als voor het hele team van Ancienne Belgique was het een speciale avond, want dit was tevens ook het allereerste concert in AB nadat de legendarische muziektempel zes maanden zijn deuren sloot. Gelukkig is de zaal nu dus eindelijk weer open en vinden er de komende weken talrijke shows plaats binnen de reeks ABNormal.

AB-icoon Kurt Overbergh kwam lichtjes emotioneel het podium op om met grote fierheid Blanche aan te kondigen, die met de dreunende bassen van “Empire” onder groot gejuich het podium opkwam. Uitgedost in een spierwit pak zag ze er teder en fragiel uit, maar dankzij haar unieke stemgeluid won de set vanaf het begin al aan kracht. In “Lonely” liet ze bijvoorbeeld duidelijk zien dat ze werkte aan haar stemcontrole. Ook waren haar zenuwen amper nog te horen, wat misschien ook te danken valt aan de goede muzikale begeleiding door haar twee muzikanten.

De muziek van Blanche mag dan wel braafjes zijn, maar flets wordt het dankzij kleine muzikale nuances nooit. “How Does That Sound” begon bijvoorbeeld nog tamelijk rustig, maar het refrein haalde het tempo toch al snel naar boven. “Summer Nights” en “Only You” waren eveneens aangename briesjes die voorbij waaiden en tegelijkertijd warmte brachten. “1, 2 Miss You”, het eerste nummer dat ze voor Empire schreef, was daarentegen iets intenser en kon bekoren dankzij de melancholische sfeer die het nummer wat meer kleur gaf en al onze bezorgdheden van de afgelopen maanden wat liet bezinken.

Vocaal is Blanche al ontzettend hard gegroeid, maar op vlak van podiumaanwezigheid komt ze nog steeds redelijk onwenning over. Tijdens het slotnummer “Fences” sprong ze bij het refrein wat aarzelend op en neer en ook tijdens het volledig herwerkte “City Lighs” was ze duidelijk nog op zoek naar bewegingen waar ze zich goed bij voelt. Een podiumbeest zal Blanche wellicht nooit worden, maar gelukkig heeft ze genoeg andere troeven. Daaronder valt haar intrigerende stem, die ons die onzekere danspasjes doet vergeten.

Ondanks dat Blanche heel wat uptempo nummers in haar set heeft zitten, blijven haar rustigere nummers het indrukwekkendste. “Stubborn” was aanvankelijk schattig en schuchter, maar brak in het laatste refrein volledig open. Beklijven deed Blanche vooral in haar bisronde met de dromerige gitaarballade “Soon” en het emotionele “Pain”, waarin ze zich het meest leek in te leven. Slotnummer “Moment” kreeg uiteindelijk nog eens iedereen van zijn zitje en was een waardige afsluiter voor de langverwachte release show van Blanche.

Wat Blanche op haar jonge leeftijd al bereikt heeft, is aanzienlijk. Des te mooier is het dat we gisterenavond een zelfbewustere zangeres op het podium zagen die de afgelopen jaar ontzettend gegroeid is. Wat ze vocaal heeft, dat heeft ze misschien aan danspasjes te kort maar ook daar zien we nog steeds potentieel tot verbetering. Haar eerste album Empire mocht er live in ieder geval zeker zijn en wist de aandacht te houden dankzij leuke details die ze er met haar stem aan toevoegde. Wat zijn we blij dat we weer in AB mochten staan en dat we deze avond mochten delen met tweehonderd muziekliefhebbers die zichtbaar genoten om weer ‘thuis’ te zijn.

Setlist:

Empire

Lonely

Only You

Summer Nights

How Does That Sound

Stubborn

1, 2 Miss You

Until We Collide

Young & Beautiful (Lana Del Rey cover)

City Lights

Fences

 

Soon

Pain

Moment

1860 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Slow Pulp @ Ancienne Belgique (AB Club): Wegdromen naar de festivalweide

De Amerikaanse indierockband Slow Pulp zakte op deze eerste echte zonnige avond van 2024 af naar de Club van de Ancienne Belgique….
InstagramLiveRecensies

Faithless @ Ancienne Belgique (AB): Muziek heelt alle wonden

Toen op kerstavond 2022 het nieuws ons bereikte dat Maxi Jazz het tijdelijke voor het eeuwige had verwisseld, werd het stil in…
InstagramLiveRecensies

Billy Talent @ Ancienne Belgique (AB): Punk-'n-roll

Doordrenkt van nostalgische gevoelens ontpopte Billy Talent zich de laatste jaren tot een respectabele festivalact. Zo kreeg de band vorig jaar op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.