AlbumsRecensies

Westerman – Your Hero Is Not Dead (★★★½): Als de warme knuffel van een vriend

Westermans stijl heeft wat weg van eighties soft rock zoals we die kennen van Phil Collins en indietronica à la Caribou. Al kreeg de Londense artiest ook al veel andere genres toegeschreven: romantische jazz, elektronische folk… Toch klinkt hij bovenal als zichzelf. De sound van Will Westerman is subtiel, maar herkenbaar. Met Your Hero Is Not Dead creëerde hij een innemend geheel waarmee hij zijn publiek een hart onder de riem wil steken; een gebaar dat dezer dagen met open armen ontvangen wordt.

Your Hero Is Not Dead is zijn eerste album. Twee nummers ervan werden door ons al grijs gedraaid als single en ook nu stelen ze de show. “Confirmation” en “Blue Comanche” gaan met al onze aandacht lopen en blijven maar door ons hoofd spoken. Met dit duo bewijst Westerman hoeveel hij in zijn mars heeft. Het eerste klinkt wat zwieriger en het tweede sijpelt traag, maar gestaag naar binnen. Beide bezitten ze een enorm geruststellende kracht.

In een vroeger leven studeerde Westerman filosofie en zijn overpeinzingen vormen dan ook vaak een startpunt in zijn schrijfproces. Zo vertrok hij bij het ene nummer vanuit de milieuproblematiek die de moderne maatschappij met zich meebrengt en ging hij in het volgende dieper in op de oneindige keuzes waarvoor we allemaal staan. Achter al die afzonderlijke thema’s gaat een overkoepelende boodschap schuil: hoe moeilijk het ook is, er is altijd hoop en die hoop kan voor iedereen andere vormen aannemen. Voor hem zit die in zijn muziek.

Westerman houdt het bescheiden op Your Hero Is Not Dead. Van bombastische arrangementen of onverwachte wendingen is geen sprake. Er is wel een duidelijke evolutie merkbaar sinds zijn vroege werk. Dat steunde vooral op zijn mooie stem en bescheiden akoestische gitaarmuziek. Tegenwoordig deinst hij er niet voor terug om snuifjes elektropop toe te voegen aan de mix en dat supplement kunnen wij wel smaken. De combinatie van heerlijke, intense gitaarlijnen met dromerige synths komt bijvoorbeeld mooi tot zijn recht in “Nothing Glow”.

Met het leeuwendeel zit de singer-songwriter er boenk op, maar met de voornamelijk instrumentale tracks verliest hij toch even onze interesse. Voor hem dienen ze als melodische rustpunten, maar wij worden er bijna door verleid om snel naar het volgende liedje te skippen. Ook de titeltrack verbleekt in al zijn soberheid naast zijn metgezellen. Toch smelten die puntjes van kritiek als sneeuw voor de zon bij het beluisteren van het geheel, zeker wanneer “Blue Comanche” en “Confirmation” hun weg door de luidsprekers zoeken. Met Your Hero Is Not Dead bereikt Westerman zijn doel van hoop geven. De hele plaat voelt als de warme knuffel van een vriend die je al een tijdje niet meer zag.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
2020FeaturesInstagramUitgelicht

35 albums die je misschien over het hoofd zag in 2020

Ondanks alle uitgestelde albums was ook het vreemde 2020 een releasemachine. De opgave om het bos door de bomen te blijven zien…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Westerman - "Waiting On Design"

Het eerste album van Westerman verschijnt pas op 5 juni, maar dat weerhoudt de Brit niet om hier regelmatig nog een nieuw…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Westerman - "Think I'll Stay"

Lang was het stil geworden rond Westerman, maar die maakte van de anonimiteit gebruik om in alle stilte aan zijn debuutplaat te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.