LiveRecensies

girl in red @ Trix Club: Headbangen op songs over depressie

Rondtouren met songs die je een tijdje terug nog zelf in elkaar knutselde op je slaapkamer? Het is dagelijkse kost geworden voor girl in red, oftewel Marie Ulven. De Noorse belandde voor het eerst in de spotlights twee jaar geleden met “girls” en “i wanna be your girlfriend”. Het aantal streams groeide exponentieel en een trouwe fanbase haakte aan bij girl in red. Na een hectisch optreden op Pukkelpop, passeerde ze langs een uitverkochte Antwerpse Trix.

Het voorprogramma was voor het merendeel van het publiek meteen een voltreffer. De zestienjarige Amerikaan Isaac Dunbar kon rekenen op heel wat gillende meisjes. Met de moves en de stijl van een jonge Justin Bieber bracht de popzanger gelukkig iets diepzinnigere songs dan “Baby”. Dunbars thema’s reiken van zelfmoord en pesten tot het eten van ajuinen en dingen waar tieners iedere dag mee geconfronteerd worden. Zijn enthousiasme werkte aanstekelijk en songs als “Blonde” en “Cologne” warmden de Club volledig op. Knap voor iemand die zijn songs zelf schrijft én producet, en geboren is na het jaar 2000.

girl in red heeft in zeer korte tijd een gigantisch enthousiaste fanbase uitgebouwd. Haar bedroompop slaat duidelijk aan bij haar leeftijdsgenoten. Net als haar jonge collega’s Clairo en Billie Eilish schuwt Ulven thema’s als depressie en mental health niet. Daarnaast is ze een icoon voor de LGBTQ+ jeugd met songs als “girls” en “i wanna be your girlfriend”. De slaapkamermuziek die girl in red maakt, hoefde live niet gelijk te staan aan ingetogen performances. Al meteen bij het eerste lied “bad idea!” sprong de hele zaal op en neer. Ulven greep elke kans die er was om te headbangen, zelfs op de rustigere songs. En die heeft ze ondertussen goed bij elkaar geschreven op 2 ep’s.

De liedjes van girl in red zijn niet bepaald vrolijk, toch hield dat de Noorse niet tegen om er met een grote glimlach hard tegenaan te gaan. “summer depression” werd door het jonge publiek luidkeels meegezongen. Zelfs een sit-down werd door de hele zaal meegedaan en even later stopte het springen niet meer op “i need to be alone.” Het rustigere “forget her” had niet hetzelfde effect en kon de zaal ook niet volledig inpakken. We vreesden even dat girl in red een one-trick-pony is: slaapkamerpop om op te moshen. Maar dan legde ze haar band het zwijgen op en stak ze alleen van wal op “watch you sleep.” Als een Noorse bosnimf met haar lange wilde blonde haar liet ze horen dat ze ook echt kan zingen. Hoe heet het ook op de eerste rijen was, het kippenvel stond bij iedereen tot op de billen.

https://www.instagram.com/p/B4ilTvmg0MY/

Wie uit Noorwegen komt, is bekommerd om het milieu en dat zal Trix geweten hebben. Ulven pronkte met haar drinkbus en haar gitarist deelde de zijne met het publiek, waar ondertussen al een aantal meisjes waren flauwgevallen. Wie zich de show in Brussel of op Pukkelpop herinnert, weet dat Marie graag en veel praat. Ook in de uitverkochte Trix ging het van drinkbussen naar tweedehandswinkels tot haar nieuwste Netflix-obsessie, en van Marie’s moeder tot een nieuwe piano om af te sluiten met een lofzang aan het adres van King Princess. Tijdens die lange bindteksten gooiden fans cadeaus en brieven op het podium. Voor hen zijn de momenten tussen de songs dé kans om met Marie een 1-op-1 moment te beleven, maar voor de toevallig geïnteresseerden kunnen die praatsessies er na een tijdje wel wat te veel aan worden.

Gelukkig was de muziek dan weer steengoed. Op het podium telden we maar liefst drie gitaren en een bas. Het deed ons twijfelen of girl in red eigenlijk wel zelf kan spelen, maar in een van haar lange bindteksten liet ze een riffje horen dat ze net gemaakt had. Ja, ze kan alles: én headbangen én veel praten én muziek maken. Op “dead girl in the pool” ging ze nog eens volledig los vooraleer de regenboogvlaggen tevoorschijn kwamen op “girls”: het meest gay lied in haar repertoire. Ook het podium baadde in vijf enkelvoudige kleuren. Iedereen brulde het uit en meteen na de geweldige finale volgde het stevige “i wanna be your girlfriend”. Afscheid nemen van haar publiek deed girl in red door er gewoon middenin te duiken. De stagedive bovenop een massa tienermeisjes kwam gelukkig tot een goed eind.

Met slechts twee ep’s wist de Noorse girl in red al een show te vullen. Of zou er zonder die lange bindteksten misschien maar een half uurtje overblijven? Waarschijnlijk wel, maar dan had het optreden net zo goed geweest als nu. Gewoon nog krachtiger.

Setlist:
bad idea!
4am
rushed lovers
summer depression
i need to be alone.
forget her
we fell in love in october
watch you sleep.
i’ll die anyway.
dead girl in the pool.
girls
i wanna be your girlfriend

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single girl in red - "October Passed Me By"

Oktober is de maand om je liefde te uiten in de LGBTQ+- community, althans volgens Marie Ulven, beter bekend als girl in…
InstagramLiveRecensies

Down The Rabbit Hole 2022 (Festivaldag 3): De laatste dag gedomineerd door vrouwen

De laatste dag van Down The Rabbit Hole was aangebroken. Niet iedereen was even fit meer, maar dat mag de pret niet…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 2): Onvoorziene omstandigheden deluxe

Wie een planning had gemaakt voor vrijdag, kon die al meteen in de vuilbak gooien. Het aantal geannuleerde acts op vrijdag was…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.