AlbumsRecensies

M. Ward – Migration Stories (★★★): Rootsy migratieballads

Goede wijn behoeft geen krans. Dat gaat ook op voor het inmiddels tiende album van songschrijver M. Ward (She & Him, Monsters Of Folk…). Aangespoord door de wereldwijde aandacht voor migratie, distilleerde de muzikant samen met bevriende musici als Tim Kingsbury en Richard Reed Perry (Arcade Fire), producer Craig Silvey en Teddy Impakt elf nieuwe liedjes die als Migration Stories een nieuwe toevoeging aan ’s mans illustere carrière betekenen.

Over het nieuwe album geeft Ward te kennen dat vele van de nieuwe songs hun oorsprong vinden in nieuws en mediaverslagen met migratie als gemeenschappelijke deler. Die lengde hij aan met verhalen afkomstig van vrienden en familie. Zelfs in woelige tijden vol chaos en ontreddering blijkt de zoektocht naar een ander, beter leven zowel tijdloos als essentieel. En vooral: wat blijft het belangrijk om al die verhalen te blijven vertellen en met elkaar te delen.

Net dat is wat Ward hier bewerkstelligt. Zo stelt de Amerikaan dat hij de nieuwe, in de studio’s van Arcade Fire opgenomen plaat beschouwt als een naadloos aan elkaar geweven geheel, een naar eigen zeggen alternatieve verwerking van de realiteit zoals die zich dagelijks voordoet. Een film bijna, een ideaalbeeld dat aangeeft hoe het mogelijkerwijs zou kunnen zijn. Maar vooral ook: een erg waardevolle beschouwing en tezelfdertijd een scherp geformuleerde kritiek met betrekking tot de huidige gang van zaken.

Business as usual, lijkt het bij allereerste beluistering. Ward blijkt niet van koers veranderd, integendeel. Nog steeds wentelt de vrijwel steeds met een zonnebril getooide Amerikaanse songschrijver zich in het behaagzame van verstillende kampvuursongs als “Migration Of Souls” en slaapdronken, soms naar Tom Waits neigende ballades, zoals onder andere het donkere, met Ribotachtige gitaarriedels en backing koortjes opgetuigde “Heaven’s Nail And Hammer” dat zich doorheen een desolaat landschap walst. Nog steeds brengt Ward liedjes die als vanouds om een vers aangestoken sigaret en een fikse slurp whiskey verzoeken. Maar eens dit plaatje wat rondjes draait, voel je hoe nagelnieuwe songs zoals het wat gruizeligere en grofkorreligere “Independent Man” of het zelfs met een strijkerskoortje verrijkte, Lennonesk “Real Silence” zich zachtjes neervlijen.

Wat initieel nog tien grotendeels instrumentale ballades waren, geraakte gaandeweg volledig afgewerkt tot een nieuw werkstuk, waarbij de Amerikaanse songschrijver fijntjes demonstreert dat hij als geen ander de kunst verstaat om uiterst behoedzaam te laveren tussen rootsmuziek (het spartaans kale “Chamber Music” of het afsluitende “Rio Drone”), lichte countryblues (een kort, maar door zijn speelsheid pakkend mooi “Steven’s Snow Man”, het met een doowop koortje versterkte “Along The Santa Fe Trail”), loom voortkabbelende, soms zelfs licht zeurderige, tot licht heupwiegen aanzettende folk (“Coyote’s Mary Traveling Show”) of bedwelmende woestijnrock met een psychedelisch kantje (“Independent Man”).

Ward brengt op het zich lekker zondags loom voortslepende Migration Stories een maatschappelijk waardevolle boodschap zonder te preken voor gelijkgestemde zielen. Lekker traag tempo ook, maar dat maakt dat jij en je lief er vast je voordeel mee kunnen doen. Migration Stories blijkt een best goede, maar traag insijpelende plaat die bij gebrek aan echte uitschieters zoals bijvoorbeeld de kwieke, uptempo pop van “Unreal City” (die gepaard gaat met een knappe video: een eresaluut richting Jean-Luc Godard) echter niet over de hele lijn weet te overtuigen.

Facebook

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

M. Ward – supernatural thing (★★★): Ronddwalen in een andere wereld

Het is ondertussen drie jaar geleden dat de Amerikaanse singer-songwriter M. Ward twee albums uitbracht. Een daarvan was Migration Stories, waarin hij…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single M. Ward – “too young to die” (feat. First Aid Kit)

Nu de zomerse temperaturen werden ingeruild voor een verfrissende regenbui, bracht M. Ward de perfecte single uit om dit weer te trotseren….
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Crane Like the Bird - "New Light Might" (feat. M. Ward)

Geen kaas gegeten van vogelspotten? Gelukkig voor jou heeft Kyle Crane’s project Crane Like the Bird weinig tot niets te maken met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.