AlbumsRecensies

Ozzy Osbourne – Ordinary Man (★★★★): Geen gewone man

Voor een man van 71 die meer seks, drugs & rock ‘n’ roll heeft gezien dan goed is voor een mensenleven, is Ozzy ‘The Prince of Darkness’ Osbourne nog jong van geest. In 2017 liet hij Black Sabbath, de groep waarmee hij heavy metal heeft uitgevonden, achter zich. Dit jaar zou hij het tweede deel van zijn immense wereldtournee No More Tours II neerzetten, maar die shows heeft hij uitgesteld wegens zijn problemen met Parkinson. Vorig jaar in november kwam Ozzy onverwachts voor het eerst in negen jaar met nieuw solowerk. Het nummer “Under The Graveyard” klonk toen al zeer veelbelovend en deed velen uitkijken naar een nieuwe plaat. Ordinary Man is er nu en zou voor Ozzy Osbourne een geslaagd laatste werk kunnen zijn.

Ozzy heeft weer gezorgd voor een zeer sterk team van muzikanten. Op bas horen we Duff McKagan van Guns ’n Roses, Chad Smith van de Peppers drumt en de uitermate goeie gitaarpartijen zijn gespeeld door Andrew Watt, die ook producer is van Post Malone. Ordinary Man staat bol van sterke riffs, zoals op de opener “Straight To Hell” en het groovy “Eat Me” om een paar van de beste voorbeelden te noemen. Osbourne heeft zich altijd al weten te omringen met uitstekende gitaristen, zoals de legendarische Randy Rhodes, Zakk Wylde en Tony Iommi van Black Sabbath natuurlijk. Andrew Watt meet zich niet enkel met hen door zijn solo’s, maar ook door de goeie productie die hij voor Ordinary Man heeft geleverd.

Opvallend aan dit album zijn de unieke en vooral onvoorspelbare samenwerkingenDie zijn reeds allemaal als single verschenen; de eerste daarvan komt origineel van Post Malone’s laatste album Hollywood’s Bleeding. Post Malone en Ozzy Osbourne maakten, samengebracht door mutual friend Andrew Watt, het nummer “Take What You Want”. Een duistere softrock ballade met invloeden van emo-rap, en dan nog eens een bijdrage Travis Scott daarbij. Het nummer verdeelde de meningen bij fans. Maar voor wat hoort wat, dus Post Malone is voor Ordinary Man ook in Ozzy’s studio gekropen. Dat resulteerde in “It’s A Raid”, een gloeiend heet punknummer dat zo strak staat als een boog. De verschroeiende toon van de instrumenten en de vele scheldwoorden die Ozzy en Posty in het rond gooien, zorgen voor een nummer dat tegelijk scherp en bombastisch uit de hoek komt.

Het is echter niet Post Malone die de titel van meest opvallende verschijning op dit album krijgt. Die ‘eer’ is voor Ozzy’s leeftijdgenoot Sir Elton John weggelegd, die hem hielp voor de ballade “Ordinary Man”. Elton John verzorgt de zachte pianobegeleiding die later wat wordt aangedikt door Ozzy’s band. Het is een van de mindere nummers op Ordinary Man, maar als titeltrack belicht het wel het thema van het album. In het refrein zingt Ozzy: ‘I don’t want to be an ordinary man’. Hij wil misschien wel laten zien dat hij op zijn oudere dag nog een stevig album kan neerzetten en nooit echt een gewone of ordinaire man zal zijn.

Naast de stem van Elton John wordt wel duidelijk dat Ozzy niet hetzelfde natuurlijke talent heeft als zanger. De stem van Ozzy is nooit de beste in de hele rockscene geweest, maar zeker wel een van de meest unieke. De hoge nasale klank van zijn stem is meer aanwezig dan ooit tevoren, maar Ozzy weet die in de productie ook te gebruiken. Dat valt te horen op “Scared Little Green Men”. Met goeie overdubs, backing vocals en het veelvuldig gebruik van koorstemmen komt de zang even sterk naar voor als het instrumentale luik van het album.

Mensen zeggen soms dat het een wonder is dat Ozzy Osbourne nog leeft. Dat hij een heavy metalalbum maakt op 71-jarige leeftijd is nog verbazingwekkender en en dat het zo goed klinkt, is waarschijnlijk nog de grootste verrassing. De duistere prins heeft zich na tien jaar nog eens op zijn best getoond. Zijn muzikanten vormen het voetstuk waar Ozzy in alle stevigheid op kan staan en schitteren, maar zelf maakt hij het nog maar eens duidelijk: Ozzy Osbourne is geen gewone man.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Guns N' Roses - "Perhaps"

In de schaduw van versterkers en de eeuwige rozenbloesem heeft Guns N’ Roses de muziekgalerij betreden als een onsterfelijke belichaming van rock-‘n-roll-weelde…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Post Malone – Austin (★★½): Pareltjes in een zee van commerciële beats

De Amerikaanse zanger, rapper en singer-songwriter Post Malone, die zichzelf liever omschrijft als ‘kunstenaar’, loste zonet zijn vijfde studioalbum Austin. Waar Posty…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Post Malone - "Overdrive"

Nog een kleine twee weken tot Post Malone zijn meest persoonlijke album tot dusver op de wereld zal loslaten. De weg naar…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.