AlbumsRecensies

Lyenn – Adrift (★★★★): Terugkerende klanken en IJslandse vulkaankraters

Lyenn is eigenlijk de Belg Frederic Lyenn Jacques. Deze in Brussel wonende multi-instrumentalist en improvisatiewizard is onder andere bassist bij Dans Dans en tourt de wereld rond met de band van moodswingking Mark Lanegan. Daarnaast heeft hij ook nog eens zijn soloproject Lyenn, waarin hij zijn eigen, mystieke wereld schept. Zo ook op zijn derde album Adrift. Naast goede vriend Shahzad Ismaily (bekend van onder meer Bonne ‘Prince’ Billy), werkte Lyenn samen met trombonist/gitarist Aaron Roche en drummer Julian Sartorius. Lyenn zelf zat vooral achter de toetsen.

Voor Adrift trok Lyenn naar IJsland. De hele plaat is daar live opgenomen en dat kan je merken. Tijdens het luisteren voel je de mist opduiken en zie je de IJslandse vulkaankraters zo al voor je verschijnen. De bezwerende klanken en poëtische teksten helpen daaraan mee. Je hoort de mysterieuze mist al in opener “Morning Sun”. Mooie pianoklanken en jazzy drums hypnotiseren je de hele plaat lang.

Lyenn zegt zelf dat Adrift een zeer persoonlijk werk is, waarin hij op zoek gaat naar de zin en de onzin van het leven. Dat hoor je duidelijk in onder andere “Until We Blend”, een dromerig nummer met interessant ritme en teksten als: ‘Look me in the eyes / Let it remind us / What it’s like to be seen / Recognized’. Ook de bijhorende videoclip is het kijken waard met de mooi geschoten beelden van twee dansers die ronddraaien in een verlaten pand en iets lijken te zoeken.

Adrift is een zeer gevarieerd album. De stem van Frederic kan veel: van lief fluisteren tot intens roepen. En dan plots hoor je daar weer die mystieke klanken. Sommige nummers doen zelfs wat denken aan Radiohead, zoals “Give In” met zijn zangpartijen en elektrische gitaarklanken. Daarnaast zorgt de improvisatie doorheen de plaat voor verrassende klanken die je nog niet eerder gehoord hebt. Toch hoor je ook vaak dezelfde ritmes en tonen terugkeren, waardoor je in een soort sfeer geraakt die je helemaal meetrekt in de muziek.

Adrift is zeker een aanrader voor als je even wilt wegdromen naar mooie werelden. Het neemt je mee in een mysterieuze atmosfeer, maar is toch niet eentonig door de vele verschillende klanken.

Het is uitkijken naar het concert van Lyenn op 6 maart in De Roma in Antwerpen. Mogen we ons dan verwachten aan een spannende improvisatieset? Laat ons hopen van wel!

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Oproer - We’re All Late Tonight (★★★★): Onstuimig mikken op benen én hoofd

Het verhaal van de Aalsters-Gentse band Oproer raakte begin 2023 in een stroomversnelling. De passage in Humo’s Rock Rally van 2022 was…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single By Storm - "Double Trio"

Rapper Ritchie With a T en producer Parker Corey, 2/3 van het voormalige raptrio Injury Reserve, moesten in 2020 plotseling afscheid nemen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Nubya Garcia - "Lean In"

De Engelse jazzmuzikante en saxofoniste Nubya Garcia had grootse plannen voor 2020. Niet alleen zou haar debuutalbum Source dat jaar in augustus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.