AlbumsRecensies

Adriaan de Roover – Voor anderen (★★★★): In opdracht van

Oaktree is niet meer. Wel gaat de Gentse klankenkoning Adriaan de Roover verder onder eigen naam, maar dan met een lichte wijziging qua sound. De elektronische mix van minimal techno en klassieke invloeden maakt plaats voor een intensere variant van ambient die constant zweeft tussen heerlijk dromerig en verwoestend duister. Vorig jaar nog kregen we het eerste werk van Adriaan onder eigen naam te horen. Het ontzettend gedetailleerde Leaves was een uiterst boeiend album vol verrassingen. Ook was zijn liveshow in een van de repetitiekoten van Trix een fantastisch hoogtepunt op We Are Open 2020.

Tussen 2015 en 2018 nam Adriaan de Roover een groot aantal nummers op in opdracht van anderen. Ze zouden dienen voor verschillende audiovisuele projecten. Enkele songs daarvan, namelijk degene die geschreven zijn voor visuele artiesten Thomas Thai en Damiaan Jacobs, verzamelde hij op zijn nieuwe ep Voor anderen. Met die ep toont hij dat ook zonder beelden zijn filmische muziek overeind blijft staan.

Voor anderen neemt je mee in een vredevolle wereld begeleid door een samensmelting van omgevingsgeluiden met elektronische schoonheid. Wolken van synths kabbelen rustig verder om ruimte te creëren voor droney tonen, glitchy beats en geluiden allerhande. Of het nu de ruis in “Voor Thomas 2.1” of het getik in “Voor Thomas 2.3”, elk geluid is met oog voor detail gecreëerd. Het totaalplaatje is een tweestrijd tussen inherente rust en bevreemdende spanning.

Het meesterwerk van deze ep is afsluiter “Voor Thomas”, een kanjer van een kwartier. Het geweldige nummer begint met droney sounds, om nadien verschillende laagjes op te bouwen. De progressie van het nummer zit in het toevoegen van een melodie op een klokkenspel, zachte akkoorden op een piano, ruis en nog zo veel meer. Ook is dit het enige nummer waarop we niet enkel Adriaan horen. Adriaan gebruikt Silke Blankers’ vocalen als extra instrument en Sep François zorgt voor de nodige percussie.

Voor anderen is qua sfeer niet zozeer anders dan Leaves en brengt dus ook niet heel veel vernieuwing. Met bloedstollend mooie passages (vooral “Voor Thomas”) hoeft het niet eens onder te doen voor zijn voorganger. Adriaan de Roover is overduidelijk een meester in het knippen, bewerken en samenplakken van allerlei klanken en geluiden om zo een organisch geheel te vormen. Bovendien is deze ep een van de meest rustgevende dingen die we in 2020 al hoorden. Kortom, Voor anderen is een wondermooi projectje van een geweldige klankenkoning.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Poltrock & Adriaan de Roover - "Two-thirds"

Wanneer twee muzikanten elkaars wegen kruisen en hun gedeelde liefde voor muziek laten samensmelten in een gezamenlijk project, levert dat onherroepelijk nieuwe…
LiveRecensies

We Are Open 2020 (dag 1): De hoogmis van de Belgische muziek

We Are Open heeft zich de afgelopen jaren weten te profileren tot hét Belgische showcasefestival. Trix weet jaar op jaar een brede…
LiveRecensies

Elsewhere #12: Mary Lattimore + Adriaan de Roover @ Zwartzusterkapel (Leuven): Waar twee uitersten elkaar treffen in een wondere droomwereld

Gisteren zakten we af naar de Zwartzusterkapel te Leuven voor een unieke double bill. Onze nationale trots in ambient muziek Adriaan de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.