InstagramLiveRecensies

The Guru Guru @ De Centrale: Geniale Gekte

©️ CPU - Joost Van Hoey

©️ CPU – Joost Van Hoey

Point Fingers kwam bijna een maand geleden uit, maar gisteren pas vond de releaseshow van het nieuwe album van the Guru Guru plaats. De Centrale had dus genoeg tijd gekregen om de nieuwe nummers te leren kennen. Maar wie the Guru Guru kent, wist dat de nummers totaal anders zouden aanvoelen live dan op plaat. Ook in de Centrale was alles nog net dat tikkeltje intenser.

Het voorprogramma werd voorzien door Deathstar MacGyver. Maandag werd nog een oproep gedaan vanuit Democrazy om zich kandidaat te stellen als support act. Uit alle inzendingen is mr. McGayver dan gekozen. Misschien was het omdat zijn muziek meteen aansloeg of omdat hij enkel een micro en een aux-aansluiting nodig had. Zeker weten zullen we het nooit. In zijn bio staat te lezen hoe MacGyver ontvoerd is op zijn twaalfde door ene Tonetta, die zijn leermeester werd, maar alles stopte na een dispuut over analoge versus digitale opnametechnieken. Heel vreemd allemaal, net zoals het optreden. Dit lag ergens tussen slam poetry en zingen. MacGyver deed er alles aan op het zo ongemakkelijk mogelijk te maken voor het publiek. Lange stiltes, oncomfortabel oogcontact, proberen dansen met hen… De Andy Kaufman van de Belgische muziek, zoals Viggria het later zou beschrijven.

©️ CPU – Joost Van Hoey

Met een lange, opbouwende intro kwam de Guru Guru op het podium. Opener “Skidoo” zette meteen de toon. Gekke riffs, ritmewisselingen en een gestoorde Tom ‘The Bomb’ Adriaenssens als frontman. Drummer Siemon Theys zag er uit als Animal met een houthakkerskostuum en droop van de intensiteit en inventiviteit. Gitaristen Jan Viggria en Emila Van Den Abbeele waren perfect op elkaar ingespeeld en zorgden voor hun gekende rammende inventieve riffs. Nieuwkomer en bassist Brent Mijnendonckx deed onze ledematen trillen. Alles zat goed, we waren klaar voor een intense trip door de noisewereld van The Guru Guru.

De avond werd een mix tussen Point Fingers en hun oudere Pchew. De nummers en sfeer pasten nog steeds bijeen. “Black Door” en “Up The Wall” klonken nog even innovatief als drie jaar geleden. Maar ook de nieuwe nummers moesten niet onderdoen. The Guru Guru raasde als een pletwals over de Centrale. Andreainssens toonde zich als prediker, gehuld in mist, met een spot achter hem. Manisch zong/brulde hij over de muziek. Het zweet parelde over zijn gezicht, maar bekomen was nooit een optie. Beukend werden we meegesleurd, met minieme bindteksten door Viggria.

©️ CPU – Joost Van Hoey

Het publiek stond er, in contrast met de band, wat statisch bij. Wanneer zo veel energie en creativiteit op je wordt afgevuurd, is het logisch stomverbaasd te kijken. “Origamiwise” begon als iets wat op een pauze kon lijken. Zachte, melancholische indie deed ons even wegdromen; maar uit het niets werd onze dagdroom verpulverd door een bulldozer met Adriaenssens als bestuurder, om ons uiteindelijk achter te laten in weer diezelfde indiedroom, maar met het wrange gevoel van net verpletterd te zijn geweest.

Voor “Mache” werd ingezet, werd ons gevraagd of we zin hadden om een ‘beke te dansen’. De opener van de nieuwe plaat deed ons dat alleszins proberen. Een laatste maal reed de pletwals over ons heen met “Poverbrigade”, de afsluiter van de nieuwe plaat en weg waren ze. Uiteraard zou een bis volgen, maar het korte moment van rust werd goed ontvangen.

©️ CPU – Joost Van Hoey

We konden nog even blijven rusten. Tom ‘The Bomb’ kwam alleen op het podium en bracht een kort mooie “And I’m Singing Aren’t I”. Met zijn ukelele kreeg hij de Centrale muisstil. Ondertussen was de rest van de band het podium terug opgeslopen. Adriaenssens begaf zich tussen het publiek en “Lissabon” gierde door de zaal. Tijdens de outro werd het publiek op het podium gesleept, een bandfoto getrokken en nog eens keer alles kapot gemaakt. The Guru Guru bleek een van de best bewaarde publieke geheimen van de Belgische rock te zijn. Intensiviteit troef.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Op 9 maart doen ze het allemaal nog een over in het Depot te Leuven. Voor diegene die niet kunnen wachten staan ze twee dagen tevoren in Aarlen in l’Entrepôt.

Setslist:

Intro
Skidoo
Up The Wall
Swimming Pools
Ex-Alexander
Chramer
We Had Beeen Dirnkin’ Bad Stuff
Delaware
BB I Can
(This Knee On Ice)
Origamiwise
Backdoor
Mache
Poverbrigade

And I’n Singing Aren’t I
Lissabon
Outro

 

 

Related posts
InstagramLiveRecensies

Brutus @ Ancienne Belgique (AB): Zestien rake vuistslagen

Als we het hebben over Belgen met naam en faam in het buitenland, dan kijken we al snel naar artiesten als Stromae,…
LiveRecensies

Gruppo Di Pawlowski @ De Centrale: Das Kabinett des Dr. Mauro

Om een goed overzicht te hebben van wat Mauro Pawlowski muzikaal uitvreet, verwijzen we je door naar Mauroworld. Deze officieuze databank wordt…
LiveRecensies

Palace @ De Centrale: Idyllische weemoed

Begin dit jaar verscheen het derde album van de Britten van Palace. Het viertal ging een maand later die plaat al voorstellen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.