Instagram, Live, Recensies

Flipperboys (Shht) & VENTILATEUR @ Stelplaats (Inuit Exit): Avond vol verrassende wendingen

© Diederik Craps

Het begint een vaste waarde te worden op zaterdagavond: gisteren lokte Inuit ons weer naar hun wekelijkse zomersessies met een interessante line-up. De locatie was deze keer de industriële Stelplaats, een oude stelplaats van De Lijn. Die was gezellig ingericht met heel wat planten en tafeltjes, die in 360° rond het podium opgesteld waren. Dit is dan ook een klein puntje van kritiek. De locatie was ideaal, maar het is niet leuk voor sommige mensen om achter de band het optreden te moeten volgen. Op de line-up stonden vanavond VENTILATEUR en het geheimzinnige Flipperboys.

Om de avond te beginnen, kregen we VENTILATEUR voorgeschoteld. Het trio won aan naamsbekendheid door het eind 2019 tot in de finales van muziek concours Sound Track te schoppen. Ze brachten vorig jaar ook hun eerste ep Ventilateur uit. Daarop etaleerden ze hun sound, die schommelt tussen speelse jazz en post-rock. Al moeten we er meteen bij zeggen: de band klonk in Stelplaats een pak steviger dan ze op plaat doen. VENTILATEUR maakte gisteren een uitstekende indruk op ons. Het drietal staat nog maar aan het begin van hun carrière, maar ze hebben al een eigen sound en strakke liveshow op zak. Het mooiste om te zien was hoe hard ze alledrie opgingen in hun eigen muziek.

© Diederik Craps

De band zette dan ook echt vooral in op de sfeer die hun muziek teweeg brengt. Die paste gisteren voortreffelijk bij de locatie en dat merkte ook het publiek. Instrumentale acts hebben het soms moeilijk om de aandacht van het publiek vast te houden, maar daar hadden deze gasten gisteren geen probleem mee. Het publiek ging volledig mee in de unieke sfeer die de locatie en de band meebrachten. Als we dan toch een minpuntje moeten aanhalen, is dat de mix van de instrumenten soms een beetje vreemd zat, al was dit grotendeels te wijten aan het 360°-concept.

Na een kleine pauze was het tijd voor Flipperboys om zich te bewijzen. Maar Inuit had een verrassing voor ons in petto. Flipperboys bleek de Belgische cultband Shht te zijn. En dat bleek niet alles te zijn, want de band kwam voor de gelegenheid met hun oude opstelling spelen. De verwachtingen schoten pijlsnel de lucht in, maar Shht stelde gisteren teleur. De jongens zijn ondertussen gekend om hun theatrale liveshows, en dat was ook gisteren niet anders. Maar als je een set hebt van amper 50 minuten en de helft daarvan wijt aan voordrachten, abstract geschreeuw en andere onnozelheden, gaat er veel tijd verloren. We hoorden amper vijf of zes nummers, en in combinatie met hun hele theater, resulteerde dat in een slordige show waar weinig tempo in zat.

© Diederik Craps

De voormalige frontman van Shht begon de set met een kleine speech waarin hij, naast een hele hoop onzin, meedeelde dat ze voor het eerst terug in hun oude opstelling speelden. Die intro duurde voor ons al iets te lang want pas na een kleine tien minuten hoorden we de eerste tonen muziek. We houden van de abstracte humor en theatrale pruiken die de band ons voorschotelt, maar wanneer de bassist tussen twee nummers vijf minuten neemt om te gaan schreeuwen in elke micro, vragen we ons toch af waar de focus van de leden precies ligt. Zeker als dat optreden maar vijftig minuten duurt, zorgen die pauzes voor een traag tempo in de set.

En ook muzikaal hielden we even bang ons hartje vast. Het vijftal kondigde aan dat ze hun muziek wat aangepast hadden aan de setting. Opener “Masterpiece” werd in een softe versie gespeeld die ons niet echt kon overtuigen. Gelukkig hoorden we al snel “Morning Coffee” in zijn normale vorm en wist Shht muzikaal wel te overtuigen. Het is duidelijk dat deze muzikanten heel goed zijn in wat ze doen, als ze spelen volgens dat het hoort. Er is altijd wat te zien op het podium van Shht, maar uiteindelijk is het toch hun geniale muziek die ons altijd het meest overtuigt en daar konden we in Leuven iets minder van genieten. We zullen het maar steken op het feit dat ze onder een pseudoniem speelden.

© Diederik Craps

We kunnen alweer spreken van een zeer geslaagde Inuit Exit. Liveshows als dit sleuren ons door deze tijden en ook al moeten we daar nu een mondmasker voor dragen, dat nemen we er met plezier bij. VENTILATEUR overtuigde moeiteloos met een stevige gitaarshow. Hun muziek klinkt live een pak intenser dan op plaat en daar heeft de strakke live prestatie van dit trio veel mee te doen. Later op de avond kregen we als grote verrassing Shht te zien. Die maakten het naar goede gewoonte weer lekker gek, maar hadden voor ons best wat meer aandacht mogen schenken aan het muzikale aspect.

Inuit Exit presenteert ons nog twee concertavonden:

1 augustus: Teen Creeps & Stoop Kid @ KADOC
8 augustus: HEISA & The Haunted Youth @ Bar Bleu

26 juli 2020

About Author

Bauke de Langhe


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief