InstagramLiveRecensies

Balthazar @ Koninklijk Circus: Intieme magistraliteit

© CPU – Willem Devriendt

Weinig Belgische bands doen het Balthazar na: het Koninklijk Circus drie dagen op rij tot de nok uitverkopen. De band bracht vorig jaar hun vierde plaat Fever uit en het lijkt er dus niet meteen op dat de populariteit van de groep in dalende lijn gaat. Ze bewezen vorig jaar in de Lotto Arena en op Rock Werchter nog dat ze live ijzersterk zijn. Wij gingen kijken op de tweede dag in Het Koninklijk Circus en zagen een live performance waar zelfs onze kleine teen nog van moet bekomen.

Voorprogramma van de tweede dag was Blu Samu, die met het Koninklijk Circus haar grootste zaal ooit aandeed. ‘Hope you like it’, zei de Brusselse over haar hiphop. Een vreemde eend in de bijt, als je bedenkt dat Ivy Falls en Noémie Wolfs op respectievelijk dag één en drie openen. Toch kon de funk die we in “Nathy” hoorden de heupen in het publiek loskrijgen. Blu kwam na haar best brave set zelf helemaal los bij afsluiter “GFM”, waarbij ze haar statief niet meer nodig had, maar voldoende had aan de harde beat. Het publiek warm gemaakt voor wat zou komen, die test had ze wel met glans doorstaan.

© CPU – Willem Devriendt

Wat kwam, was een instrumentale westernversie van “Fever”, aangevuld met rook, waarop de vijf mannen het podium opkwamen, Maarten Devoldere de handen schuddend van de eerste rij. ‘Hold me close my dear’ klonk uit de mond van Jinte Deprez bevrijdend en vertrouwd. ‘We zijn nog maar begonnen’, merkte Devoldere op na het vele hoofdgeknik tijdens het opzwepende “The Boatman”. ‘Ik wil dat jullie uit jullie dak gaan.’ Hun start had het vijftal zeker en vast niet gemist. “Watchu Doin'” klonk zwoel en warm als een camembert die recht de oven uit kwam geserveerd met een even warm stokbroodje om er nog eens extra in te dippen.

Hun nieuwe “Halfway” klonk halfweg in de set aanstekelijk en werd vergezeld van de nodige moves van Jinte Deprez. Die wist ons ook met het magische “The Oldest of Sisters” te betoveren, waarbij hij versterking kreeg van Simon Casier en Tijs Delbeke als blazersensemble. “Blood Like Wine” had hetzelfde aura rond zich en kreeg alle aanwezige bekers met gemak de lucht in met het gekende ‘raise your glass’-moment.

© CPU – Willem Devriendt

Of er verzoeknummers waren, vroeg Devoldere. Lander op de eerste rij vroeg “Leipzig” aan, en kreeg dat niet. Devoldere toonde zichzelf daarmee niet enkel humorist, maar ook de perfecte publieksmenner door het op uitgekiende momenten op te zwepen. Tijdens het dynamische “Changes” kwam hij het publiek vergezellen en bij “I Looked For You” kregen we een brok hoog oplaaiende emoties te verwerken. In het uitgesponnen “Fever” was het bassist Simon Casier die de show stal met een vette baslijn die zo uit een fles olijfolie had kunnen komen. Het werd een intiem en tegelijk groot meezingmoment waarbij het publiek twee verschillende stemmen verzorgde en het meewerkte naar de langgerekte opbouw.

Terugkeren deden ze in de bis met een intieme versie van “You’re So Real”, met een saxofoonsolo van drummer Michiel Balcaen en Maarten Devoldere die de meest gevoelige snaren wist te raken en het publiek tot halfweg “Grapefruit” uit het lood sloeg. Tot duizendpoot en manusje-van-alles Tijs Delbeke met zijn schuiftrompet iedereen naar huis blies en er ons enkel nog “Bunker” restte. De echte bisronde kwam er toen de zaallichten al aan waren met “You Should Be Dancing”, waarop twee enthousiastelingen in de tribune ronddansten, tot groot vertier van de hele zaal. You should have been there.

© CPU – Willem Devriendt

Balthazar bewees wat niet meer bewezen moest worden. Ze zijn een van de sterkste Belgische livebands van dit moment en klinken veelzijdig op veel manieren. Het vijftal voelde perfect aan wat het Koninklijk Circus nodig had en speelde een set waar niets op aan te merken viel (of het moet zijn dat ze “Leipzig” niet speelden). De band was intiem op de juiste momenten, dansbaar en groovy op andere, maar bovenal steengoed op elkaar ingespeeld. De staande ovatie tot de bovenste balkonrij was meer dan verdiend.

Het is uitkijken naar hun vijfde studioalbum en de festivalzomer, want dan staan ze op Cactusfestival en de Lokerse Feesten.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Do Not Claim Them Anymore
The Boatman
Wrong Vibration
Watchu Doin’
Phone Number
The Oldest of Sisters
Blood Like Wine
I’m Never Gonna Let You Down Again
Halfway
Changes
Fever
I Looked For You
Entertainment

You’re So Real
Grapefruit
Bunker

Related posts
InstagramLiveRecensies

HEAR HEAR! 2022: Een hete ontmoeting

De eerste editie van HEAR HEAR! had ook meteen HOT HOT! kunnen heten, want het was puffen en zweten tot de laatste…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Warhaus - "It Had To Be You"

In 2016 moest Balthazar nog even op pauze zodat de bandleden elk hun creativiteit hun eigen loop konden laten gaan, maar dat…
LiveRecensies

Thievery Corporation @ Koninklijk Circus (Cirque Royal): Een feestje in het circus

Zelden krijg je de kans om de uit Washington D.C. afkomstige band Thievery Corporation live aan het werk te zien. Doorgaans toert…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.