AlbumsRecensies

The K. – Amputate Corporate Art (★★★★): Pisnijdig, maar tegelijk heel eerlijk

We hebben ze voor maar liefst vijf jaar moeten missen, de mannen van The K.. Ja, Burning Pattern Etiquette is alreeds vijf jaar oud, maar nu zijn ze terug en dat snediger dan ooit. Amputate Corporate Art greep ons bij de lurven vanaf het eerste nummer, hield ons vervolgens in een wurggreep van riffs en geschreeuw om ons een goed halfuur later eindelijk los te laten. Het album speurt naar de grenzen tussen punkrock en grunge en vindt die ook. Ze klinken klaar voor een furieuze tour en onvergetelijke passages op festivals deze zomer (die hopelijk doorgaan).

Deze snedigere aanpak kan te wijten zijn aan de change of personnel die The K. onderging. Ze hebben bassist Gregory Mertz aangeworven, die op de plaat erg strak klinkt. We herkennen naast Gregory Bert Minnaerts, ook gekend onder alias Sigfried Burroughs. Bert zorgt voor percussie net zoals hij dat bij Kapitan Korsakov, ONMENS en PAARD. doet. Gitaar neemt Sébastien Von Landau voor zijn rekening. Hij speelt ook in Cocaine Piss en Wyatt E. Op het nieuwe album zingt het Luiks-Gentse trio samen; dit gezang is even nieuw als Gregory, maar overtuigt minstens even veel.

Laten we het onmiddellijk over die nieuwe samenzang hebben. Op tweede single “Shit Day” laat de groep enkele kreten op je los die onmogelijk door één stem geproduceerd kunnen zijn. Ook op “Keep My Nightmares Cold” valt de samenzang op: daar wordt bijna het volledige nummer samen gezongen. De samenzang klinkt op beide schijven erg natuurlijk en, nog belangrijker, heel erg goed. Op de laatste van de twee hoor je ook makkelijk hoe constant de bas is. Als een Zwitsers uurwerk raast Gregory door. Ook op afsluiter “Un Fortunate Youth” beweegt de bas zich als een onverstoorbare stoomlocomotief voort. Tijdens ons interview met The K. liet Bert Minnaerts ons weten dat hij Gregory een goeie energie in zijn hand vond hebben; we begrijpen wat hij bedoelt.

Maar Gregory is niet de enige met een goeie energie. Ook de drums mogen er zijn. Bert hoeft zich niet meer te bewijzen als drummer van Kapitan Korsakov, maar wat is hij weer lekker constant op dit album. Hij voelt de muziek goed aan, gaat het niet onnodig gecompliceerd maken en drumt vooral heel energiek. Op “Swim It Better” opent de drum aan zo een verschroeiend tempo dat je er opgejaagd van wordt. Dit wordt dan nog eens gecombineerd met agressief geriff en geschreeuw door Von Landau. “Swim It Better” klinkt als enkele Nirvananummers ineen (van op het album Bleach), maar dan modern en onder invloed van enkele oppeppende middelen. Ook bij “The Rougher Aspects Of Love” kregen we een gelijkaardige vibe; de nineties in een modern jasje.

Zo komen we aan de laatste halte. We willen het voor we concluderen nog over Sébastiens geluid hebben. Hij raast van scheurende riffs naar chaotische solo’s, friemelt erop los en heeft een oog voor adempauzes, waardoor de volgende riff nog intenser aankomt. Een goed voorbeeld van dit alles is eerste single “The Future Is Bright”. Op Amputate Corporate Art heeft hij duidelijk erg veel vrijheid en dat loont. Ook zijn overgave wanneer hij zingt merken we op en dat maakt de plaat nog een tikkeltje nijdiger.

The K. levert met Amputate Corporate Art een pisnijdig, maar tegelijk heel eerlijk album af. Volgens Bert Minnaerts is het schrijfproces zeer simpel: muziek waar ze zich goed bij voelen. Als dit het resultaat is mogen ze dit principe gerust nog enkele keren toepassen.

The K. startte normaliter een Europese tour op vier april, maar die wordt verzet. Ook hun show tijdens Les Nuits Botanique is niet meer. Voorlopig spelen ze wel nog op acht mei in La Zone te Luik en op vijftien juni in de Trix. Daarnaast zullen ze ook een festivaltour doen met zeker al een passage op Dour.

FacebookWebsite

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single F.O.D. - "A Thousand Shots"

Met hun ontstaan in 2011 en “Carry On” in datzelfde jaar wist F.O.D. zich meteen sterk te positioneren. De melodische punkscene in…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Subterranean Street Society - "Focus on the Melody"

De Deens-Nederlandse band Subterranean Street Society, die met het nummer “Only Your Sins Know” in de Netflixserie Ragnarok te horen was, heeft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Cloud Cafe - "Honey"

Het gaat als een dolle binnen de Nederlandse indiescene met Cloud Cafe. Pas sinds een jaar staat het Amsterdamse viertal samen op…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.