AlbumsRecensies

POLIÇA – When We Stay Alive (★★★½): Scherven brengen geluk

Op een ijskoude winterdag kroop vocaliste Channy Leaneagh op het dak van haar huis om het ijs eraf te halen, maar ze kwam lelijk ten val en was maanden verlamd. Het hele gebeuren inspireerde Leaneagh in het schrijfproces van haar album When We Stay Alive. In 2018 werkte POLIÇA nog samen met het Berlijnse collectief Stargaze en leken ze voor een geheel nieuwe sound te gaan, die de band een ander karakter zou geven. Uit eerdere singlereleases konden we daarentegen afleiden dat Music For The Long Emergency eerder een uitstapje was en dat de vierde langspeler weer meer zou klinken zoals we dat van de vijfkoppige Amerikaanse synthpopgroep gewend zijn.

We vallen meteen met de deur in huis: When We Stay Alive kent enkele fenomenale nummers die aantonen dat experimenteren met opbouwen nog steeds de moeite is. Openingsnummer “Driving” kent invloeden uit ambient en heeft een oosterse toets gekregen, waardoor een link naar ‘Duizend-en-een-nacht’ nooit ver is. Op het daaropvolgende “TATA” zorgen te afgehaakte geluiden er in het begin voor dat we niet echt helemaal in het nummer geraken, tot er uiteindelijk weer licht aan het einde van de tunnel te zien is en de waas verdwijnt.

POLIÇA zoekt wel degelijk de grenzen van hun muziek op, maar niet altijd wordt dit risico beloond met succes. “Fold Up” mag dan wel bedreigend en duister klinken in zijn geheel, de zang contrasteert toch wel iets te veel met de instrumentatie. “Little Threads” heeft dan weer het probleem dat het iets te braaf overkomt, waardoor het niet opvalt tussen alle andere nummers. Het evenwicht zoeken en vinden tussen te veel en te weinig is zeker niet de makkelijkste opdracht, maar het album kent genoeg voorbeelden waarin dat wel lukt.

Het tweede deel van When We Stay Alive is het sterkere deel, want de songstructuren zitten doordachter en evenwichtiger in elkaar. “Forget Me Now” is het puurst en walst door melancholische symfonieën, die aangedikt met drums, voor het hoogtepunt van het album zorgen. In “Blood Moon” komen de synths er dan weer beter door en krijgen we een extravagantere sound die heerlijk past bij de fragiele zangpartijen van Leaneagh.

In When We Stay Alive verwerkt frontvrouw Channy Leaneagh haar bijna-dood-ervaring, die er uiteindelijk voor zorgde dat ze weer betekenis aan het leven kon geven. De emotionele geladenheid van het album hoor je in zowat elk nummer, maar pas naar het einde toe vormen de scherven weer een mooie vaas, die ondanks wat breuklijnen weer dienst kan doen. En zoals we allemaal wel weten: scherven brengen geluk!

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

1714 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

POLIÇA - Madness (★★★★): Angstaanjagend, verbluffend en hoopgevend

Vorig jaar vierde de Amerikaanse formatie POLIÇA hun tienjarig jubileum. Sinds hun start in 2011 groeiden ze uit tot een ware favoriet…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single POLIÇA - "Rotting"

De Amerikaanse groep POLIÇA heeft de gave om de meest verhelderende muziek een mysterieuze ondertoon te geven en bewees inmiddels al op…
LiveRecensies

Poliça @ Botanique (Orangerie): Nieuwe levensvisie

De Amerikaanse band Poliça maakte in 2012 ontzettend veel indruk met hun eerste album Give You The Ghost en genoten lange tijd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.