Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sharon Van Etten – “Staring at a Mountain”

In “Staring at a Mountain” verenigt de Amerikaanse singer-songwriter Sharon Van Etten haar twee passies: acteren en musiceren. Het nieuwe nummer is immers geplukt uit de soundtrack van de film Never Rarely Sometimes Always, waarin Van Etten zelf een rol vertolkt. Ze speelt de moeder van een tienermeisje dat met haar nichtje naar New York trekt, op zoek naar een plaats waar abortus mogelijk is zonder ouderlijke toestemming. De nieuwste film van regisseur Eliza Hittman doet het alvast goed op de filmfestivals.

In de filmtrailer was nog Van Ettens “Seventeen” te horen, uit haar vorig jaar uitgebrachte album Remind Me Tomorrow. Dat nummer blijkt achteraf gezien geknipt – en misschien wel gemaakt – voor de film met de zeventienjarige protagoniste. Maar ook “Staring at a Mountain” sluit qua treurigheid perfect aan bij de synopsis van de film. De track opent niet toevallig nogal filmisch, met een Bad Seeds orgelakkoord dat als een donkere wolk opdoemt. ‘It hasn’t rained for days’, klinkt het, maar de muziek wekt het vermoeden dat daar snel verandering in komt.

Voor een regenachtig nummer is het karig aangekleed. Uit de orgelwolk druppelen sporadische pianotoetsen en wat summier slagwerk, terwijl Van Etten aan onze traanklieren trekt met lange, aangrijpende lettergrepen. Loepzuiver en subtiel hees gezongen, zoals we dat van haar gewend zijn. Ingetogen, maar daarom niet minder raak.

De druilerige ballad kabbelt traag verder richting zijn eigen einde, ons op de valreep voorspellend dat we het allemaal zullen begrijpen zodra we de film zien: ‘You’ll understand’. Dat wordt nog even geduld oefenen, want hoewel Never Rarely Sometimes Always twee weken geleden de Grote Prijs Van De Jury won op de Berlinale, heeft distributeur Sony geen concrete plannen om de film in de Belgische zalen te brengen. Dat is al even triestig als het nummer.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Lizzie Loveless - You Don’t Know (★★★): Zoektocht naar een eigen geluid

De naam Lizzie Lieberson zal sommige mensen bekend in de oren klinken; samen met haar zussen Kristina en Katherine maakte ze deel…
AlbumsRecensies

Torres – Thirstier (★★★½): Muzikale hutsepot van zware gitaren, synths en St Vincent-zanglijnen

Eeuwige belofte Torres – het muzikale alter ego van Mackenzie Scott – doet een nieuwe worp naar het globale sterrendom. Ze krijgt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Sharon Van Etten & Angel Olsen - "Like I Used To"

Je hebt zo van die artiesten die in elkaars verlengde liggen en regelmatig samen op festivalaffiches staan. Zo kwamen Sharon Van Etten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.