Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Turtle Skull – “Apple Of Your Eye”

In het genre van psychedelische rock en stonerrock is het vaak moeilijk om boven de massa uit te steken. Waarom vraag je? Wel, psychedelische rock is vaak niet zo inventief en mind-blowing als de naam van het genre doet vermoeden, waarbij dingen als erg repetitieve riffs en een berg enge effecten het nummer sneller kraken dan maken. Psychedelische bands kiezen steeds vaker voor een experimentele, exotische sound (denk aan Bananagun bijvoorbeeld, dat recent een heel sterk debuut uit bracht), maar er zijn ook bands zoals Turtle Skull die al die vernieuwing grotendeels aan zich voorbij laten gaan en zich volledig storten op de religie van de gitaarriff. Hun zelfgetitelde ep uit 2018 verklapte al een voorliefde voor spiritualiteit, geestverruimende geluidslandschappen en beenharde gitaarpartijen. De belofte die Turtle Skull er op na houdt, is dat hun debuutalbum Monoliths er eentje is met zwaardere riffs, diepere emoties en transformatieve ervaringen, zonder daarbij hun karakteristieke ‘flower-doom’-sound te verliezen.

Voor het zover is, vond de band het echter tijd voor nog een singletje. “Apple of Your Eye” is een opvallend kalmer nummer dan wat we voordien al te horen kregen met “Why Do You Ask?”. ‘Kalm’ is natuurlijk een relatief begrip, gezien het nummer nog steeds van wal steekt met een verschroeiende riff, die wonderwel niet explodeert maar zachtjes overloopt in een dromerig, echoënd gedeelte waar vocale harmonieën baas zijn. Nergens verliest Turtle Skull echter haar bezwerende, fatalistische toontje zodat ook het verlagen van de intensiteit de thematische cirkel van hun repertoire niet verbreekt. Is het echter een innovatief meesterwerk? Neen. Gelukkig is dat niet de beslissende parameter in de zoektocht naar goeie muziek, en komt Turtle Skull er, desondanks het feit dat we al meeslependere nummers van de band gehoord hebben, vanaf met een ‘goed genoeg’.

Monoliths komt uit op 28 augustus.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

31 juli 2020

About Author

Jonas Rombout


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief