AlbumsRecensies

Hayley Williams – Petals for Armor III (★★★½): Het moeilijke laatste deel

Wie onze site de afgelopen maanden een beetje in het oog heeft gehouden, kwam de naam Hayley Williams vele malen tegen. De artieste bracht dit jaar maar liefst zes solo singles uit en deze waren terug te vinden op twee ep’s. Petals For Armor is het eerste album dat Hayley Williams uitbrengt onder haar eigen naam en dat deed ze in drie delen. Samen met Taylor York en Zac Ferro bracht de Amerikaanse al verschillende albums uit als Paramore en samen wisten ze al aardig wat succes te boeken. Williams had tijd voor zichzelf nodig en dat deed ze door een solo album te maken.

Simmer” was de eerste solosingle van Williams en meteen ook de meest succesvolle. Het lied is wat zachter en duisterder dan Paramore en bleek een mooie voorbode voor Petals For Amor I. Op die eerste ep maakte de zangeres meteen duidelijk dat ze er ook op haar eentje staat. De nummers hadden vaak een redelijk hoog funk gehalte door goeie baslijnen, maar bevatten ook altijd een twist waardoor het geen gewone popsongs zijn. Er werd aardig wat geëxperimenteerd en dat kon ons smaken. Na het beluisteren van Petals For Armor II werd het muziekspectrum van Williams nog wat breder. De zangeres kwam op de eerste tien nummers van haar soloplaat verschillende keren onverwacht uit de hoek en wist een hoog niveau te behalen op de meeste nummers. Met andere woorden, de verwachtingen voor Petals For Armor III liggen hoog.

Strakke baslijnen zijn belangrijk in de sound van Hayley Williams en dus ook prominent aanwezig op deel drie. De ep opent met “Pure Love” en dat lied brengt een disco vibe met zich mee. Je hoeft niet meteen Travolta zijn witte pak aan te trekken, maar dansen op het lied is verre van een uitdaging. Ook eens het refrein van “Watch Me While I Bloom” bereikt is, krijgen we een jaren ’70 vibes. Williams haalde in eerder werk al elementen uit verschillende genres en gaat daar nu schaamteloos mee voort. Bovendien gaat de zangeres in tegen de verwachtingen. Het eerder vermelde “Wacht Me While I Bloom” begint met wat geschreeuw waardoor je zou denken dat het een rocknummer wordt.

Drie keer vijf nummer is in totaal vijftien nummers en dan wordt het moeilijk om te blijven vernieuwen. “Taken” en “Crystal Clear” zijn twee nummers waarop we geen grootste dingen meer te horen krijgen die we niet eerder hoorden van Hayley. Begrijp ons niet verkeerd, want de liedjes zijn zeker niet slecht. En ook dit keer is de meerderheid van de ep overtuigend. Het niet eerder vermelde “Sugar On The Rim” speelt met spanning en funk en dat gaat dan nog eens gepaard met leuke geluidjes. Ook op Petals For Armor III weet Hayley Williams met de meerderheid van de nummers te overtuigen en deze die we net iets minder bijzonder vinden, worden in die positie geduwd doordat we reeds verwend werden op deel I en II van deze langspeler.

Petals For Armor is in zijn geheel zeker en vast een lange plaat. Vijftien nummers die samen goed zijn voor bijna een uur aan muziek, langer dan de meeste albums dus. Veel artiesten houden het aantal songs iets lager om te voorkomen dat hun plaat niet te eentonig wordt en hoewel Hayley op elke ep terug verrassend uit de hoek wist te komen, vinden we op het geheel ook nummers terug die wat dicht bij elkaar liggen. Geen enkel nummer is slecht, maar een liedje of drie minder had geen kwaad gekund. Bovendien staat Petals For Armor vol met hoogtepunten en is het een mooie mix tussen toegankelijke en minder toegankelijke nummers.

Hayley Williams bracht haar eerste solo album uit en drie delen en wij gaven drie keer sterren. Als een geheel geven we Petals For Armor drieënhalf sterren.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek nog meer nieuwe muziek op onze Spotify.

1197 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Hayley Williams – FLOWERS for VASES / descansos (★★): Weinig memorabele descanso

Hayley Williams bracht vorig jaar met Petals For Armor haar eerste soloalbum uit. Sinds 2005 was de Amerikaanse al bekend als zangeres en toetseniste…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2020

In 2020 kwamen er meer singles uit dan ooit tevoren, en dat is vooral te danken aan de crisis die dit jaar…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hayley Williams - "Find Me Here"

De pauze die Hayley Williams nam van Paramore was bedoeld voor rust, maar toch dook ze weer de studio in. Dit jaar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.