AlbumsRecensies

Jelle – Kampioen (★★★★): Jongeman promoveert meteen naar eerste klasse

Op 18 maart was hij daar ineens. Jelle, een 20-jarige jongeman uit Herent die al heel wat lokale bekendheid had gekweekt op SoundCloud, bracht toen zijn eerste officiële nummer uit. Door zijn debuutsingle “Geniaal” kon Vlaanderen kennis maken met de verse rapper die volgens ons een mooie toekomst voor ogen heeft. Dat is zeker na zijn debuut-ep Kampioen, waarmee Jelle vlekkeloos kan meedraaien in eerste klasse. Zwangere Guy, Safi en Brihang mogen dus op hun hoede zijn voor deze klassebak en moeten hem zeker in de gaten houden voordat Jelle hen werkloos achterlaat.

We gaan eerlijk zijn: met zo’n banale naam als ‘Jelle’ hadden we er in eerste instantie niet erg veel vertrouwen in. Het was pas na het horen van enkele catchy refreinen en ijzersterke woordspelingen dat hij echt bij ons begon te leven. De ep is dan ook een zoete trip door de gedachten in zijn hoofd die vaak overlopen. Met de beats van topproducers als Wakko en Ari krijgen we echt dikke schijven voorgeworpen. Noncha Records heeft met deze Herentenaar als eerste officiële act een echte goudvanger aangenomen die zich zeker gaat bewijzen.

Met het eerder uitgekomen “Intro” start Jelle aan Kampioen met een verfrissende single die ons direct in een vlotte roes brengt. We krijgen oprechte teksten en een kwalitatieve productie van Wakko te horen, die de artiest meteen op een sokkel zetten. Zelfvertrouwen ontbreekt niet en zorgt voor toffe woordspellingen die we op de volledige ep kunnen terugvinden. Enkel de overbodige autotune knarst iets te hard in onze oren en komt jammer genoeg nog een aantal keer terug. Het tweede nummer “Bitchboy” blijft in dezelfde lijn liggen, maar laat toch een andere kant van de rapper zien. De beat wordt mooi opgebouwd en kent een hoogtepunt in het refrein. Hierdoor komen we in een nieuwe trance terecht die ons heerlijk verder leidt en onze nieuwsgierigheid naar meer niet weet te stoppen.

Het is een jammere zaak dat we Jelles debuutsingle “Geniaal” niet kunnen terug vinden op de EP, maar gelukkig krijgen we wel een waardige tegenhanger op ons bord. “Geniaal 2.0” start met het refrein van zijn eerste wapenfeit, maar al snel wordt de tekst helemaal anders ingekleurd. Hij komt zelfs met een strofe in het Frans die nog steeds goed overkomt en waarvan we in de toekomst meer willen horen. Het is een kleine verrassing die als frietjes met stoofvleessaus binnenglijdt en waar onze maag alleen maar meer van gaat grommen. Een leuke meerwaarde dus! Ook op de titeltrack “Kampioen” krijgen we enkele leuke toevoegingen zoals de iets tragere beat met een perfecte bas.

De meeste ep’s kennen wel één ultiem goed nummer en ook op Kampioen krijgen we er zo een voorgeschoteld, al is het wel een heuse titelstrijd die uiteindelijk gewonnen wordt door het leutige “Pullop Me Pants”. Het bezit dan ook een meesterlijke flow die barst van de toffe verwijzingen naar zaken die iedereen zich wel herinnert uit zijn jeugdjaren, zoals de plasticine Play-Doh en het clownsduo Bassie & Adriaan. De beat gaat perfect samen met de toffe woordspellingen zoals ‘Ik nam ze mee naar Portugal / Ik vond de kont van Lissabon’ en ‘Ik leef met de kater / Ik leef met de poes’. De tweede plaats is weggelegd voor “Cash” waarop Jelle samenwerkt met Massief; de producer van dienst is HighHats die voor een toffe melodie zorgt. Toch is het alweer de heerlijke tekst die in ons oor het hardst opvalt.

Eindigen doet de Herentenaar in stijl met bonustrack “Dat Is Longtime”, een verrukkelijk extraatje voor de trouwe fans. Zelf noemt hij het ‘de ruwe parel van het project’ en zo komt het nummer ook over. We horen een andere gedaante dan daarnet die voor het eerst op een heel snel tempo rapt. Kwaliteiten laten zien, heet dat dan. Het is een swingbaar geheel dat uitgroeit tot een afsluiter die ons verzadigd achterlaat.

Met Kampioen haalt Jelle het onderste uit de kan en laat hij duidelijk zien wat hij waard is. Daardoor kijken we nu al uit naar zijn debuutalbum, waar we hopelijk niet al te lang op moeten wachten. Een vlotte flow, oprechte teksten, meerdere grappige woordspellingen en grave beats die werden voorzien door fantastische producers zoals Bckgrnd en HighHats; het komt allemaal aanbod en zijn dé vaste waardes doorheen de ep. Enkel zouden we nog eens goed nadenken over de autotune, die meestal wat overbodig overkomt. Al bij al een sterke debuut-ep waarbij we duidelijk zien dat de rapper het in zich heeft. We wensen de jongeheer dan ook een mooie toekomst toe.

Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

ZLDR – KWETS UUR (★★★½): Amicale vinnigheid

De kans bestaat dat u tot nu toe nog nooit van ZLDR gehoord hebt. Het West-Vlaamse rapduo ontstond tijdens de coronaperiode op…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GIJS - "Crack" (feat. Kleine Crack)

GIJS is een specialleke. De Nederlandse Antwerpenaar studeerde kleinkunst aan het conservatorium, maar zag zichzelf niet in de voetsporen van Willem Vermandere…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single BERRY - "Cool Man"

Als je de Belgische hiphopscene al een tijdje volgt, kan je niet echt meer rond BERRY heen. Maar liefst acht albums en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.