Albums, Recensies

Moneybagg Yo – Time Served (★★★): Opschepperij over succes en rijkdom

Moneybagg Yo is niet van plan om stil te zitten in 2020. Enkele dagen geleden kondigde hij nog een nieuwe deal aan met het label Roc Nation van Jay-Z. Nu is zijn eerste langspeler van 2020 een feit. Na Reset en 43va Heartless is Time Served zijn derde studioalbum. Volgens de 28-jarige rapper zou het ook zijn beste project tot nu toe moeten zijn.

Met “Speak 4 Em” begint het album veelbelovend. Een stevige trapbeat met de ene punchline na de andere: meteen een goede opwarmer. Deze sound krijgen we ook te horen in het door Tay Keith geproducete “U Played”. De meer dan geslaagde feature van Lil Baby trekt dit nummer naar een hoger niveau. Hij pikt heerlijk in op het refrein, vaart als het ware mee op de beat en houdt dit aan tot het einde van zijn verse. Helaas blijft Moneybagg Yo hier steken op dezelfde flow; een eentonig kopie van zijn twee voorgaande projecten dreigt zich aan te kondigen.

Ook op “Pop My Shit”, “Pistol By Da Bed” en “Bitch” krijgen we Moneybagg Yo te horen zoals we hem kennen. Hij krijgt een snel pompende beat voorgeschoteld en laat er zijn energieke woorden op los. Veel artiesten zouden zich laten overschaduwen door zo’n beat, maar Moneybagg Yo weet met zijn raps toch steeds weer de bovenhand te nemen.

Gelukkig krijgen we na een tijdje ook een andere Moneybagg Yo te horen. Hij stapt af van de harde trapbeats en schakelt over op een rapstijl die dicht aanleunt bij die van Future. “Thinking Out Loud” is een van de betere nummers; ook hier wijkt hij af van zijn gekende bombastische rapstijl en vooral het refrein blijft hangen. Dezelfde zin wordt steeds herhaald, maar met een laagje autotune weet hij een zorgeloze laidback sfeer op te roepen en voor je het weet ben je mee aan het knikken met het refrein.

Naast Lil Baby wist Moneybagg Yo nog enkele andere grote hiphopnamen te strikken. Op “Federal Fed” krijgen we de vertrouwde autotunestem van Future te horen. Hij pikt in op de flow van Moneybagg en geeft er dan een eigen draai aan. Niets dat we nog niet gehoord hadden van hem.

Op “Protect Da Brand” werkt hij samen met een van dé rappers van het moment: DaBaby, net zoals Moneybagg Yo gekend om zijn bombastische punchlines. De strofe van DaBaby is zeker niet slecht, maar een mindere strofe van Moneybagg Yo en een sobere repetitieve beat zorgen ervoor dat de vonken in deze samenwerking uitblijven. “Real Luv” met Summer Walker is het nummer dat het meest uit de boot valt op dit album. Bij het refrein probeert Summer haar fantastische stem te etaleren maar ze zegt er weinig mee. Na een tijdje wordt het refrein langdradig en dreig je naar het volgende nummer over te schakelen.

De meest verrassende bijdrage komt misschien wel van de nobele onbekende Fredo Bang op “Spin On Em”. Door zijn meeslepende zangstem in het refrein af te wisselen met feilloze raps in zijn verse trekt hij dit nummer helemaal naar zich toe en zou je haast vergeten dat het een nummer van Moneybagg Yo is.

Afsluiten doet hij met een knal. “All Dat” is een hoogtepunt op deze plaat en de sterke performance van Megan Thee Stallion zit daar zeker voor iets tussen. Het perfecte nummer om door de laatste minuten van een zware workout te komen. Na vijf  seconden zit het tempo al op zijn maximum en dat tempo gaat voor de rest van het nummer door. Moneybagg en Megan zijn goed op elkaar ingespeeld en wisselen elkaar perfect af. Elke verse gaat mee met het tempo van de beat en dat zorgt voor een ware adrenalinekick.

Time Served van Moneybagg Yo is geen hoogvlieger, maar is – zoals hij zelf aankondigde – wel zijn beste album tot nu toe. De rapper uit Memphis probeert zijn flows af te wisselen, de een al beter dan de andere.

InstagramTwitter

Volg ons op Spotify voor meer nieuwe muziek.
12 januari 2020

About Author

Jiri Willems


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief