Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single J. Cole – “Snow On Tha Bluff”

Wanneer J. Cole een nummer uitbrengt, neemt de wereldwijde hiphopindustrie even pauze om te luisteren. De artiest uit North Carolina bewandelt namelijk een kronkelend pad tussen rappen en preken en hij staat erom bekend prangende onderwerpen gevat aan de kaak te stellen. Het onderwerp van de dag: Black Lives Matter. Op een onaangekondigd nummer dat vernoemd is naar een dramafilm uit 2012 adresseert Cole de anti-rascistische beweging die de hele wereld op haar grondvesten laat daveren. Naar goede gewoonte doet hij dit solo – features zijn voor op nummers met Dreamvillecollega’s, niet voor op eigen materiaal – en in een kleine vier minuten beantwoordt J. Cole … een tweet?

‘There’s a young lady out there, she way smarter than me / I scrolled through her timeline in these wild times and started to read / … / She mad at my niggas, she mad at our ignorance, she wear her heart on her sleeve / She mad at celebrities, lowkey I be thinkin’ she talkin’ bout me’, rapt J. Cole, en het internet vermoedt dat hij het heeft over Noname, een artieste uit Chicago. Fatima Warner, zoals ze echt heet, profileerde zich de laatste weken enorm politiek op sociale media. Als poëet – en influencer – is ze een van de leidende stemmen van Black Lives Matter, en onlangs maakte ze zich in een tweet kwaad over het feit dat heel wat beroemde rappers, die vaak groot zijn geworden door in hun muziek racisme aan te kaarten, nu oorverdovend stil zijn.

Hoewel J. Cole vorige week nog meewandelde in een protestmars, voelt hij zich aangesproken en dient hij de ‘young lady’ van repliek. Het resultaat is een enorm rustig en openhartig nummer waarin J. Cole zich weer van zijn meest eloquente kant laat zien. ‘I look at freedom like trees, can’t grow a forest like overnight / Hit the ghetto and slowly start plantin’ your seeds / Fuck is the point of you preaching your message to those that already believe what you believe? I’m on some “Fuck a retweet”, most people is sheep.’ J. Cole werkt met sterke metaforen en verklaart tegelijkertijd zijn stilzwijgen. Wij hebben alleszins niet het gevoel dat hij zich moet verantwoorden, maar we zijn er niet rouwig om dat zijn reactie de vorm van dit meesterwerk heeft aangenomen.

Het is alweer twee jaar geleden dat J. Cole KOD uitbracht en sinds dan al is er sprake van een nieuw album, The Fall Off. Daar is nog steeds geen exacte releasedatum voor gegeven, maar hopelijk komt die er snel.

Facebook / Twitter / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
LiveRecensies

WOO HAH X Rolling Loud (Festivaldag 3): Dag van de hiphopgrondleggers

De derde dag WOO HAH! begon al in mineur wanneer iedereen op de app van het festival een berichtje kreeg. De laatste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bas - "The Jackie" (feat. J. Cole & Lil Tjay)

De New Yorkse rapper Bas voegt met “The Jackie” een nieuwe single toe bij zijn repertoire. Dat doet hij met Lil Tjay,…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Jungle – “Romeo” (feat. Bas)

Over iets meer dan een maand verschijnt de derde plaat van Jungle. Eerder werden uit Loving in Stereo al “Keep Moving” en “Talk…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.