LiveRecensies

Peuk @ Super Fourchette: Bataille des cocaine piss’

© CPU – Jan Van Hecke

Wie bekend is met Super Fourchette weet dat dit, naast platenwinkel voor lokale alternatievelingen, als een koddig cafeetje in een roos indiekleedje bestaat. Om er dan meezwierende noise te plaatsen vergt wat energie, maar die energie krijgen we gratuit (of enfin, voor een luttele vijf euro ingang) van de bands terug. Het wordt ons dan ook gauw duidelijk dat niemand meer over de wil tot wachten beschikt, dus schieten BRORLAB en Peuk als kanonnen regelrecht door hun sets. Sets, en niet nummer per nummer, want door die eindeloze vonk begeef je je meer dan in de songs in die alles overstemmende ambiance.

BRORLAB speelt wat ze zelf drumcomputerpunk heten en ontsproot in het Antwerpse. Onder vriendjes van de kleuterklas Sam De clercq (zang) en Casper de Geus (bas) ontsproot een nieuwe liefde voor muziek in de lokale underground. Gooi er dan nog grisgrage gitarist Rafael Valles Hilario bij en je hebt een band. Origineel gingen ze met zang van Raf sleutelen, maar later kwam er toch de keuze om Sam als frontvrouw neer te plaatsen. Met bom aan inspiraties als Warm Bodies, Cry, CUNTST, Otoboke Beaver, The C.I.A. en Couteau Latex vormt ook hun sound een ware explosie. Eerstdaags komen ze onder Ultra Eczema uit met een 7 incher.

De strijd om beste Cocaine Piss van de avond mag na nog een laatste saf eindelijk beginnen. Zonder er al te veel woorden aan vuil te maken, gilt de zangeres zich door de eerste nummers. Wanneer we ons halfweg bevinden bedenkt de bassist dat de vloer wel lekker ligt, en zo brengt hij er een paar nummers door. Het spel en springen van de band komt goed over en vormde een prijsloze opwarmer voor de avond. Zag of hoorde u BRORLAB nimmer van tevoren? Grijp dan uw kans in het Vol Pension te Gent op vrijdag 13 December.

Peuk, de band rond lieflijk meisje Nele Janssens, raast al hun frustraties eruit aan de hand van gegrom, gegier en een meer dan gretig stompen op een distortionpedaal. Onder het explosief drumvelterrorisme van Dave Schoyen (onder meer bekend van Evil Superstars en Millionaire) en de volgepompte basaders van Jacky Willems (HEISA) bezorgen ze je live een muzikale molenwiek van jewelste. Na wel verdomd veel recensies rees de band in geen tijd als windhoos naar de top van de Belgische punk, en dat meer dan welverdiend. Peuk staat garant voor een fenomenale rush die doet denken aan onder meer Babes in Toyland, X-Ray Specs, Bikini Kill en Bratmobile.

Peuk weet te variëren tussen wolfs gehuil in onder andere “Cave Person” en zachte, bijna aaibare songs zoals “Gargamel.” Al dat wervelend geweld, dan plots die bijna liefkozend te dunken nummers waarmee de band zich zeer rustig in het oog van de storm durft te begeven, om je dan weer even graag aan volle windkracht in het haast breinbrekend gepiep van “Manipulated Rats” te stoten. Dit allemaal ondersteund door verassende muzikale intermezzo’s die je niet direct gaat verwachten van een genre dat vaak als rammelen wordt bestempeld: deze band wordt gedragen door ware muzikanten.

Al dat nijdig geroep en die knarsende tanden vergulden zich de ganse avond met de alom kwaadaardige blikken van onschuldig ogende frontvrouw, en het werd een puur genieten. Het enige gegeven dat het tijdsverloop wist aan te duiden, was het steeds verder verijdelen van de lucht in het bevolkte cafeetje. Wanneer de show dan plots tot zijn einde komt brengt het de blijde bassist ons nog een ‘merci pour la… uhm… patjansuh?’ waarop het publiek goedlachs merci’s en patiance’s jubelt.

Als je dan nog geen koppijn aan al dat gerammel en geraas weet over te houden, dan wel aan al dat headbangen, want dat dicht op elkaar geplak weerhield niemand ervan om te bewegen. Soms vragen we ons af hoeveel keer je naar Peuk kan gaan kijken voor je jezelf een whiplash aandoet.

SETLIST
BRORLAB

INTRO O. DEATH
PEE
ENERGY
PUNCHES
EXPLANATIONS
FOOTBALL
MR. WATCH
SECOND ANI.
NINJA

PEUK

GARGAMEL
MAGPIE
DIEDUWA
CAVE PERSON
SKIN IT
FACELESS DOLL IN VOODOO
DRUNK’N CARAVAN
ENDLESS SPARK
MANIPULATED RATS
CLEAN UP TIME
HANGMAN

87 posts

About author
Streep™
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Wine Lips - "Derailer"

De Canadese band Wine Lips is een rasechte garagerockband die tussen 2017 en 2021 reeds drie lp’s uitbracht. Er zit een zeker…
AlbumsRecensies

The Chisel – What A Fucking Nightmare (★★★½): Vers getapt uit oude vaten

Een succesvol debuutalbum goed opvolgen, het is nog zo makkelijk niet. Zeker als je eerste plaat werkelijk waar een pareltje van jewelste…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Frank Carter & The Rattlesnakes - Dark Rainbow (★★): Gifslangen zonder venijn

Ooit nog een revelatie die op meesterlijke wijze de balans vond tussen hardcorepunk en rammelige garagerock, maar sinds enkele jaren een gevestigde…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.