LiveRecensies

The Chats @ Kavka Oudaan: Tussen pot en punk

De punkrevelatie van het afgelopen jaar zou zomaar uit Australië kunnen komen. Het drietal uit Sunshine Coast bracht al twee rammelende ep’s uit, maar brak pas echt door toen hun basic videoclip van “Smoko” viraal ging. Enkele nummers later is er nu de Identity Theft-tour en die bracht hen naar Kavka in Antwerpen. Hun eerste zaalshow meteen ook in België, nadat ze deze zomer nog de Lift van Pukkelpop aan flarden speelden. Ook nu waren de fundamenten niet veilig, en barstte de zaal van begin tot eind uit zijn voegen.

Maar eerst mochten de landgenoten van Crocodylus de zaal op temperatuur krijgen. Dat deden ze aan de hand van furieuze punk. Eveneens als drietal wist de groep een krachtige performance neer te zetten, waarbij psychedelische sounds nooit ver weg waren. Toch was het vooral wanneer de band het tempo opdreef en de gitaren liet gieren dat ze een echte indruk maakten. Het publiek was er helemaal klaar voor en had het toen al warm voor The Chats.

Iets minder dan twintig seconden had The Chats nodig om Kavka tot ontploffen te brengen. Een strakke drumlijn, een even snelle baslijn en pittige gitaren: meer had het publiek niet nodig om zichzelf te ontketenen, en dat bleef ook zo voor de volledige set. The Chats maakt dan ook muziek waarop je niet kan blijven stilstaan, en dat zal iedereen in de zaal geweten hebben.

Frontman Eamon Sandwith stond dan ook als een opgefokt duracellkonijntje zijn lyrics te zingen. Het was meebrulbaar, en net daardoor zo aanstekelijk. Zelfs als je de song niet kende, kon je het na één refrein al meezingen. Het concept bleek dan ook even simpel als effectief, en een band als The Chats maakte er met plezier gebruik van. Punk in zijn puurste vorm, zonder veel tralalaatjes en vooral met heel veel zelfvertrouwen. The Chats weet het allemaal te omarmen en liet hierdoor de performance voor zich spreken.

Kwatongen zouden beweren dat de band het iets te simpel aanpakte, waardoor er moeilijk een onderscheid te maken was tussen de verschillende nummers. Maar als je zag hoe hard een publiek zich amuseerde als ze een “Pub Feed” of “Bus Money” konden meebrullen, dan kregen die mensen meteen ongelijk. The Chats is meer dan een punkband: het zijn drie jonge gasten die genieten van wat ze doen, dit op de meest effectieve manier naar voorbrengen en af en toe eens een jointje vragen.

De songs gingen dan ook over alledaagse, soms absurde dingen. Eentje over een man genaamd Billy, een ander over geen geld hebben voor de bus, of zelfs over eens een goeie ‘wank’ hebben op de wc. Geen enkel topic is taboe voor The Chats en het was net die alledaagsheid die zoveel mensen aanspreekt. Neem nu “The Clap”, een nummer over chlamydia. Eender welke andere band zou hier niet mee wegkomen, maar bij The Chats zat gewoon iedereen ‘I’ve got the clap’ te brullen. Vreemd, maar heel plezant.

Zoals een echte punkband was ook het tempo van deze set verschroeiend. Twintig nummers werden er in nog geen uur doorgejaagd. Dat ging van het furieuze “Casuality”, dat slechts een minuut duurt, tot het anthem “Smoko”, dat letterlijk iedereen in de zaal wist mee te brullen. Want er was niet enkel een constante stroom van mensen die elkaar omverduwde, tot ver achter in de zaal kon iedereen de lyrics uit zijn lichaam laten komen zodat we het zeker gehoord hadden.

Conclusie is dus dat The Chats garant staat voor plezier en heel aanstekelijke nummers. Punk in zijn meest kinderlijke vorm, maar dan wel met de doordachtheid van een volwassene en de lyrics van een puber. Net al die ingrediënten zorgen ervoor dat iedereen echt geniet van deze muziek. Je kan er niet kritisch tegenover staan, want het plezier staat hier centraal, en wil niet iedereen dat ervaren? We zijn er dan ook van overtuigd dat iedereen de avond van zijn leven had in Kavka, en of de zaal er nog staat? We denken dat de kuisploeg alvast heel wat joints zal mogen opkuisen.

Setlist:

Nambored
How Many Do You Do
Mum Stole My Darts
Bus Money
Best Person
CCTV
The Clap
4573
Do What I Want
Ross River
Rosie Palmer
Heatstroke
Sekisui
Casuality
Billy Backwash
Smoko
Temperature
Identity Theft
Pub Feed
Better Than You

3131 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Dit vind je misschien ook leuk:
AlbumsRecensies

Skegss - Rehearsal (★★★½): Proost op het leven

Australië produceert de laatste jaren opvallend veel goede garage- en surfpunk. Vorig jaar brachten The Chats al een uitstekend album uit, maar…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 50 beste albums van 2020

Het einde van 2020: voor de ene een tijd om er hoopgevende anti-coronaspreuken tegenaan te gooien, voor de andere het startsein van…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Chats - "AC/DC CD"

Volgende week verschijnt de nieuwe plaat van AC/DC, hoog tijd dus vonden de The Chats om er een ode aan te brengen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.