LiveRecensies

Highly Suspect @ Trix: My Crew Is Dope!

Na iets meer dan twee jaar speelde de Amerikaanse rockband Highly Suspect nog eens in ons land. Hun derde album MCID viel minder in de smaak dan verwacht en toch is de groep populairder dan ooit. Sinds kort maakt ook Matt Kofos deel uit van de band, die de jaren voordien al deel uitmaakte van de crew als roadie. De show in een niet helemaal uitverkochte Trix was het startschot van hun Europese tour en toonde dat de band wel degelijk de toekomst van de rockmuziek kan kleuren. De band haalde bij momenten een echt heel hoog niveau, maar ook mindere stukken kleurden de set.

Wie vroeg kwam, werd gisteren beloond met een uiterst strak optreden van het Britse drietal Calva Louise. Met hun snedige rock en hun sympathieke zelve werd de support voor velen een fijne ontdekking. Dat het applaus tussen de nummers toenam, was daar het bewijs van en zorgde verder ook voor een fijne interactie tussen publiek en band. Vervelen deden ze nooit en hun aankomende nieuwe single viel duidelijk in de smaak. Met een strak eindsalvo maakten ze een einde aan hun optreden, dat duidelijk goesting geeft naar meer!

https://www.instagram.com/p/B9Ac_2cBQv2/

Op tijd beginnen zat er voor Highly Suspect gisteren niet in, de gitaarpedalen bleken niet te werken en zonder beginnen was geen optie. Het geduld van de aanwezigen werd echter beloond met een optreden van meer dan twee uur dat ook heel vurig van start ging. “Bath Salts”, “Bloodfeather” en “Claudeland” moesten het publiek al vanaf het begin opjutten en dat deden ze ook. Met een heel strakke sound deden de oude nummers de zaal springen, meezingen en genieten. Een heerlijke start waarbij ook aardig wat gesoleerd werd door frontzanger Johnny Stevens op zijn gitaar. Helaas werd de sterke start toch al redelijk vroeg onderbroken door het nummer “Snow White”, een eerder doordeweeks nummer naar Highly Suspect normen. Het daaropvolgende instrumentale intermezzo “Juzo” met John achter de synths was even matig als dat de naam doet voorspellen en had gerust uit de setlist geschrapt kunnen worden.

In hun nog niet zo super lang bestaan schreef Highly Suspect heel wat onontdekte parels zoals recent nog het rustige “Arizona”. De band dook hiervoor de coulissen in en gaf basgitarist Rich de kans om zijn soulvol strottenhoofd boven te halen. Een gitaar en wat aanvullende (opgenomen) strijkers bleken echter niet genoeg te zijn om het geroezemoes tot stoppen te brengen. Het daaropvolgende “Canals” kwam dan ook op een uitgelezen moment, al klonken de vocals van John iets te droog in de mix. Het vuur kwam weer op en dat was ook broodnodig om de aandacht van het publiek terug te krijgen. Het viel hoe dan ook op dat de band de volle lading gitaren nodig had om het publiek bij de les te houden en los te laten gaan. 

Dit jaar bestaat Highly Suspect welgeteld tien jaar en wat waren we blij dat ze ook nog terugdachten aan hun begindagen. Het heerlijk soulvolle “Round and Round” is al jaren niet meer weg te denken uit hun show en was ook gisteren weer het hoogtepunt bij uitstek. John soleerde erop los, maar het was hoe dan ook de enorm gevoelvolle manier van zingen van Rich Meyer die ons omver blies. Puur genieten! Het daaropvolgende, iets te rommelig gebrachte “Lydia” miste precisie, maar maakte wel weer wat los bij het voorste deel van het publiek. Een meezinger van jewelste was het, niet zonder toeval ook hun grootste hit tot op heden. De verbondenheid tussen fans en band merkte je hier ook heel hard. Bonuspunten kon de band trouwens verzamelen door tijdens het wilde “Look Alive, Stay Alive” hun roadies ook even te laten meespelen. Van die korte vakantie maakten Rich en Ryan Meyer met veel plezier gebruik om even in het publiek te duiken.

De show kende pieken en dalen en dat was vooral te wijten aan het nieuwe materiaal en de overbodige onderbrekingen tussen sommige nummers. Vooral in de extreem lange bisronde van tien nummers viel dit op. “Fly” mag dan wel een heel persoonlijk verhaal vertellen over mentale gezondheid en depressie waarmee frontzanger Johnny kampt, maar met een gitaar in de hand had dit nog veel authentieker en puurder kunnen overkomen. Teleurgesteld werden we door de twee hiphopnummers “Tokyo Ghoul” en “The Silk Road”, waarvan dat laatste zonder enige twijfel het dieptepunt van de set was. Je merkte aan de wisselvallige reactie van het publiek dat ze er niet helemaal weg van waren en niet goed wisten hoe ze erop moesten reageren. Van de nieuwe plaat werkte “16” nog het best en dat helemaal zonder gitaren. Het beste bewaarde de band echter voor het einde. “Serotonia” klonk live nog straffer dan op plaat en liet de vijf op het podium de beste muzikanten in elkaar bovenhalen. Met een uitgesponnen en fraai gebracht “Wolf” kon de band toch nog op een echt toppunt eindigen.

Highly Suspect speelde gisteren maar liefst twee uur lang en bood een solide set met uitblinkers en enkele mindere stukken. Een groot aantal van de fans in de Trix kwam duidelijk voor de nummers van de eerste twee platen van de band en deze bleken uiteindelijk ook de uitblinkers van de set te zijn. Met de nummers vanop MCID konden ze niet altijd evenveel overtuigen en daarom is het ook heel jammer dat de groep “Upperdrugs”, een van hun beste nummers van die plaat, links liet liggen. Met een fulminant begin en einde zorgden ze hoe dan ook dat we met een tevreden gevoel huiswaarts konden keren.

Setlist:

Bath Salts
Bloodfeather
Claudeland
Snow White
Juzo
Arizona
Canals
Taking Off
My Name Is Human
Round and Round
Lydia
Freakstreet

Bis:
Fly
Look Alive, Stay Alive
Everything Is Sex
Tetuo’s Bike
Tokyo Ghoul
The Silk Road
16
FWYT
Serotonia
Wolf

1421 posts

About author
Luistert veel naar muziek!
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
FeaturesWedstrijden

Maak kennis met HiFive van Trix en win een ticket voor een concert naar keuze voor vijf personen

Het concertseizoen staat voor de deur en als alles goed gaat, zou dat weer min of meer normaal moeten verlopen. Hoog tijd…
LiveRecensies

Puntjudith @ Trix (Club): Climax van climaxen

Via de snelweg naar succes. Zo kunnen we het verhaal van Puntjudith kort en bondig samenvatten. Het Nederlandse trio vatte vuur in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Calva Louise - "Tiranito"

Harde gitaren uit het Verenigd Koninkrijk… Als je Dansende Beren een beetje volgt, weet je dat er daar geen gebrek aan is….

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.