Instagram, Live, Recensies

Portland @ OLT Rivierenhof: Warm festivalgevoel herleeft!

© CPU – Nathan Dobbelaere

Na prachtige passages op Rock Werchter en Pukkelpop de voorbije zomer, zou Portland de grasvelden dit jaar opnieuw laten vollopen met warme songs. Dat liep even anders. Gelukkig is er nog het OLT Rivierenhof waar de groep donderdag twee shows gaf en het festivalgevoel probeerde opwekken met de nieuwe plaat Your Colours Will Stain. Wij gingen een kijkje nemen tijdens de avondvoorstelling.

The Calicos mochten de avond openen. Normaal staat het podium dan goed gevuld, maar deze keer kwamen slecht drie van de zes bandleden uit hun kot om de songs intiemer dan anders te brengen. Twee gitaren en een pianootje brachten de vroege vogels alvast tot rust in het Rivierenhof. De band uit Antwerpen nam onlangs hun debuutplaat op in New York en dat staat vermoedelijk vol klassieke indiepop. De steelgitaren die in overdaad aanwezig zijn in hun songs, werden ook in het OLT niet gespaard. Quinten, Aäron en Sander maakten iets moois van het fragiele “No Place Like Home” en het ondertussen bekende “Nova”.

© CPU – Nathan Dobbelaere

België heeft op muzikaal gebied heel wat te bieden en daar mogen we als inwoners onze beide (ontsmette) handjes voor kussen. Cultuurcentra starten nu her en der initiatieven op om in bubbelvorm (eventueel met een glas bubbels) te kunnen genieten van al het moois dat ons land te bieden heeft. Een recente toevoegingen aan de muziekscene van ons klein landje is Portland. Ze kwamen in 2018 binnen via De Nieuwe Lichting en slaagden er meteen in hun eigen sound te doen inburgeren bij een breed publiek. Elk mogelijk plekje in het OLT was die donderdagavond dan ook uitverkocht.

Terwijl er een kil briesje kwam opsteken, beklommen Jente, Sarah en co het podium. Meteen werd het een paar graden warmer met “Killer Mind”. De wondermooie refreinen doorboorde Jente met z’n elektrische gitaar, wat meteen ook een mooie samenvatting is van hun sound: zachte samenzang met soms onverwachte elektronica. Met “Expectations” weet Portland ons wakker te schudden. De stem van Sarah is nu ook echt goed hoorbaar en klaar om straks de hoogte in te gaan. Zanger Jente heeft ondertussen zoveel podia gezien dat hij als een volwaardige frontman zijn publiek inpakt.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De band is ontzettend dankbaar voor de kans die ze hier krijgt, voor het publiek dat is komen opdagen en de crew van OLT. Maar ook het publiek is dankbaar voor de prachtige songs die ze in ruil krijgen. Elk nummer wordt overladen met bakken applaus. De meest recente single  “Ally Ally” doet de melancholie zegevieren. Het einde waarbij enkel de stemmen van Jente en Sarah samen te horen zijn, bezorgt iedereen kippenvel. Even later kan ook Sarah volledig solo met “Pearls” zelfs de vogels in het park hun snavels laten toehouden. De hoge noten klinken zo prachtig dat het gevogelte in het park zich afvraagt in welke boom die nachtegaal zit. 

Maar ook Jente kan het in z’n eentje. “Deadlines” is een Tamino-achtige song. De stem gaat van heel diep naar extreem hoog. Met wat een gevoel kan deze jongeman zingen! Wanneer de rest van de band de frontman vervoegt, krijgen we een grandioze finale waarin de elektronica de overhand neemt. Onverwacht, maar grandioos! Bisnummer “Lucky Clover” maakt het theater dan weer volledig stil, op de brandweersirene net buiten het park na dan. Het publiek trakteert Portland ten slotte op een welverdiende staande ovatie tijdens “Pouring Rain”.

Je kan Portland deze zomer nog zien op Dranouter, Rock Werchter Zomerbar, Zomerbubbels, Kaiser Fest Sessions, Zomerkamp en uitZOMERlijk in Brugge. In het najaar trekt de groep opnieuw door België en Nederland. Hier vind je alle data terug.

Setlist:

Killers Mind
Expectations
Lady Moon
Sad Eyed Plain Butterfly
Step Aside
Ally Ally
Pearls
You Misread Me
Secrets
Deadlines 

Lucky Clover
Pouring Rain

10 juli 2020

About Author

Emma Vierbergen


2 COMMENTS ON THIS POST To “Portland @ OLT Rivierenhof: Warm festivalgevoel herleeft!”

  1. Andy schreef:

    Het nieuw nummer is eigenlijk een heel oud nummer namelijk Sad Eyed Plain Butterfly dat jammer genoeg niet op de plaat terechtgekomen is maar gelukkig niet ten voordele van het licht overbodige Matilda uit de setlist geschrapt wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief