LiveRecensies

Cavetown @ Botanique (Orangerie): Enkel thee en koekjes ontbraken

Op je eenentwintigste al vier albums gepubliceerd hebben en maandelijks meer dan drie miljoen Spotifyluisteraars: het lijkt een droom die te mooi is om waar te zijn, maar voor de Britse singer-songwriter Robin Skinner, beter bekend als Cavetown, is het gewoon de realiteit. Hij begon met muziek maken op zijn slaapkamer en bracht die nummers uit op zijn YouTubekanaal, dat momenteel al aan meer dan een miljoen abonnees zit.

Cavetown is een echt prototype van een jonge bedroomartiest die stilletjes aan aan het doorgroeien is naar the real deal. Hij stond in 2019 al op Pukkelpop en mag daar dit jaar zomaar eventjes Rock Werchter bijdoen. Op 27 maart komt zijn nieuwe album Sleepyhead uit. Gisteren werkte hij in De Botanique zijn tour af samen met de band Hunny. Die tour begon eind februari in zijn thuisland de U.K. en ging dan verder richting Duitsland, Nederland en nu dus België.

Cavetown stond al een keertje in De Botanique helemaal op z’n eentje, maar dan in de Witloofbar. Deze keer was het tijd voor de grote zaal, samen met zijn twee bandleden. Een daarvan was nota bene Austin Thomas, oftewel Spookyghostboy die naast Hunny het voorprogramma verzorgde. Nog voor Robin en co. het podium opkwamen, zat de sfeer heel goed bij het publiek. Cavetown heeft een hele dedicated fanbase die hem niet alleen steunt omwille van zijn muziek, maar ook omwille van wie hij is als persoon. Toen de band het podium opkwam, werd die liefde van zijn fans omgezet in luid gejuich. Fans die trouwens over het algemeen heel jong waren, wat vrij logisch is, gezien Robins eigen leeftijd.

Cavetown begon zijn set op een heel relaxte manier met “Hug All Your Friends”, eentje op ukelele met wat elektronische drums, waarbij in het publiek al volop geknuffeld en meegezwaaid werd. De feelgood vibe zat er vanaf het begin helemaal in. Dat het bij Cavetown ook anders kan, bewees hij tijdens “Sweet Tooth”, een liefdeslied met wat rock ‘n’ roll vibes die zich vertaalden in lekkere catchy powerchords van Spookyghostboy. Wat verder ook meteen opviel bij Robin is dat hij ondanks zijn jonge leeftijd en heel onschuldige uitstraling toch een heel mature stem heeft.

Zelfs voor de mama’s en papa’s die gisterenavond mee afzakten naar De Botanique voor zoonlief of dochterlief had Cavetown wat in petto: een heerlijke cover van Randy Newmans “You’ve Got A Friend In Me”. Het gevoel dat bij ons tijdens het optreden de bovenhand nam, was dat van gezelligheid. Alles voelde heel familiaal aan. Ook op het podium zagen we die gezelligheid vertaald in tal van oude sfeerlampen, een fauteuil inclusief grote teddybeer en een oud tv’tje. Er ontbraken eigenlijk alleen nog wat koekjes en thee om het onderonsje compleet te maken.

Variatie was er ook genoeg. Tijdens “Telescope” liet Robin nog maar eens zien wat een muzikaal talent hij heeft. Deze keer werden er nog wat strijkers op de achtergrond aan toegevoegd. Het zorgde voor een leuk momentje met het publiek, dat voor de derde of vierde keer alle smartphonelichtjes de lucht in stak. Hij bracht ook nieuw materiaal in de vorm van “Snail” en “Empty Bed”. Twee nummers die dus op 27 maart zullen uitkomen op zijn nieuwe album Sleepyhead.

Afsluiten deed Cavetown met toch wel een van zijn meest bekende hits: “Boys Will Be Bugs”. Een dromerig gitaarnummer met excellente songwriting: ‘I’m a dumb teen boy, eating sticks and rocks and mud / I don’t care about the government and I really need a hug’. Knuffels, vriendschap en liefde waren er gisterenavond in overvloed tijdens de show van Cavetown. Een echt talent dat zich momenteel nog volop aan het ontwikkelen is en waar we in de toekomst ongetwijfeld meer en meer van zullen horen. Wie hem binnenkort in België nog een keertje live aan het werk wil zien: zaterdag 4 juli, place to be  is Rock Werchter. Tot dan.

Setlist:

Hug All Ur Friends
Lemon Boy
Green
Feb 14
Sweet Tooth
Juliet
Home
You’ve Got a Friend in Me (cover)
Things That Make It Warm
Telescope
Snail
Empty Bed
Devil Town
Talk to Me
Boys Will Be Bugs

Fool

Dit vind je misschien ook leuk:
LiveRecensies

Slow Crush @ Botanique (Rotonde): Zoete droom

De tweede langspeler van Slow Crush is er bijna! In 2018 kwam de Belgische shoegaze band naar buiten met hun eerste album…
InstagramLiveRecensies

Oklou @ Botanique (Rotonde): Een goddelijk geschenk

Na vier ep’s was het vorig jaar eindelijk tijd voor een langer project van de Franse zangeres Oklou. Haar mixtape Galore bleek…
LiveRecensies

Eartheater @ Botanique (Rotonde): Mystieke popgodin toch sterfelijk?

De Amerikaanse multi-instrumentaliste Alexandra Drewchin overrompelt inmiddels al sinds 2009 man en macht als Eartheater met haar experimentele muziek electropop, die het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.