Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Kendrick Lamar – “euphoria”

© CPU – Senne Houben

Het begon allemaal zo mooi. Toen J. Cole op “First Person Shooter” zichzelf, Drake en Kendrick Lamar als ‘big three’ bestempelde, leek de top van de hiphop even één groot vriendenclubje. Geen sprake meer van de sudderende hostiliteit tussen Kendrick Lamar en Drake, die al sinds het begin van hun carrières aanwezig is. Er was eenheid, ze gunden elkaar hun plaats… er was wederzijds respect, zo leek het wel. Tot Kendrick zijn opwachting maakte op “Like That”, een nummer uit We Don’t Trust You van Future en Metro Boomin. En de boel ontplofte. Dat hij er niet mee opgezet was om in dezelfde categorie te worden gezet als Drake en J. Cole is nog zachtjes uitgedrukt. In een vlammende verse stipte hij briesend even aan dat hij en hij alleen de heerser van de hedendaagse hiphop is: ‘Motherfuck the big three, n*gga it’s just big me’.

J. Cole voelde zich genoodzaakt tot een antwoord en serveerde het zwakke “7 minute drill”, een disstrack die zo slecht was dat hij er zijn verontschuldigingen voor aanbood, toegaf dat hij eigenlijk gewoon fan was van Kendrick Lamar en uit schuldgevoel het nummer dan maar van de streamingsdiensten haalde. Hij schrapte dus zichzelf al, tot zover de big three.

Drake zelf dan maar. Hij had op zijn beurt met “Push Ups” een veel snediger nummer in huis. Hij rekende Kendrick af op zijn features met Taylor Swift en Maroon 5 (terecht), op zijn schoenmaat (onzinnig) en op zijn status als rapper (onterecht). Natuurlijk haalde hij terloops zijn eigen succes en rijkdom aan als referentie. Het was een vrij sterk antwoord, maar dat was “Duppy Freestyle” enkele jaren geleden ook, en het hield Pusha T toen niet tegen om Drake in “The Story of Adidon” met de grond gelijk te maken en hem in één klap ook tot het vaderschap te dwingen. Over naar jou, Kendrick?

Dat was buiten Rick Ross gerekend. Hij voelde zich genoodzaakt ook zijn zegje te doen en dropte nog geen drie uur na “Push Ups” met “Champagne Moments” zijn eigen aanklacht tegen Drake. Hij zat er duidelijk op te wachten, maar had niet veel meer te bieden dan Drake te verwijten dat hij niet echt deel uitmaakt van de hiphopgemeenschap, een paar steken over de plastische chirurgie die Drake zou hebben ondergaan en hem meermaals een ‘white boy’ noemen. Zeker niet de beste diss, ook niet de slechtste. Drake en Ross deelden nog wat prikjes aan elkaar uit op Instagram, maar verder dan dat ging het niet echt.

Ondertussen bleef het stil in het Lamar-kamp. Er volgde nog “Taylor Made Freestyle“, een ronduit bizarre disstrack van Drake die via AI de stemmen van Tupac en Snoop Dogg aanwendt om Kendrick zogezegd advies te geven, waarna hij zelf het vuur nog wat oppookt en aangeeft dat hij het wachten op een antwoord beu is. De familie van Tupac was hier niet over te spreken en dreigde hem aan te klagen voor het onrechtmatig gebruik van zijn stem, dus haalde ook Drake zijn nummer offline. En nog gaf Kendrick geen teken van leven.

Tot vandaag dus. Met “euphoria” – een verwijzing naar de gelijknamige HBO-serie, mee geproducet door Drake – geeft Kendrick zes minuten lang van jetje. Het begint nochtans rustig: over een lo-fibeat zet hij kalm de toon, tot de beatswitch hem helemaal doet uitbarsten. Hij herinnert Drake aan zijn beef met Pusha T (‘Yeah, fuck all that pushin’ P, let me see you push-a-T / You better off spinnin’ again on him, you think about pushin’ me?’), verwijt hem – net zoals Push dat deed – een slechte vader te zijn (‘That’s hoe shit, I got a son to raise, but I can see you know nothin’ ‘bout that / Wakin’ them up, know nothin’ ‘bout that / And tell ‘em to pray, know nothin’ ‘bout that’), haalt de ghostwriters van Drake door de mangel (‘Ain’t twenty-v-one, it’s one-v-twenty if I gotta smack n*ggas that write with you / Yeah, bring ‘em out too, I clean ‘em out too’) en bevestigt zijn status als opperhater (‘It’s always been about love and hate, now let me say I’m the biggest hater / I hate the way that you walk, the way that you talk / I hate the way that you dress / I hate the way you sneak diss, if I catch flight, it’s gon’ be direct’). Wie nog niet volledig overtuigd was dat de twee elkaar het licht in de ogen niet gunnen, kan dit nu echt niet meer ontkennen.

Voorlopig levert Kendrick met “euphoria” de scherpste track uit deze rapruzie en legt hij zo de bal terug in het Canadese kamp. Hopelijk hoeven we dit keer minder lang te wachten op het volgende hoofdstuk. Niets beter dan een goeie, ouderwetse hiphopsoap.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

12 posts
Related posts
Muzieknieuwtjes

Ruzie tussen Drake en Kendrick Lamar bereikt een kookpunt

Volwassen mannen die elkaar de grond in boren in rijmvorm, vanop een afstand is het bijna te absurd voor woorden. Maar Kendrick…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Boeckner - "Euphoria"

Dan Boeckner heeft als frontman van Wolf Parade al fantastische muziek uitgebracht, maar wil het nu solo proberen onder de naam Boeckner….
2023FeaturesInstagram

De beste concertfoto’s van 2023 volgens onze fotografen

Zoals we eerder al aangaven bij de mooiste albumhoezen van 2023: het visuele is bij muziek minstens even belangrijk als de klank….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.