LiveRecensies

BeraadGeslagen @ De Koer (Gent): Verwennerij van het knellend schoentje

Jazz van Belgische makelij, met bakken elektronica, zo nu en dan poëtische Nederlandstalige teksten (tenzij ze besluiten onze geografische kennis op te frissen door simpelweg de namen van steden te namedroppen), met gigantisch hectische passages, maar eveneens oog voor structuren en ideeën achter de songs zoals je ze niet vaak krijgt. Beter dan met deze kommarijke omschrijving krijgen we BeraadGeslagen niet in hokjes geduwd, want Lander Gyselinck en Fulco Ottervanger doen vooral waar ze zelf zin in hebben. Dat blijkt al sinds hun eerste ep vooral neer te komen op het overboord gooien van evidenties. Gisteren hielden de creatievelingen halt in De Koer in Gent, en wat werden we verwend.

Met enige vertraging zette het tweetal zich neer achter de instrumenten die zich, naar hun gekende opstelling, pal in het midden van de zaal bevonden. De eenvoud en sympathie van Fulco’s ‘goeienavond’ kon zowaar niet in groter contrast staan met al wat daar muzikaal op zou volgen. Lang werd er niet beraadslaagd over de weg die deze avond in zou slaan. Integendeel, weg waren ze! Lander en Fulco doen duidelijk niet aan makkelijk in het oor liggende deuntjes om het publiek wegwijs te maken en aan het polleke te begeleiden. Geen kat die voor conventies naar De Koer was afgezakt, dus we waren maar al te opgetogen over het feit dat we genadeloos in medias res gesmeten werden in hun kostelijke kronkels.

Het klonk als losbandige plantrekkerij, een roekeloos en fameus groovend gegeven dat bewust slechts zo nu en dan een glimp van een stabiele rode draad laat verschijnen. Maar BeraadGeslagen mag dan wel bekend staan om hun gewaagde zottigheid, ondoordacht beginnen ze er nooit aan. Opbouwen, afbouwen, suggereren, bruusk afbreken, verleiden en misleiden en niet te vergeten: uiteindelijk telkens weer grandioos exploderen. Al deze intrigerende Spielerei met structuren, klankjes en melodieën zou epilepsiepatiënten al na luttele minuten parten gespeeld hebben, maar ons slorpte het volledig op. Hierdoor was de euforie dan ook steevast des te groter wanneer de hook van iedere song in vol ornaat en met extra decibels door de zaal dreunde.

Toch was er vooral in het eerste deel van de set iets te veel lawaai vanuit de zaal, wat de kalmere momenten niet bepaald ten goede kwam. Jammer, want BeraadGeslagen draait nu eenmaal niet enkel om rondjes draaien op die climax; het tijd nemen voor de ganse sfeerzetting is een belangrijk onderdeel van wat dit duo brengt. Ze lieten het echter niet aan hun hart komen en speelden lustig voort. Door hun ontembare enthousiasme en een toename aan grootse hook-vieringen werd de set er zelfs enkel maar indrukwekkender op en bleken de laatsten in de zaal ook bereid hun koffieklets uit te stellen tot na de show.

Het schoentje knelde gisterenavond in De Koer quasi letterlijk en het publiek smulde ervan. Tegentijden werden het nieuwe normaal in De Koer en elke nieuwe wending had weer iets onverwachts voor ons in petto. BeraadGeslagen jongleerde met alles waarover zij van mening waren dat er mee te jongleren viel. Hoe dit heel wat nekspieren in gang stak, bij sommigen het uitsteken van de tong tot gevolg kon hebben of een enkeling aanzette om (op aanmoediging van het tweetal) mee onderdeel van de songs te worden door te blazen op zijn drankflesje; het waren allesbehalve dertien-in-een-dozijntaferelen met deze jongens dus.

Na een stevige brok experimenteren en de zaal aan gort spelen, werden Fulco en Lander terecht op luid applaus onthaald. Ze namen de tijd voor een buiging aan elke zijde van het podium en zouden vervolgens nog eens alles, maar dan ook werkelijk alles uit de kast te halen. De vele facetten van BeraadGeslagen kregen allemaal nog eens een plaatsje in de spotlight, zodat we oververzadigd huiswaarts konden keren. BeraadGeslagen is duidelijk geen luchtig tussendoortje. Niets voor Weightwatchers, al bewezen deze landgenoten iedereen uit hun handen te kunnen laten eten. Straf spul!

Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

FULCO - FAAM (★★★½): Minutieus experimenteren met verbeelding

Voor wie ‘m nog niet kent: Fulco Ottervanger omschrijft zichzelf als ‘een Nederlandse popzanger uit België die in zijn zoektocht naar duidelijkheid…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Absolutely Free Festival en Genk on Stage organiseren zomershows met o.a. blackwave. en Willy Organ!

We hebben al zo lang niet meer in een concertzaal gestaan, dat we bijna zouden vergeten hoe live muziek klinkt. Die concertzalen…
FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste Belgische albums van het decennium (2010-2019)

België o België, wat zijn we zo’n muzikaal getalenteerd land. Dat wordt iedere dag duidelijk dankzij de leuke mails die we binnenkrijgen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.