Nieuwe singles, Oude Bekenden

Yo La Tengo komt deze week elke dag met nieuw werk

© CPU – Bert Savels

Het cult-indietrio Yo La Tengo kwam maandag naar buiten met een nieuwe track. Dit om hun aanwezigheid op het platform Bandcamp te vieren, waarop artiesten en labels zelf hun muziek aan de man brengen. Maar het lijkt hier niet bij te blijven, want ook gisteren en vandaag verschijnt er werk van de band op Bandcamp.

“James and Ira Demonstrate Mysticism and some Confusion Holds (Monday)” is een vrij monotone instrumentele ‘road to nowhere’. Het heeft zo meer weg van een uit de hand gelopen soundcheck dan van een georchestreerd nummer. In een korte tekst die de release begeleidt, benoemt gitarist Ira Kaplan het stuk muziek als een staaltje ‘playing formlessly’. Hij vertelt dat quasi elk Yo La Tengo nummer ooit ontsproten is aan zo’n sessie vormloze spielerei.

Tijdens de corona-quarantaine voelde het drietal, zo blijkt, vaker de nood om met deze stijl van spelen – of net het gebrek eraan – de zware werkelijkheid uit de weg te duwen. Nu tonen ze ons het resultaat van deze sessies. Een eigenwijs lockdownlied, if you will. Zonder de optimistische stem van Georgia Hubley en de begeleiding van tamboerijn of tegendraadse baslijn, is het voorlopig maar een triestige bedoening – maar laat dat nu misschien net het punt zijn?

Gisteren werd er een tweede track gelost die meer van hetzelfde bevat, maar dan nog een toontje lager, luider en brommender. “Georgia Thinks It’s probably okay (Tuesday)” is zo de muzikale vertolking van de tweede dag van de week. Vandaag volgde “James Gets up and Watches Mourning Birds with Abraham (Wednesday)” waar al een hele hoop meer melodie en ritme in te vinden is – de aanzet voor een typisch warm Yo La Tengo-lied sluimert onder de oppervlakte.

De band kondigde nog niets aan over een nakend album, maar wij hangen alvast aan hun lippen – het is benieuwd uitkijken naar wat de rest van de week brengt.

FacebookBandcampWebsite

15 juli 2020

About Author

Anthe Laine


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief