AlbumsRecensies

Troye Sivan – In a Dream (★★★★): Frisse rollercoasterpop

De in Australië opgegroeide Troye Sivan bracht voor het eerst een ep uit op twaalfjarige leeftijd en pas vijf jaar later volgde er een nieuwe miniverzameling aan nummers. Nog een drie jaar later verscheen met Blue Neighbourhood een eerste langspeler en ondertussen was de muzikant zichzelf aan het ontpoppen tot queericoon bij de jeugd. In 2018 verscheen opvolger Bloom en sindsdien verschenen er enkele samenwerkingen met onder meer Charli XCX en Lauv, maar wachten op nieuw solomateriaal moesten we tot eerder dit jaar. Ondertussen kregen we reeds drie singles te horen van een nieuwe ep (de eerste sinds 2015) en die maakten ons razend benieuwd naar de overige nummers aangezien ze telkens van hoge kwaliteit waren.

In a Dream opent met de dromerige tonen van “Take Yourself Home“. Ondanks dat het nummer ingetogen begint, neemt de lekkere beat de luisteraar vrijwel meteen mee. Langzaamaan word je warm gemaakt door de zachte stem en opbouwende muziek om vervolgens volledig los te gaan tijdens een onverwacht flitsende outro. Dat dansen kan worden voortgezet op het catchy “Easy“. Dit liedje is een iets klassiekere popsong dan de opener, maar daarom niet minderwaardig en ook deze keer bevat het nummer de nodige twisten om het fris te houden. De stemfilter past goed bij de melancholische sfeer die in de instrumentatie wordt gelegd en zo slaagt Sivan er opnieuw in sfeervolle muziek voor te schotelen.

De volledige ep weerspiegelt de emotionele rollercoaster die Sivan de laatste maanden doorging en de nummers voelen dan ook heel actueel aan. Zo eindigt “could cry thinking about you” na nog geen minuut met ‘I guess I’m about to find out’. Troye weet nog niet hoe het verhaal afloopt en dus de luisteraar ook niet. Ook de rollercoaster weerspiegelt zich in de muziek. “STUD” werkt niet naar een climax, zoals de meeste nummers. Het lied begint zeer ingetogen, slaat na het eerste refrein volledig om in een dancetrack en eindigt opnieuw in kalmte. Als luisteraar is het moeilijk te voorspellen wat er aan zit te komen en dat maakt het luisteren nog spannender.

‘Put my shoes on and run away, but you still show up in my dream’ is wellicht één van de mooiste lijnen die te horen is op In a Dream. De titelsong is een uptempo nummer waarin Troye Sivan de twijfel in verband met het beëindigen van een relatie weergeeft. Een oprechte, eerlijke tekst die een pijnlijk moment blootlegt terwijl je haast niet anders kan dan in de muziek opgaan. Het nummer vormt een groot contrast met “Rager teenager!” doordat “IN A DREAM” de hele tijd op dezelfde toon doorgaat (zonder saai te worden) en “Rager teenager!” langzaamaan opbouwt naar een climax. Op dat nummer stelt de muzikant dat hij los wilt gaan en dat gebeurt dan ook op de afsluiter.

Dertien jaar geleden bracht een piepjonge Troye Sivan een verzameling liedjes uit die hij Dare to Dream doopte, vandaag verwarmt een queericoon de wereld met het persoonlijke In a Dream. Op een handje vol nummers legt de muzikant zijn hart bloot en muzikaal is de ep een rollercoaster. Onverwachte wendingen schuilen meer dan eens om de hoek en ook wanneer Sivan zich aan de klassieke opbouw van een nummer houdt, steekt hij er elke keer kleine twisten in om toch niet voorspelbaar te worden. Frisse popmuziek die gecombineerd wordt met een persoonlijk verhaal. Wat wil je nog meer?

Facebook / Instagram

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

1199 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2023

Het oog wil ook wat, dat geldt zelfs in de auditieve wereld van de muziek. Albums terugbrengen naar hun artwork is de…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Troye Sivan - Something to Give Each Other (★★★½): Sensueel, eenzaam en liefdevol

Ooit was hij als kleine Wolverine te zien op het grote scherm, maar ondertussen kennen we Troye Sivan vooral als popartiest met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Troye Sivan - "Got Me Started"

Popfans konden afgelopen zomer rekenen op Troye Sivan voor een sterke, zomerse single dankzij zijn comeback met “Rush“. Het uiterst fijne en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.