AlbumsRecensies

UM! – UM! (★★★): BXL vibes

Mensen die van de Brusselse hiphopscene houden, kennen Umi Defoort al langer. Deze producer met een Japanse moeder en een Belgische vader is onder de naam UM! vooral bekend als beatmaker, muzikant en vaste dj van Zwangere Guy. Ook maakte hij al furore met “ENELIX”, een bikkelhard nummer waarin leden van Le 77 en Stikstof hun krachten bundelden. Die knaller dateert ondertussen al van 2018 en nu is het eindelijk tijd voor meer. Op zijn debuutalbum nodigt UM! een grote verzameling interessante Belgische rappers uit om elk hun eigen stijl toe te passen over een eclectische verzameling beats.

Vanaf het begin wekt UM! de aandacht op. Opener “COLLAGE” start als een typische ZG-track, maar gaat na een mooi stukje strijkers over in het Japans door rapper Kikumaru. Eindigen doet het nummer met het zelfvertrouwen van Zwangere Guy: ‘Praten is zilver, maar als ik rap, is het goud.’ Op “Sorry For The Delay” geeft Glints volgens ons een verschijning die zijn nieuwe Choirboy alles behalve overstijgt. Wel houden een catchy fluitje en een chill refrein alles net boeiend genoeg. “MINDSET” boeit ons dan weer minder. $KEER & BOO$ lijkt zich in te houden en de song wordt daardoor lichtjes vergeetbaar.

Een beetje een valse start, maar dan trekt alles op gang. “IC-TRAIN” is misschien wel de allerbeste passage die we van Darrell Cole hoorden, met een beat die schippert tussen old school en een net ultramodern gevoel. Een banger is het absoluut. “BLOC” is een typisch Franstalig-Brusselse track, maar verdwijnt in de schaduw van zijn voorganger en zijn opvolger. Die volgende is de alles kapot makende “ENELIX”. Peet en Félé Flingue van Le 77 zijn op deze Brusselse samenwerking harder dan ooit, maar het toppunt van deze heerlijkheid vinden wij Jazz. Zijn unieke zware stem in combinatie met zijn lyrische kwaliteit blijft ons verbazen.

“CHIBUMI”, een woordspeling tussen UM! en Chibi Ichigo is nog zo’n sloper. De afwisseling tussen Nederlands en Russisch over een zenuwachtige beat maakt een huiveringwekkend nummer. De tweede feature van $KEER & BOO$ op “Maasje” kruipt, in tegenstelling tot de eerste, wel door merg en been, ondersteund door trage drums en een onheilspellende piano. “EDTC (Empereur De Tes Cauchemars)” is niet enkel een ontzettend goede titel, maar bevat ook een expressieve Stab. “Feelings” brengt met een funky baslijn en een gezellige samenwerking tussen Félé Flingue (Le 77) en Blu Samu terug een lach op je gezicht na de afgelopen drie nummers.

UM! laat zien een veelzijdig producer te zijn, die allerlei stijlen typeert in zijn beats. Dat is bijvoorbeeld terug te vinden in de outro, een klassiek pianonummer. Dat eclectische weet hij ook te vangen in de features. Verschillende talen passeren de revue. Toch neemt hij nooit risico’s, waardoor niet elk nummer even interessant klinkt. Enkele krachtpatsers in het midden overtuigen ons, maar sommige andere nummers verdwenen in de schaduw hiervan. Desalniettemin heeft UM!’s debuutalbum een goede flow en zet de Brusselse producer zichzelf nogmaals op de kaart.

Facebook / Instagram

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Norah Jones - Visions (★★★): Jazz in een souljasje

Met wereldwijd vijftig miljoen verkochte platen en negen Grammy Awards op haar schouw hoeft de Amerikaanse zangeres Norah Jones het al lang…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Peet - "Aquemini"

Recentelijk kregen we van Brusselse rapper Peet heugelijk nieuws. Een dik jaar nadat zijn tweede plaat Todo Bien  ter wereld kwam, mogen we…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Chris Isaak, Richard Hawley en Richard Ashcroft naar de Lokerse Feesten!

Het regent deze week aankondigingen bij de Lokerse Feesten en dat is ook vandaag niet anders. Voor woensdag 7 augustus bevestigde het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.