Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sharon Van Etten – “Staring at a Mountain”

In “Staring at a Mountain” verenigt de Amerikaanse singer-songwriter Sharon Van Etten haar twee passies: acteren en musiceren. Het nieuwe nummer is immers geplukt uit de soundtrack van de film Never Rarely Sometimes Always, waarin Van Etten zelf een rol vertolkt. Ze speelt de moeder van een tienermeisje dat met haar nichtje naar New York trekt, op zoek naar een plaats waar abortus mogelijk is zonder ouderlijke toestemming. De nieuwste film van regisseur Eliza Hittman doet het alvast goed op de filmfestivals.

In de filmtrailer was nog Van Ettens “Seventeen” te horen, uit haar vorig jaar uitgebrachte album Remind Me Tomorrow. Dat nummer blijkt achteraf gezien geknipt – en misschien wel gemaakt – voor de film met de zeventienjarige protagoniste. Maar ook “Staring at a Mountain” sluit qua treurigheid perfect aan bij de synopsis van de film. De track opent niet toevallig nogal filmisch, met een Bad Seeds orgelakkoord dat als een donkere wolk opdoemt. ‘It hasn’t rained for days’, klinkt het, maar de muziek wekt het vermoeden dat daar snel verandering in komt.

Voor een regenachtig nummer is het karig aangekleed. Uit de orgelwolk druppelen sporadische pianotoetsen en wat summier slagwerk, terwijl Van Etten aan onze traanklieren trekt met lange, aangrijpende lettergrepen. Loepzuiver en subtiel hees gezongen, zoals we dat van haar gewend zijn. Ingetogen, maar daarom niet minder raak.

De druilerige ballad kabbelt traag verder richting zijn eigen einde, ons op de valreep voorspellend dat we het allemaal zullen begrijpen zodra we de film zien: ‘You’ll understand’. Dat wordt nog even geduld oefenen, want hoewel Never Rarely Sometimes Always twee weken geleden de Grote Prijs Van De Jury won op de Berlinale, heeft distributeur Sony geen concrete plannen om de film in de Belgische zalen te brengen. Dat is al even triestig als het nummer.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Sharon Van Etten @ OLT Rivierenhof: Uiteenlopende kwaliteit

Sharon Van Etten bracht onlangs haar zesde langspeler uit en dat moet gevierd worden. In de VS doet ze dat met een…
InstagramLiveRecensies

Primavera Sound Barcelona 2022 (Weekend 1): Emotionele rollercoaster

Zoals bij ieder festival deze zomer was het ook bij Primavera Sound twee jaar geleden dat ze nog eens van jetje konden…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Sharon Van Etten – We’ve Been Going About This All Wrong (★★★): Rampspoed, maar weinig nieuws onder de zon

Sharon Van Etten verscheen op onze radar in 2009 ten tijde van Because I Was In Love, haar eerste volwaardige langspeler na…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.