Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jónsi – “Cannibal”

Jonsi - Cannibal

Binnen anderhalve maand is het eindelijk zover. De tweede langspeler van Jónsi, genaamd Shiver, zal dan eindelijk in de winkelrekken te verkrijgen zijn. De IJslander heeft onder deze naam sinds 2010 geen album meer uitgebracht en met de moeilijkheden die Sigur Rós momenteel kent, leek het voor hem het geknipte moment om zijn solocarrière verder te zetten. In 2013 verliet de magische toetsist Kjartan Sveinsson de band Sigur Rós en in 2019 kwam drummer Orri Páll Dýrason dan weer in opspraak nadat hij genoemd werd als hoofdverdachte in een verkrachtingszaak. Met onmiddellijke ingang verliet hij dan ook de groep. Nu staan Jón Þór “Jónsi” Birgisson en Georg Holm er helemaal alleen voor en rest enkel nog de vraag of Sigur Rós nog verder zal bestaan.

Maar we zijn hier voor the-one-and-only Jónsi! In termen van promotie van het nieuwe album konden we al twee aperitiefjes proeven, maar smaken deed het ons niet meteen. De tweetand “Exhale” en “Swill” ligt moeilijk in de oren als je de muziek van Jónsi en/of Sigur Rós gewoon bent. Hier zal de samenwerking met A.G Cook voor iets tussen zitten. Deze twee artiesten blinken beide in hun genre uit, maar de combinatie van deze twee bleek niet meteen aan te slaan bij het grote publiek. Hopelijk brengt “Cannibal” daar verandering in.

“Cannibal” laat een dubbel gevoel na. De opbouw lijkt op die van “Exhale” met een rustige, intieme intro die later dan ‘losbarst’, maar die climax moet je niet al te letterlijk nemen. Jónsi is helemaal een andere, duistere weg ingeslagen en wie op zoek is naar de alternatieve, dromige muziek van weleer, zal nog verder mogen zoeken. Op het nummer hoor je ook de stem van Elizabeth Fraser, bekend als zangeres van Cocteau Twins, maar een echte toegevoegde waarde heeft haar stem ook niet. Tof? Ja. Innovatief en alternatief? Neen. En dat hadden we nu juist wel verwacht van Jón Þór Birgisson.

Op 2 oktober komt het langverwachte Shiver uit. Ondanks dat deze drie singles ons niet helemaal kunnen bekoren, kijken we er nog steeds naar uit!

Facebook / Instagram

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Laura Palmer - Exploding Head Syndrome (★★★★): Ontregelend gebeuk

Over Laura Palmer kunnen twee verhalen verteld worden. Het eerste verhaal speelt zich af in Twin Peaks en handelt over de moord…
2023Featured albumsFeaturesInstagramUitgelicht

De 20 mooiste albumhoezen van 2023

Het oog wil ook wat, dat geldt zelfs in de auditieve wereld van de muziek. Albums terugbrengen naar hun artwork is de…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2023 (Festivaldag 3): Geen huis zonder kruis

De derde dag van Rock Werchter was er eentje met zowel regen als zonneschijn en zowel goeie als iets minder goeie optredens….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.