LiveRecensies

The Murder Capital @ Botanique (Orangerie): Moordende spanningsboog

© Tom Berth

Voor het eerst in de prille carrière van The Murder Capital speelde de groep een headlineshow in een concertzaal in België. De uitverkoren zaal was de Orangerie van Botanique en die was al lang op voorhand uitverkocht. De band stelde er hun alom geprezen album When I Have Fears voor en deed dat op een intense manier. De groep deed waarvoor ze bekend staat en knalde slechts op het einde de zaal volledig kapot.

Openen deed Junior Brother en dat was een atypisch voorprogramma voor een concert als dat van The Murder Capital. Toch was de Ier iemand die op zijn oprechte manier wist te overtuigen met een pittige dosis artfolknummers. Spontaan moesten we denken aan wat Richard Dawson doet, maar ook Jake Bugg hoorden we zo nu en dan passeren. Een unieke combinatie dus, maar vooral een singer-songwriter die met zijn sappig accent een halfuurtje eerlijke nummers op een traditionele manier wist te brengen. The Murder Capital was er nadien zelf nog erg lovend over.

© Tom Berth

Voor The Murder Capital het podium betrad, kregen we eerst nog tien minuten muziek in een donkere zaal: Burnt Out, leerde onze smartphone ons. We wisten zelfs te ontdekken dat de man al even overleden is. Een mooi eerbetoon, maar wat ons betreft iets te lang om de spanning aan te houden. Gelukkig volgde daarna al snel de bloedstollende intro van “More Is Less”.

Frontman James McGovern dook meteen het publiek in en zette de pit in gang: het zou de start van een furieus uurtje kunnen zijn. Niets was minder waar. De band kwam daarna met het iets intensere “Green & Blue” op de proppen. De dreiging was volledig voelbaar en het furieuze gevoel van daarnet verdween als sneeuw voor de zon. Dat vonden we toch niet geheel erg, want ook op deze manier wist The Murder Capital je bij de keel te grijpen.

© Tom Berth

McGovern is geboren om op het podium te staan. Hij heeft de attitude, weet mensen aan zijn lippen te laten hangen en kan het ook niet laten om zelf eens een sigaretje tussen zijn lippen te steken. Je kon dus altijd iets beleven op het podium, maar ook een heel intens en breekbaar nummer als “On Twisted Ground” wist hij op zijn eigen, eerlijke manier te brengen. Zelfs zijn zucht hoorde je door de microfoon.

Toch leek het voor ons bij momenten iets te voorspelbaar. De band heeft zijn performance en wijkt er niet van af. Zo wist je dat er na al die rustige, intense momenten weer furieuze songs aan zouden komen en kon je ook al gaan voorspellen wanneer wat zou gebeuren. Een bepaalde oprechtheid ontbrak hierdoor, maar dat zou de meeste bezoekers worst wezen.

© Tom Berth

Muzikaal werd alles namelijk heel strak en vol overgave gebracht. Als de bassen ferm door merg en been gingen, dan zag je de gitaristen ook meebewegen, en wanneer de postrock de bovenhand nam met “Slowdance II”, hoorde je dat het muzikaal om duimen en vingers van af te likken was. Ze wisten op ieder moment wanneer ze welk tempo en genre naar boven konden brengen en daar kroop hun sterkte in.

Het enige wat jammer is aan zo’n show, is dat het maar negen nummers lang was. Eens de intensiteit voorbij was en er een explosie kwam bij onder meer “Feeling Fades”, zaten we al op het einde van de set. Het is niet noodzakelijk om constant alles af te breken, maar hier bleek dat slechts een bijzaak. Dat is natuurlijk zonde, want daarmee klonk de band op zijn sterkst en kon het publiek zich het meest uitleven. Zo zagen we een gigantische pit en kwam de frontman natuurlijk weer crowdsurfen om het einde van de set in te luiden.

© Tom Berth

The Murder Capital wist dus perfect het evenwicht tussen intensiteit en kracht te vinden, al mocht het hier en daar iets oprechter overkomen. Een langere set zou daar bijvoorbeeld al bij kunnen helpen, want met negen nummers kan je niet veel anders doen. De band heeft weliswaar bewezen dat ze een volledige Orangerie kunnen boeien en met meer nummers op het conto zal het alleen maar harder gaan voor de Ieren, daar zijn we zeker van.

Setlist:

More Is Less
Green & Blue
Slowdance I
Slowdance II
On Twisted Ground
Love, Love, Love
For Everything
Don’t Cling To Life
Feeling Fades

3682 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Zimmer90 @ Botanique (Orangerie): Van slaapkamer naar feestkamer

Geef de mannen van Zimmer90 een podium en ze zijn de gelukkigste wezens op aarde. Het Duitse drietal uit Stuttgart mag gelukkig…
LiveRecensies

Hot Garbage @ Botanique (Witloof Bar): De vuile grot

Garagerockbands zijn van alle tijden en ook van alle plaatsen. Hot Garbage komt uit Toronto in Canada en brengt al sinds 2017…
InstagramLiveRecensies

Erick the Architect @ Botanique (Orangerie): Kwetsbaar en authentiek

Voor het eerst in zijn carrière staat Erick the Architect alleen op het podium. Gewoonlijk wordt de Amerikaanse rapper vergezeld door Zombie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.