AlbumsRecensies

The Kooks – Unshelved: Part I EP (★★★): Een nostalgisch tussendoortje

Er zijn weinig bands die zich een zorgeloos indierockgeluid zo eigen hebben gemaakt als The Kooks. In en rond 2006 werden we overstelpt met nummers van hun debuut Inside In / Inside Out, een kleine vijftien jaar later is de populariteit van de band uit Brighton naar een gezonder niveau teruggebracht. Vijf langspelers heeft het viertal inmiddels uit, en daar maken een hele resem nummers die de band schreef nog niet eens deel van uit. Daarom besloot The Kooks op 10 april een eerste ep uit te brengen waar nummers op staan die nooit een album van de band hebben gehaald. Op Unshelved: Part I horen we dan ook heel wat werk dat wellicht al meer dan een decennium wachtte op zijn geboorte.

Opener “Oil” torpedeert ons meteen terug naar de nillies, waarin we kennis maakten met singles als “Ooh La” of “Always Where I Need To Be”. Het moet gezegd, “Oil” heeft heel wat minder hitpotentieel dan die twee voorbeelden, en over de uitbraak van het nummer is net wat te weinig nagedacht om echt te blijven hangen. Over “Something To Say” kunnen we echter absoluut niet negatief zijn. Deze tweede song heeft alles wat een goed Kooksnummer in zich heeft: een welgezind gitaartje, een luchtige dynamiek en een nonchalant zingende Luke Pritchard. Het bezongen thema kan daarnaast verdomd herkenbaar klinken, in de huidige coronacontext.

“Agnostic” fungeert niet alleen als middelpunt van deze ep, maar blijkt ook het sterkste nummer te zijn. Het evenwicht tussen dansbaarheid en gitaargeluid is mooi uitgemeten, de kalverliefde leuk metaforisch beschreven. De riff die even later naar de voorgrond treedt, schreeuwt om een liveversie op een vallende zomeravond, al zullen we daar wellicht onze fantasie voor moeten aanspreken… Ook “Bad Taste In My Mouth” zet die gitaarminnende trend verder, maar is volgens ons wat te veel bij zijn eerste versie blijven plakken, aangezien het muzikale patroon hier zeer voorspelbaar klinkt.

The Kooks trakteert ons met andere woorden op een fijn en luchtig tussendoortje tijdens deze gewichtige tijden. Unshelved: Part I bevat duidelijk nummers die al langer dan een decennium op levenslicht liggen te wachten, en juist dat maakt deze verzameling zo’n fijn intermezzo. De nummers zijn nog niet zo geslepen als op Listen (2014) en Let’s Go Sunshine (2018), maar geven voorrang aan gecontroleerde nonchalance. Toch begrijpen we waarom ze bepaalde platen niet gehaald hebben, aangezien ze in vergelijking met de betere songs op eerder werk toch flink wat oorwurmgehalte missen.

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Kooks @ Vorst Nationaal: Geen naïviteit, enkel doorwinterde klasse

In 2006 schoot er een komeet recht naar de top van de hitparades. Helemaal uit het niks verscheen ze aan de sterrenhemel….
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Kooks - 10 Tracks to Echo in the Dark (★★★): Meer pop dan indierock

Al meer dan een decennia lang is The Kooks een gevestigde waarde in de indierockwereld. De Britten veroverden in 2006 ons hart…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Kooks - "Cold Heart"

Normaal gezien had The Kooks dit jaar op tour moeten trekken om de vijftiende verjaardag van succesalbum Inside In / Inside Out…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.