AlbumsRecensies

Christian Alexander – Summer ‘19 (★★★★): Meer en minder van hetzelfde

Christian Alexander bracht zijn debuutalbum Summer ’17 uit in april 2019. Zijn tweede album Summer ’19 is er nu in deze bijna-wintertijden eindelijk ook. Van maanden en jaartallen heeft de 21-jarige Brit uit Preston alvast geen kaas gegeten. Van muziek maken gelukkig wel.

De single “Someday Sometime”, die de komst van het nieuwe album inluidde, beloofde alvast een verderzetting van Summer ’17. Bij Christian Alexander betekent dit mellow vocals, lofi beats, wat autotune hier en daar ondersteund met rustige gitaar. Alles thuis geproducet uiteraard, wat het gevoel geeft dat je tijdens het luisteren naast hem op zijn kamer bent. In Summer ’19 komt deze ervaring vaak terug, zeker in tracks als “F**K”, “Broke My Heart” en “This’ll Be Okay”. Variërend tussen speels en triest en gekruid met gebitcrushte beats die amateuristisch aanvoelen (maar het zeker niet zijn) passen deze nummers perfect bij Christians al bestaande repertoire.

Maar in Summer ’19 probeert Christian ook heel wat nieuws uit. “Toooo Much”, de opener van het album, leunt veel meer aan bij hiphop dan zijn eerdere muziek, wat hem zeker afgaat. De hihats rollen, de baskicks zijn distorted en de luisteraars verrast. Het toont een andere kant van de lofi zanger en je zou verwachten dat hij gaat rappen. Dat gebeurt niet. Althans, nog niet in dit nummer. Het is wachten tot “Peter Parker” voordat Christian zich ontpopt tot een heuse rapper, met een hoogtepunt in “So High”. Daar komt zelfs wat ge-yeah en ge-yuh aan te pas, en Christian komt er gemakkelijk mee weg.

Met “Ripped Jeans” heeft Christian nog een verrassing in petto: het is zowaar een happy nummer. Zijn favoriete thema’s als eenzaamheid, depressie en liefdesverdriet maken plaats voor meer swagger en een Christian die beter in zijn vel lijkt te zitten. Dit zet zich voort in “Lemonade”, een nummer waar je spontaan van opvrolijkt. Door de aanstekelijke beat, maar eveneens door lyrics als: ‘Running through the days on my iPhone / Driving in the night, when the sun goes / As time passes by and my life flies / I’m sippin’ lemonade with my eyes closed.’

Maar die happy vibes zijn eerder een uitzondering op de psyche van Christian. De kommer en kwel bereiken een hoogtepunt in “Broke My Heart”, een nummer over liefdesverdriet. Het vormt ook een synthese tussen de gevoelige lofi zanger uit Summer ’17 en de hiphopartiest die zich voorstelde in Summer ’19. De tekst varieert tussen een diepgaande ‘But time moves and you got old / Makes me sad that you won’t see me at my best’ en een ongeziene flex als ‘I got money on my mind / Wanna make it super thick’. Christian laat zich hier van zijn drie beste kanten zien. Drie, want vergeet niet dat Christian naast zanger en rapper ook een producer is. De beat die hij heeft gemaakt voor “Broke My Heart” is een meesterwerk, in zijn typerende lofi stijl, met een fenomenale outro.

Summer ’19 telt twaalf tracks in totaal (tien nummers, twee skits) en is onderverdeeld in de twee stijlen die Christian hanteert. Zo zijn de eerste vijf songs eerder hiphop en de laatste vijf meer in de herkenbare Christian Alexander-stijl. Dit is niet echt dynamisch, maar dat deert niet. Het album vormt niet echt een geheel, alsof het project spontaan gegroeid is zonder ergens specifiek rond te bouwen. Zo ging het er alleszins aan toe bij het maken van Summer ’17. Hierdoor kan je alle nummers door elkaar luisteren. Elke track heeft een identiteit op zich, vormt zowaar een single (behalve de skits dan) en kan fungeren als een afgesloten verhaal.

De single “Someday Sometime” beloofde enkele maanden geleden meer van hetzelfde, maar het uiteindelijke album is eerder iets anders geworden. Al maakt dat niet uit, want de kwaliteit van Christian Alexanders songwriting is sterk gebleven.

273 posts

About author
Ik vond geluk in een roze donut.
Articles
Related posts
FeaturesInterviews

Interview Saib: 'Geen bewuste strategie'

Wie af en toe eens naar beat-afspeellijsten luistert of studeert met op de achtergrond YouTube-kanalen die vierentwintig op vierentwintig lofi spelen, heeft…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Morabeza Tobacco – “Temperature”

Er is reeds veel geschreven over het mysterieuze Zweedse duo Morabeza Tobacco sinds de release van hun gelijknamige debuutalbum Morabeza Tobacco uit…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Christian Alexander - "Waste Her Time"

Er zijn maar weinig artiesten die mogen zeggen dat zij ooit ’s werelds favoriete artiest van het moment waren voor Brockhampton-frontman Kevin…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.