AlbumsRecensies

Burna Boy – Twice As Tall (★★★½): Voldoende hitpotentieel, soms langdradig

Het gaat hard voor Burna Boy. Nauwelijks een jaar na de release van zijn plaat African Giant komt de Nigeriaanse zanger al met de opvolger Twice As Tall. Burna Boy hoopt dat deze plaat ‘kan dienen als een brug voor de mensheid om te laten zien dat we allemaal verschillend, maar nog steeds heel erg hetzelfde zijn’. Een boodschap die dan ook regelmatig terugkeert doorheen Twice As Tall.

Met voorganger African Giant – goed voor een Grammynominatie – beukte Burna Boy definitief de poort naar Europa en Amerika open en hiervan plukt hij op zijn vijfde studioalbum nu de vruchten. In het verleden werkte Burna Boy al samen met o.a. Jorja Smith, Major Lazer en Ed Sheeran en onlangs had bij ook een bijdrage op de nieuwe single van Sam Smith. Ook op Twice As Tall kan hij rekenen op samenwerkingen met kleppers zoals Chris Martin, Youssou N’Dour en Stormzy. Achter de knoppen van deze plaat kreeg Burna Boy de hulp van niemand minder dan Diddy. Grote en veelbelovende namen voor een plaat die de definitieve doorbraak bij het grote publiek moet betekenen!

Twice As Tall begint met een verrassende intro die zo weggeplukt lijkt uit een zwart-witfilm uit de jaren ’20. U hebt wel degelijk de juiste plaat opgezet, want niet veel later neemt Burna Boy het over in het autobiografische “Level Up”. In deze samenwerking met Youssou N’ Dour zingt Burna Boy over de opgang van zijn carrière. Het nummer loopt naadloos over in “Alarm Clock”, waar de typische afrobeats hun intrede doen.

De kans dat u zich al eens aan een voorzichtig danspasje waagt bij “Way Too Big” en “Bebo” is groot, maar de registers worden pas helemaal opengetrokken tijdens de eerder uitgebrachte single “Wonderful”. De in het Yoruba gezongen intro brengt de Afrikaanse sfeer recht in je woonkamer en zorgt zo voor een eerste hoogtepunt op Twice As Tall. Ook in “Onyeka (Baby)” blijft dezelfde vibe hangen, aangevuld met een fijne blazerssectie.

De samenwerking met Naughty By Nature in de gelijknamige song had voor ons de tracklist niet per se moeten halen en het drieluik “Comma”, “No Fit Vex” en “23” haalt het vooraf opgebouwde tempo en de kwaliteit van het album enigszins onderuit. De samenwerking met de Keniaanse groep Sauti Sol brengt ons gelukkig net op tijd terug in de juiste sfeer. De gesproken outro van “Time Flies” bevat een brandend actueel en duidelijk statement: ‘From the Niger Delta, to all the corners of Africa, America and the world. Black people are turning the tables, taking back our place. We will be heard because we matter.’

“Monsters You Made”, de samenwerking met Coldplayzanger Chris Martin, zal Burna Boy geen windeieren leggen. Burna Boy rapt de strofes bij elkaar en het catchy refrein blijft al vlug in je hoofd hangen. Een nummer met aardig wat hitpotentieel. Coproducer Diddy krijgt de eer om de outro van het speelse “Wettin Dey Sup” te voorzien van een boodschap over de kracht van muziek. De Britse rapper Stormzy neemt dan weer het refrein van “Real Life” voor zijn rekening, een nummer met een fijne laidback vibe. Twice As Tall eindigt tot slot met “Bank On It”, waarin Burna Boy zingt over de keerzijde van zijn succes.

Burna Boy bewijst zijn huidige status met deze plaat, maar het resultaat had gerust iets beknopter kunnen zijn. Twice As Tall straalt levensvreugde en positivisme uit en zal ongetwijfeld een glimlach op je gezicht toveren.

Facebook / Instagram / Twitter

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Stormzy komt naar Rock Werchter 2023!

Rock Werchter is sinds afgelopen week terug op dreef gekomen, want woensdag loste de organisatie nog een stevig pakketje van dertig namen….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Stormzy - This Is What I Mean (★★): De storm is gaan liggen

Er zijn weinig mensen die in de afgelopen jaren ontzettend snel zijn uitgegroeid tot culturele iconen, maar over Stormzy kan dat inmiddels…
AlbumsRecensies

Central Cee - No More Leaks (★★★½): De States als volgende stap?

Leaks. Ze zijn vandaag de dag naar alle waarschijnlijkheid de ergste nachtmerrie van rappers. Bij de West-Londense drillrapper Central Cee gingen de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.