AlbumsRecensies

Lũpḁ Gang Gang Quartet – S T A L I N G R A D (★★★★): Jonge band op veroveringsmars

Het parcours van Lũpḁ Gang Gang Quartet is er eentje om jaloers op te zijn. In slechts een jaar tijd schopte het jonge kwartet (ze zitten allemaal in de bizarre overgangsfase van middelbaar naar hoger onderwijs) het van onze Zalm van de maand tot een door velerlei organisatoren in de gaten gehouden band. Zo kregen ze de eer om het feest in gang te trappen op de speciale editie van Gent Jazz 2020, waar later die avond Nordmann op hetzelfde podium zou staan. Hun passage maakte op zijn minst gezegd een blijvende indruk en vooral viel op hoe goed de band op elkaar is ingespeeld.

Al deze verworvenheden hebben ze te danken aan de enorme passie die ze in hun muziek stoppen. De band leerde elkaar kennen op muziekkamp en pakte nadien menig cafépodium in Vlaanderen in met hun funky jazz. Vorig jaar nog bundelden ze hun eerste materiaal op BḀNG, een album waarin doorheen tien nummers vele invloeden (van Stevie Wonder tot STUFF.) te horen waren. Voor S T A L I N G R A D kregen ze begeleiding van de Limburgse culturele organisatie Farrm, wat tot een hoorbare betere productie leidde.

Lũpḁ Gang Gang Quartet deed alvast onze tanden wateren en onze benen op de dansvloer werpen met twee teasertracks. Met “S T A L I N G R A D” bewijst het kwartet dat ook groovemuziek episch kan zijn. De pulserende baslijn, de jam in complexe maatsoort 5/4 en het razendsnelle tromgeroffel van drummer Rob Swennen zorgen voor een hevige finale die verrast na de Khruangbin-achtige eerste helft. De andere single, “Afar”, is er eentje waarin gitarist Anton Robberechts niet enkel zingt, maar ook een fragmentje rapt over hoe verwachtingen een dooddoener zijn voor grenzeloze creativiteit. De diversiteit van deze twee nummers laat blijken dat Lũpḁ Gang Gang Quartet zich niet laat doen door die verwachtingen.

Naast deze twee singles verblijden ook drie gloednieuwe tracks onze trommelvliezen. “Swamp Girl” is zompiger en laat Lena Thijs uitblinken in zwoele baslijnen én dromerige vocalen. “Pollpunt” steunt dan weer op een gitaarriff die je constant uit je comfortzone blaast. Alles lijkt net niet te kloppen, alsof het een soundtrack is van struikelen, vallen en weer opstaan. Dat bedoelen we positief, want het zorgt voor een verrassend aspect. De zeven minuten durende jazzcomplexiteit die “ASZ” is, creëert dan weer ruimte voor toetsenist Miel De Koninck om volledig te freaken.

Doorheen S T A L I N G R A D horen we vijf onvergetelijke nummers met elk een eigen karakter. Ondanks dat spannende karakter wordt er toch geen duidelijk verhaal verteld. Het streven naar eclecticisme werpt absoluut zijn vruchten af. Toch denken we dat het hierdoor meer een collectie ideeën wordt dan een reis. Echter, door de ongeziene klasse van de individuele songs en door het oprechte spelplezier zijn we meer dan vergevingsgezind.

Lũpḁ Gang Gang Quartet is een frisse band die schippert tussen zoeken en vinden. Wel bundelden ze vijf geweldige nummers die elk een andere richting uitgaan. Een bindende factor is de constante schommeling tussen zwoelheid, passie en ongekende energie. Met andere woorden: ze stralen bijzonder veel seks uit. S T A L I N G R A D is daar meer dan eens het bewijs van en dat met een sound, productie en finesse waar slechts een handvol 18-jarigen ooit van kon proeven. Lũpḁ Gang Gang Quartet is op veroveringsmars en wij houden hen alvast niet tegen.

Facebook

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Bert Dockx Band - Ghosts (★★★★): Beklijvende geruststelling

Over de muzikale bijdrages van Bert Dockx kan je intussen een mooi spinnenweb leggen. De Belgische muzikant, schrijver en auteur heeft aandelen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single By Storm - "Double Trio"

Rapper Ritchie With a T en producer Parker Corey, 2/3 van het voormalige raptrio Injury Reserve, moesten in 2020 plotseling afscheid nemen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nubya Garcia - "Lean In"

De Engelse jazzmuzikante en saxofoniste Nubya Garcia had grootse plannen voor 2020. Niet alleen zou haar debuutalbum Source dat jaar in augustus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.