AlbumsRecensies

Little Dragon – New Me, Same Us (★★★): Frisse, zomerse synthpop

Het vierkoppige, door vocaliste Yukimi Nagano aangestuurde Little Dragon, laat weer van zich horen. Op hun inmiddels zesde album New Me, Same Us zetten ze de eigenzinnige koers die ze eerder uitstippelden gewoon verder. Die leverde hen inmiddels samenwerkingen op met enkele muzikale groten der aarde (zoals onder andere Gorillaz, Flying Lotus of DJ Shadow) en ook op livevlak ontpopten ze zich als een ware sensatie.

New Me, Same Us (de opvolger van de recente Lover Chanting ep) kan beschouwd worden als een terugplooien op de basics. Zo botviert dit kwartet op een door henzelf geproduceerd en in hun eigen studio in Gothenburg opgenomen album de liefde voor zoete, flirterige soul, honingzoete jazz en aanstekelijke synthpop.

Net daar ligt ook de sterkte van dit nieuwe Little Dragon album. Nooit eerder werkten ze met zovele mensen samen, en tezelfdertijd slaagt de groep er grotendeels in om zich daar helemaal niet in te verliezen. De groep trekt op New Me, Same Us verschillende muzikale richtingen uit, met name pop, r&b, synth en elektronisch, gelukkig zonder de eigen identiteit te verliezen.

De frisse, erg upbeat zijnde opener “Hold On” klinkt meteen uitnodigend. Hoogst aanstekelijk én misschien vooral radiovriendelijk. Een pompende groove die versterkt geraakt met de zoete en verleidelijke vocals van Nagano, die daarmee bewijst over een flexibele stem te beschikken. Dat blijkt overigens ook uit de overige tracks op dit nieuwe album. Neem “Rush”, waarmee de groep rond Nagano fijn illustreert dat het als geen ander elektronica en dansbare, soms hitsig opgepookte r&b met elkaar kan verzoenen.

Er gaat onbetwistbaar een positieve energie uit van het album. Neem als voorbeeld hoe een track als “Another Lover” de luisteraar helemaal bedwelmt. Een pracht van een nummer dat geldt als een wellustige soundtrack bij nachtelijke autoritten op de autostrade. Wederom heerlijke zang van Nagano, die zich uitstekend ondersteund weet door haar bandmaatjes.

Minstens zo veelzeggend blijkt de aanwezigheid van lichtvoetige tracks als “Sadness” en “Are You Feeling Sad?” (met inbreng van de immens populaire Colombiaanse pop/r&b ster Kali Uchis). Die laten een bezorgdheid horen over de wat meer donkere schaduwzijden van de liefde en beklemtonen tezelfdertijd de immense kracht die in samenwerking schuilt.

New Me, Same Us klinkt als een groep die belang hecht aan focus en scherpte. Dat komt hoofdzakelijk tot uiting in het sterk op radiomaat afgestemde format. Dat verhindert niet dat je hier als luisteraar een best evenwichtig album voorgeschoteld krijgt, dat deels voortbouwt op universele thema’s zoals liefde (bijvoorbeeld op “Another Lover” of “Rush”), maar ook wat ander terrein opzoekt.

Toch bevat de plaat naast hoogtepunten ook dalen, waaronder het zowaar om een remix smekende “Kids” (‘I feel good / My life is about to explode […] Jump on board, have a ride / If you’re lucky you’ll be hooked for life’). Ondanks het geflirt met funk zoals onder meer op “Where You Belong” of het door experiment gekenmerkte, met oriëntaalse klanken verrijkte “New Fiction”, slaagt de groep er immers helaas niet altijd in om een vuist te maken. Zoals tijdens het koele, net iets te statische “Every Rain” of het helaas wat overgepolijste “Stay Right Here” dat de aandacht helemaal niet vast weet te houden.

Desalniettemin: aardig album dat laat horen dat Little Dragon nog lang niet afgeschreven is.

Related posts
LiveRecensies

Little Dragon @ Botanique (Orangerie): Betoverende clubavond

Niet enkel lekkernijen als köttbullar of gravad lax, of de IKEA-plannetjeskwelling waaien over van bij de Zweden; geregeld bereikt ook hun steengoede…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Little Dragon - "Frisco"

Er zijn weinig bands die over de jaren heen consistent sterk uit de hoek blijven komen, maar het Zweedse Little Dragon hoort…
InstagramLiveRecensies

CORE Festival (Dag 1): Genot voor oor en oog

Wat gebeurt er als de twee grootste festivalmerken van België (Rock Werchter en Tomorrowland) gezamenlijke dingen doen? Wel, het antwoord op deze…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.