LiveRecensies

Tom Rosenthal @ Ancienne Belgique (AB Box): Kapitein Winokio voor volwassenen

Enthousiast, kinderlijk, en romantisch: zo speelde Tom Rosenthal gisterenavond in de AB Box. Iets dat je sowieso meeneemt na zijn liveshow is dat we het leven best niet te serieus nemen. Rosenthal is een geboren entertainer, weet precies hoe hij zich moet vermaken en betrekt het publiek voortdurend met hem mee op het podium. Na vele singles, een hoop albums, een heleboel YouTubevideo’s en twee kinderen is Tom Rosenthal vorig jaar begonnen aan liveshows. Zijn eerste optreden op Belgische grond was vorig jaar voor de uitverkochte Roma in Antwerpen. Gisterenavond was hij terug aan deze kant van de Noordzee voor zijn concert in de AB Box, wat een behoorlijk indrukwekkende plek is voor een eerste show ooit in Brussel.

De AB Box was de perfecte locatie voor deze gekke man en het publiek verwelkomde hem met open armen. De visuals en het decor waren tot een minimum beperkt, maar als je zo’n amusante figuur vooraan hebt staan, heb je niet veel anders nodig. Rosenthals talent zorgde ervoor dat iedereen zich helemaal thuis en op zijn gemak voelde. De zaal leek wel one big happy family.  Hij vertelde ons leuke weetjes om zijn band te introduceren, waaronder een cellist (Maddie – onlangs struikelde ze redelijk onhandig over een kleine bobbel op de grond, heeft dan haar enkel verstuikt en moet nu met een kruk over het podium lopen. De kruk heet Florence, als iemand het zich afvroeg.) en een gitarist (Ashley – ze is Amerikaans, maar heeft toch een geweldig Engels accent en ze is ook expert in het maken van grappen over kaas). Buiten dat ze alle drie geweldig schertsten, konden we als publiek ook hun mooie muzikale samenwerking meemaken. De harmonieën waren perfect en ze speelden uitstekend op elkaar in, bijvoorbeeld toen Maddie het pianospel even overnam zodat Tom vooraan kon dansen.

De liedjes van Tom Rosenthal kennen een grote variatie aan emoties en gelukkig heeft hij deze gisteravond ook naar de AB gebracht. Het concert begon met “Take Your Guess”, een van zijn bekendere nummers. Een geweldige manier om het optreden te beginnen, met opbeurende teksten over het rommelige van het leven, maar dat het zo eigenlijk helemaal prima is. De teksten van Rosenthal zijn een ode aan het alledaagse en het accepteren daarvan.

Na zijn serieuzere eerste lied ging hij snel over naar een van zijn misschien iets meer komediegevulde nummers “Phone Battery Dead”. Je zou kunnen zeggen dat snelle stemmingswisselingen het thema van de avond waren. Het concert ging van “It’s Been a Year”, zijn meest recente song, over de ups en downs van een jaar met iemand van wie je houdt, naar “Hey Luis Don’t Bite Me”, wat hij over Luis Suarez schreef, toen de voetballer een andere speler beet op het veld. Dat Tom Rosenthal over van alles en nog wat kan zingen, valt niet te betwijfelen. Als luisteraar word je helemaal meegenomen in zijn wereld vol humoristische verhalen, liefdevolle ontmoetingen en gekke gebeurtenissen. Het enige probleem bij “Hey Louis Don Bite Me” vertelde hij ons, ‘is dat het helaas gewoon te goed is. Ik heb een goed lied verspild aan zoiets onbeduidend.’ Nieuwe nummers ontbraken er gisterenavond ook niet. Hij waarschuwde ons dat het misschien wel een deprimerende titel is, maar het lied zelf is niet zo heel triestig. Uiteindelijk dansten we uitbundig en zongen we allemaal luidkeels mee met “If We All Die Tomorrow”. 

Tom Rosenthal zorgde voor een entertainende avond. Een perfecte mix van humor en muziek, waar we ons allemaal dat ietsje beter door voelen en stiekem nu ook alles in het leven wat beter door kunnen relativeren. Rosenthal voelt zich perfect comfortabel op het podium en dat straalde hij ook uit. Als publiek kan je niets anders doen dan er gewoon van genieten. Een liveshow van Tom Rosenthal is een must, zeker als je niet zeker bent of je naar een optreden of komedieshow wilt gaan. Bij Tom Rosenthal kan het gewoon tegelijkertijd.

Facebook / Instagram / Twitter / Website / Youtube

Setlist:

Take Your Guess
Phone Battery Dead
Fenn
Have We Met Before?
Be Alright
What the Future Holds
It’s Been a Year
When I’m Gone
Don’t You Know How Busy and Important I Am
Hey Luis Don’t Bite Me
If We All Die Tomorrow
YOLO
Red
Away With The Fairies
It’s OK
Go Solo
Hugging You
There’s a Dark Place

Big Pot of Humus
Love Loosens Limbs
Watermelon

Dinosaurs in Love

Related posts
InstagramLiveRecensies

Lorna Shore @ Ancienne Belgique (AB): Pletwals van lawaai

Als een komeet schoot Lorna Shore naar bekendheid toen de ep …And I Return to Nothingness in 2021 menig metalhart harder deed…
InstagramLiveRecensies

Compact Disk Dummies @ Ancienne Belgique (AB): Bloedhete triatlon

Compact Disk Dummies lijkt de laatste tijd in een groeispurt te zitten. De broers hebben een derde plaat af en beginnen sinds…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Harrison Storm - "Tomorrow"

De Australische singer-songwriter Harrison Storm zit niet stil, en heeft alweer een nieuwe single uit. De indielovers zullen Harrison Storm al kennen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.