AlbumsRecensies

Snow Patrol (and the Saturday Songwriters) – The Fireside Sessions (★★★): Corona kampvuur

Als je al eens graag naar een Belgisch festival gaat – excuseer, ging – dan is de kans redelijk groot dat je Snow Patrol al eens aan het werk zag. Dat is geen toeval, want de liefde van ons landje voor Gary Lightbody en de zijnen is dan ook gigantisch groot. Die kwam er niet op één twee drie, want de Schotten klommen geleidelijk aan naar de top. De lijst aan hits die ze onderweg maakten, heeft ondertussen al een serieuze lengte. Zo kan iedereen wel “Chasing Cars” of “Run” meebrullen als daar om gevraagd wordt. Het klinkt natuurlijk allemaal prachtig, maar het is zwaar vertoeven daar aan de top. In 2011 hield de band het even voor bekeken, zodat de frontman kon recupereren van zijn depressie en alcoholverslaving. ‘Even’ duurde wat langer dan verwacht, maar plots stond Snow Patrol daar in 2018 weer. Met een smakelijke comeback-plaat en een plekje op de grootste podia van ons land liet het vijftal zien dat ze hun streken nog lang niet verleerd waren.

Na een uitgebreide tour rond de hele wereld, was het de bedoeling om aan een opvolger van Wildness te beginnen. Alleen kwam daar dan het virus waar niemand op gerekend had. Gelukkig bleef Lightbody niet bij de pakken zitten. Hij had een album beloofd, dus dat zou er hoe dan ook komen. The Fireside Sessions werd uiteindelijk geen volwaardig album, maar een ep met een speciaal kantje. Zo ging de frontman elke zaterdagavond – vandaar ‘The Saturday Songwriters’ – live op zijn Instagrampagina om samen met de fans nieuwe muziek te maken. Dat verhaaltje resulteerde in een vijf nummer lange plaat, waarop de akoestische gitaar centraal staat.

Het is niet dat we je al op voorhand teleur willen stellen, maar verwacht niet té veel van The Fireside Sessions. Oké, het is cool om je fans mee te laten werken aan het album, maar hou in je achterhoofd dat het enige gebruikte materiaal een microfoon van om en bij de 150 euro en een post-it zijn. De kwaliteit kon dus beter, maar het heeft langs de andere kant natuurlijk ook zijn charmes. Combineer dat met de warme stem van Gary Lightbody en zijn akoestische gitaar en je zit zo rond het kampvuur. Dat gevoel heb je het meest bij “The Curve of the Earth”, meteen ook het emotioneelste nummer op de ep. Gewapend met enkel en alleen een gitaar laat de Schot je wegdromen langs het knapperende vuur onder een hemel vol fonkelende sterretjes.

Het is het meest minimalistische nummer dat we te horen krijgen, want op “Reaching Out For You” doen een funky baslijn en een uptempo piano hun intrede. Met refreinen die blijven hangen en een paar leuke instrumentale stukjes krijg je op die manier een typische Snow Patrol-song op je bord. Misschien met wat minder productie, maar toch. “On the Edge of the World” is er nog zo eentje, maar hier gaat het er wat donkerder aan toe. Met wat zwaardere drums horen we hier ook voor het eerst de fans als achtergrondkoortje. Samen met eerdergenoemd nummer zal dit hoogstwaarschijnlijk het meest blijven hangen.

Natuurlijk is The Fireside Sessions ook een coronaplaat en wordt er dan ook de nodige aandacht besteed aan het virus. Zo horen we Lightbody op “Dance With Me” zingen over ‘silent streets’ terwijl de banjo ons meeneemt en vertelt hij op “Light Years” hoe alles mooier en properder lijkt zonder al die mensen. Het is dan ook met die positieve noot dat de vijf nummers lange ep eindigt. Muzikaal voelt dit nummer dan ook vrolijker en leuker aan.

We zijn blij dat Snow Patrol niet de zoveelste corona-related plaat maakt, maar er effectief iets speciaals mee doet. Gary Lightbody toont met zijn samenwerkingen aan dat de liefde van de fans zeker wederzijds is. Als je in je achterhoofd houdt dat de Schot enkel het minimale heeft gebruikt om The Fireside Sessions in elkaar te steken, dan verdient hij voor deze ep zeker een pluim. Afgezien van het feit dat dit geen volwaardig plekje zal krijgen in de discografie van de band, zal het toch een mooie plaats krijgen in het hart van heel wat fans, en is dat niet waar muziek eigenlijk om draait. Als we dit te horen zouden krijgen, dan zouden wij graag een avondje rond het kampvuur zitten met de man.

Alle opbrengsten van The Fireside Sessions gaan naar het goede doel. Normaal gezien stond Snow Patrol begin deze maand op Lokerse Feesten. Of de band volgend jaar terugkeert, is nog onduidelijk.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

669 posts

About author
't is oke.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Wild Pink – A Billion Little Lights (★★): Oersaaie bakvissenmuziek

Jezus. Wij hebben als recensent de gewoonte een plaat drie keer te beluisteren vooraleer een oordeel te vellen, maar soms is dat…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Snow Patrol (and The Saturday Songwriters) - "Reaching Out To You"

Ook Snow Patrol wist zich tijdens deze lockdown bezig te houden met het maken van muziek. Frontman Gary Lightbody ging namelijk iedere…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Snow Patrol komt naar de Lokerse Feesten 2020!

Het tiendaagse stadsfestival Lokerse Feesten trekt tussen 31 juli en 9 augustus 2020 weer heel wat internationale en nationale toppers naar de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.