Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles The Smashing Pumpkins – “Cyr” & “The Colour of Love”

©CPU – Stijn Verbruggen

Billy Corgan is niet de meest gemakkelijke mens om mee overeen te komen, dat weet iedereen in de muziekindustrie. In 2018, na de release van hun laatste album, Shiny and Oh So Bright, Vol. 1, vertelde de frontman van The Smashing Pumpkins aan Metallica’s Lars Ulrich dat de brug met orginele bassiste D’arcy Wretzky voor goed afgebrand was. In de tussentijd bracht Corgan nog een soloalbum uit, werd de tour van de Pumpkins met Gun’s N’ Roses afgelast vanwege het coronavirus, en werkte Corgan voor een Amerikaans worstelbedrijf. Interessant leven leidt die man dus. Recent liet de legendarische band ook wel weten dat ze materiaal bij elkaar hadden geschreven voor twee albums, en dat het eerste van die twee er binnekort zou aankomen. Met dat in het achterhoofd, droppen ze nu alvast twee singles.

Wat meteen opvalt bij deze twee singles, is dat fans die op zoek zijn naar oldschool grungy-maar-toch-niet-helemaal Smashing Pumpkins al meteen kunnen beschikken. “Cyr” is met zijn rommelende synths en upbeat tempo zo retro en eighties als maar zijn kan. Dat upbeat tempo wordt voornamelijk bezorgd door de drums, waarbij het zelfs moeilijk te onderscheiden is of het een mens of machine is die achter het drumstel zit. Met hier en daar eens een gitaarlick en het aangenaam achtergrondkoor, is het moeilijk om niet aan een Sisters of Mercy te denken, maar dan iets meer terughoudend. Ook “The Colour Of Love” trekt deze lijn door, met nog iets stevigere bas- en gitaaruitspattingen. Het hoge tempo hier maakt er, net zoals bij “Cyr”, een zeer catchy nummer van. De gedetailleerde productie, die hier en daar nog een ornamentje weet toe te voegen, maakt van deze twee singles een donkere, maar ook warme retro gloed die de luisteraar meesleurt naar de synthpophoogdagen van groepen als The Human League of Depeche Mode. Geen enkele seconde vergeten we echter naar wie we luisteren, want Billy Corgan’s stem is nog altijd zo even idiosyncratisch als dertig jaar terug. The Smashing Pumpkins vinden zichzelf nog maar eens opnieuw uit.

Instagram / Twitter / Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

126 posts

About author
i guess this must be the place
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tempers - "Unfamiliar"

Elk zichzelf respecterende synthpop-artiest noemt Kraftwerk als inspiratiebron en sleurt er onderweg ook nog Joy Division bij. Het zegt veel over de…
AlbumsRecensies

Mickael Karkousse - Where Do We Begin (★★★): Ongedwongen zijsprong

Met het in binnen- en buitenland gegeerde GOOSE kon Mickael Karkousse al heel wat pluimen op zijn hoed steken. Het Belgische uithangbord…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Nation of Language – A Way Forward (★★★★): Melancholie op synthesizers

Het gaat vooruit voor Nation of Language, de synthpopband uit Brookyn. Na hun sterke debuutplaat Introduction, Presence uit 2020 zetten ze al…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.