Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Ed O’Brien (EOB) – “Brasil”

Radiohead is al drie decennia lang een van de invloedrijkste bands die onze tijd kent. In de studio maken ze de ene klassieker na de andere en ook op de podia rond de wereld leveren ze onvergetelijke liveshows. Een lid zijn in Radiohead, zal vast wel veel druk met zich meebrengen, dus weten de leden zich ook solo uit te drukken. Nu is het ook eindelijk tijd voor gitarist Ed O’Brien om zijn solowerk op ons los te laten. Een tijdje geleden konden we luisteren naar het ambientstuk “Santa Teresa” bij wijze van opwarmer, maar nu is er ook “Brasil”, de eerste volwaardige single van O’Brien.

Op deze single pakt hij meteen groots uit. Het nummer is maar liefst acht minuten lang, voorzien van een strak geregisseerde videoclip en bevat bijdrages van onder andere Colin Greenwood (Radiohead) op bas, Laura Marling en Adrian Utley (Portishead). Volgens O’Brien gaat “Brasil” niet over een locatie of tijd, maar over een gemoedstoestand. Het nummer is geïnspireerd op hoe de mensheid één samenhangend organisme kan vormen.

Dat idee wordt niet alleen tekstueel, maar ook muzikaal uit verschillende perspectieven verkend. Zo begint de single met intieme getokkelde gitaren en subtiele texturen, maar windt het zich op den duur los naar een compleet andere stijl. Een dikke baslijn valt in en laagje per laagje wordt er een zorgvuldig samengestelde stroom aan geluiden gecreëerd. Het wentelt zich prachtig rond O’Briens zuivere stem en de aanstekelijke exotische groove die in het tweede deel heerst. Een indrukwekkende start van de solocarrière van Ed O’Brien!

Related posts
Muzieknieuwtjes

Paul McCartney herwerkt McCartney III samen met o.a. Beck, Josh Homme, Damon Albarn en Phoebe Bridgers

Er circuleerden sinds woensdagavond heel wat mysterieuze filmpjes op de sociale media van enkele bekende artiesten. St. Vincent, Queens of the Stone…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2020

In 2020 kwamen er meer singles uit dan ooit tevoren, en dat is vooral te danken aan de crisis die dit jaar…
AlbumsRecensies

EOB - Earth (★★★½): Vertrouwen vind je zo

De voorbije tien jaar waren een rustige tijd voor de mannen van Radiohead. Op The King of Limbs en A Moon Shaped…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.