Live, Recensies

Temples @ Botanique (Orangerie): Pieken en dalen

© Eleonora C. Collini

Geheel lyrisch waren we niet over Hot Motion, de derde van Temples die in september verscheen. Het trio uit het Engelse Kettering had ons voor dit jaar nochtans nog niet teleurgesteld. Voorgangers Sun Structures en Volcano stonden bol van de geniale psychedelische rocksongs, met bakken sixtiesverering en een vleugje moderne synthpop. Tijdens hun show in de Orangerie du Botanique, waar ze twee jaar geleden ook al langskwamen, hoopten we dan ook vooral op meer van dat. Onze wens ging gedeeltelijk in vervulling.

Voor dat alles werden we getrakteerd op een indrukwekkende set van voorprogramma Anni B Sweet. De Spaanse Ana Fabiola López Rodríguez schrijft al haar nummers zelf, maar had voor de gelegenheid een kwartet muzikanten mee op stap genomen. Dat Templesfrontman James Bagshaw haar recentste plaat Universo por estrenar produceerde kwam niet bepaald als een verrassing, want de twee artiesten delen heel wat op muzikaal vlak. Er zitten echter enorm veel lagen in de psychpop die ze met haar band bracht, en ondanks de taalbarrière die de Spaanstalige songs met zich meebrachten wisten ze een gevoelige snaar te raken. Daarenboven kon je van het gezicht van iedereen op het podium aflezen dat ze zich rot aan het amuseren waren. Dat gevoel konden wij alleen maar beamen, want Anni legde de lat voor deze avond alvast erg hoog!

Ook Temples was niet van plan om tijd te verliezen, en zette hun set in met een knal. Dit gebeurde in de vorm van “The Howl”, wat ons betreft een van de beste songs op Hot Motion, en het publiek raakte meteen op gang. Dat het nummer halverwege herstart werd vanwege een mixingprobleem liet niemand zich aan het hart komen, en zorgde er alleen maar voor dat de riff de tweede keer nog harder werd meegebruld, als ware het in een voetbalstadion. Met het Disneyriedeltje van “Certainty” werd de krachttoer per direct vervolgd.

Temples klinkt live grotendeels zoals ze dat op plaat doen, wat zorgt dat hun set gedragen moest worden door sterke composities. Zo hebben ze er gelukkig genoeg; een willekeurige graai uit Sun Structures en Volcano zou zonder uitzondering heel wat moois opleveren. Helaas is onze mening over Hot Motion gisteravond niet gewijzigd. Het midden van de set bestond voor het overgrote deel uit nieuw materiaal, waardoor de groep ons wat kwijtraakte. “Holy Horses” klonk nogal stijf, en behalve de euforische outro kwam ook “The Beam” live niet veel beter over. Aan ons leek het niet te liggen, want we kregen de indruk dat een deel van het publiek met sommige van deze nieuwe nummers ook niet geheel wist wat te doen. Gelukkig kwam er af en toe nog een oldie als “The Golden Throne” voorbij die als defibrillator kon functioneren.

View this post on Instagram

@templesofficial 😍

A post shared by Kristi Blackler (@kblackler) on

Strak gespeeld was het allemaal best wel; zelfs nieuwkomer Rens Ottink (die we ook kennen van PAUW) beheerste zijn drumpartijen als een meester. Als het erop aankomt zouden we zanger James Bagshaw eigenlijk als zwakste schakel durven aanwijzen. Tijdens nummers als “You’re Either on Something” had hij hoorbare moeite om de hoge noten te halen, en doorheen het hele concert was zijn stem soms niet geheel zuiver of bedolven onder de rest van de geluidsmix. Meer dan een occasionele bedenkelijke blik hielden we er gelukkig niet aan over, maar voor een band die al het grootste deel van dit decennium regelmatig optreedt vinden we dit wel een aanzienlijk werkpunt.

Het waren vooral de bookends die ons konden overtuigen. De loodzware riffs van “A Question Isn’t Answered” zouden op geen enkel concert misstaan, en in het laatste derde zette de band nog een homerun in, waarin een strak “Keep in the Dark” en bonafide klassieker “Shelter Song” voorbijkwamen. Afsluiten gebeurde met het episch uitgesponnen “Mesmerise”, een intussen vaak overgedaan trucje dat desalniettemin ons hart nog steeds verovert.

We verlieten de Botanique uiteindelijk voldaan, maar niet zonder een aantal bedenkingen. Tussen de genialiteit in zat er een voelbaar dal in deze set, en het wat levenloze gevoel dat we kregen bij Hot Motion zat daar duidelijk voor iets tussen. Straffe muzikanten zijn het, dat wel, maar Temples blies ons vanavond niet voor de volle honderd procent omver. We hopen dan ook dat daar volgende keer verandering in komt.

Setlist:

The Howl
Certainty
A Question Isn’t Answered
You’re Either on Something
Colours to Life
Holy Horses
The Golden Throne
Context
Hot Motion
The Beam
Oh the Saviour
Keep in the Dark
Atomise
Shelter Song

Mesmerise

20 november 2019

About Author

Lyra muziek is cool. • luisterlog: last.fm/user/lyramsr


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Nieuwsbrief