LiveRecensies

Turnover @ Kavka (Oudaan): Moeilijk in het midden

Antwerpen is geen onbekend terrein voor de Amerikanen van Turnover. Ze passeerden er al regelmatig, met als meeste recente bezoek een optreden in 2017. Destijds stelden ze in JC Den Eglantier hun derde album Good Nature voor. Hoewel hun debuut Magnolia doordrongen was van pop-punk invloeden, vond de band zich bij de release van het wonderlijke Peripheral Vision opnieuw uit en werd hun muziek steeds dromeriger. Deze evolutie culmineerde anno 2019 in het gemengd ontvangen Altogether, hun nieuwste worp die ze gisterenavond in de Kavka aan het Belgische publiek kwamen voorstellen.

De Antwerps-Gentse band Newmoon, die maar al te vaak in één adem met de Belgische shoegaze revival genoemd wordt, mocht het podium van de Kavka als eerste betreden. De mannen zijn niet aan hun proefstuk toe, ze stonden immers al meermaals in een uitverkochte AB: als voorprogramma van dEUS in de Grote Zaal en als headliner in de AB Club. De heren knalden hun optreden op gang en leverden – net zoals we van hen gewend zijn – een strakke show. Ze bedankten iedereen om toch buiten te komen ondanks de storm. Het publiek toonde enthousiast dat het graag gedaan was.

We stonden nog gezellig pintjes te pakken in de ruimte achter de zaal, toen de eerste tonen van “Still In Motion” werden ingezet. Kavka was niet volledig uitverkocht en dat viel ook wel op: er waren wat lege plekken in de zaal, maar dat leek de mannen van Turnover niet te baten. Al vroeg in de set opperde de frontman dat het één van zijn favoriete optredens was. Het funky klinkende “Much After Feeling” werd door alle aanwezigen met open armen ontvangen en klonk live zelfs beter dan op de opname. De toon voor de avond leek gezet.

Nieuwe nummers en ouder werk wisselden elkaar af. Voornamelijk liedjes uit Peripheral Vision konden op respons van het -voor de rest nogal kalme – publiek rekenen. Gitaarsong “Take My Head” en het licht melodramatische “New Scream” werden wijfelig meegezongen en ook “Plant Sugar”, één van de sterkere nummers op Altogether, werd zowaar meegeneuried. Dat Austin Getz desondanks de vrolijke uptempo riffs op krampachtige manier aan zijn stoeltje bleef vastklampen, vonden we toch erg jammer.

“We’re gonna play some slow songs now”, verkondigde de zanger. “Pure Devotion” en de ietwat teleurstellende live versie van het trage “Ceramic Sky” vormden het ideale moment om een pintje te gaan halen of een plaspauze in te lassen. Er werd wel wat heen en weer gewiegd, maar vooral tijdens het langdradige “Valley Of The Moon” viel de motor eventjes stil. Bij kleine hit “Dizzy On The Comedown” overstemde het gezang van het pubiek met zijn momenten dat van Getz en ook afsluiter “Humming” bracht weer leven in de keet. De Amerikanen eindigden hiermee op een mooie noot.

Turnover is zonder twijfel een sterke liveband. Toch is het nieuw werk beduidend minder energiek en zorgde het soms voor dode momenten, die vooral door nummers vanop Peripheral Vision opnieuw levend werden. Meer afwisseling in de set, eventueel in de vorm van nummers uit Magnolia, was welkom geweest. Misschien een tip voor bij een volgende passage?

Setlist:

Still in Motion
Much After Feeling
Sunshine Type
Take My Head
Plant Sugar
Number on the Gate
New Scream
Sending Me Right Back
Pure Devotion
Ceramic Sky
Valley of the Moon
Parties
Dizzy on the Comedown
Super Natural
Humming

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Newmoon - "Fading Phase"

Het shoegazegenre zit duidelijk in de lift. En net wanneer de lift omhoog gaat, keert Newmoon terug op het voorplan. Na het…
LiveRecensies

Summer Gloom: Full of Hell + Spectral Wound + Primitive Man + Candy @ Kavka Oudaan: Snikhete moshpits

Is een quadrupel-affiche een ding? Volgens Kavka in ieder geval wel. Ze nodigden in samenwerking met Samhain vier spannende, zwaardere acts uit,…
LiveRecensies

ERRA @ Kavka Oudaan: Spektakel zonder waardig einde

Kavka is zichzelf de laatste jaren steeds meer op de kaart aan het zetten als het gaat om goedgevulde metalavonden. Waar eind…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.