Nieuwe singles, Oude Bekenden

Nieuwe single Sufjan Stevens – “My Rajneesh”

Na “America” vorige week komt Sufjan deze week met de B-kant van die single. “My Rajneesh” is net als “America” geschreven rond dezelfde tijd als het fenomenale Carrie & Lowell, maar het is veel bombastischer en grootser dan de eerdere single. Sinds zijn elektronische album The Age of Adz shiften Sufjans instrumentals vaker van zachte indiefolk naar elektronische indie. In “My Rajneesh” mixt hij perfect een orkest met elektronische synthesizers. Dit alles eindigt met een meer ambient einde, iets dat we ook terugzagen in zijn laatste album, Aporia. Sufjan levert met dit nummer duidelijk een boterhammetje met daartussen alles waar hij de laatste jaren aan heeft gewerkt. Er komt zelfs even een sample piepen van “Vesuvius” uit The Age of Adz.

In “My Rajneesh” zingt Sufjan over Rajneeshpuram, een religieuze nederzetting in Wasco County, Oregon uit 1980. De inwoners van dit dorp volgden hun spirituele leider Rajneesh (later ook gekend als Osho) en zochten bij hem spirituele en seksuele ontwaking. Ze waren ook verantwoordelijk voor Amerika’s grootste bioterroristische aanval, wat duidelijk te horen is in de lyrics. Sufjan zingt vanuit het perspectief van een van de volgelingen van Osho, volledig verblind in de ban van liefde en seks. Instrumenteel is “My Rajneesh” een heel complex nummer. Sufjan start heel zacht en fragiel met alleen zijn stem en gitaar. In de chorus gaat hij de hoogte in, met een fenomenale transitie van hoofd- naar buikstem. Later komen er een koor en nog meer instrumenten bij die zorgen voor een zeer dromerige sfeer. Je krijgt het gevoel van iemand die compleet betoverd is. Hierna komt er een instrumenteel stuk dat eindigt met een bombastische refrein. Geklap en een volledig koor laat lijken alsof je op een feest aan het marcheren bent.

The Ascension komt uit op 25 september via Asthmatic Kitty Records.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

10 juli 2020

About Author

Jelle Vos


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief