LiveRecensies

girl in red @ Les Nuits Botanique: Crowdsurfen op slaapkamerpop

Jaarlijks wordt de Botanique in Brussel gedurende twee weken omgebouwd tot dé hotspot om nieuwe, vaak niet alledaagse, muziek te ontdekken. Ook op opkomende hypes wordt gretig ingespeeld en probeert de organisatie opkomende talenten een podium te bieden. Zo ook met Girl In Red, die enerzijds bedroom pop belichaamt en anderzijds openlijk strijdt voor gelijkheid.

Dat bedroom pop aan populariteit wint, is een understatement. Waar nog niet lang geleden vooral de donkere hoeken van Soundcloud en Reddit de belangrijkste verdelers van het genre waren, maken namen als Billie Eilish en Clairo nu furore in de internationale, mainstream media. Het genre wordt grotendeels omkaderd door een doe-het-zelf-gehalte en dromerige synth geluidjes.

Ook voorprogramma Claud is zo een doe-het-zelver. De jongedame had haar volledige studio (lees: een computer en een zo goed als onaangeraakte gitaar) mee op het podium en slaagde erin om de Rotonde catchy deuntjes voor te schotelen met deze beperkte opstelling. Claud zelf ging er wat lacherig mee om door af en toe een opmerking als: ‘I’m a one man band, y’all!’ de zaal in te gooien, maar toegegeven, het was een ietwat raar zicht. Hoe leuk de muziek en oprecht de persoon erachter ook overkwamen, het was uiteindelijk gewoon een ongemakkelijke karaokeshow. Met nummers als “Easy” en “Scarlett” kreeg Claud de Rotonde wel aan het dansen, maar wij kijken vooral uit naar hoe haar enorme groeipotentieel zich verder zal ontplooien.

https://www.instagram.com/p/BxGRmRqnhh9/

Nog een artieste waar veel potentieel in zit, is Girl In Red. De twintigjarige Noorse had het vrij jonge publiek al compleet voor zich gewonnen nog voor ze één woord gezongen had. Na opener “4am” merkten we ook waarom deze jongedame zo geliefd is. Ze beschikt over een enorm gevoel voor humor en was in staat om onafbreekbaar door te ratelen over de meest willekeurige onderwerpen. Zo was er een technische storing met haar oortjes en koos ze ervoor een redevoering te starten over de film A Star is Born en hoe geweldig Lady Gaga wel niet is. Veel praten, veel lachen en een publiek dat om de twee minuten ‘#relatable’ of ‘lit!’ uitkraamde, de toon van de avond was gezet.

Die technische storing werd een uur lang uitgemolken als excuus voor Marie Ulven om zonder aarzelen verder te praten. Op bepaalde momenten besloten haar bandleden zelfs om er zich even bij neer te zetten. Wanneer er dan toch muziek gespeeld werd, kreeg het publiek wel degelijk waar voor zijn geld. “Summer Depression” en “We Fell In Love In October” zijn vrolijke meezingers, en hoewel ze niet altijd even foutloos gebracht werden, stoorde dit niemand door het enthousiasme van zowel band als publiek.

Dat het niet enkel om een set volpraten ging en af en toe wat heen en weer springen met een microfoon in de hand, bewees Girl In Red tijdens “Watch You Sleep”. Plots pakte de onvermoeibare springveer uit met haar prachtige, breekbare stem en veroverde ze ook de harten van het niet-schreeuwende publiek.

Het schreeuwende gedeelte van het publiek had duidelijk een speciale band met de zangeres. Niet alleen had iemand Belgische wafels voor Marie mee na haar oproep op Instagram, maar ook omgekeerd merkte je een enorme waardering. Tijdens “Girls” was er een indrukwekkend meezingmoment dat de hele band duidelijk raakte en tijdens afsluiter “I Wanna Be Your Girlfriend” werd Marie Ulven letterlijk op handen gedragen.

Gekleed in haar eigen merchandise liet ze ons weten dat we getuige waren van haar pad naar beroemdheid. Ondanks dat de performance niet altijd perfect was en nog niet de helft van haar optreden met muziek gevuld werd, kunnen we absoluut beamen dat Girl In Red een naam is die we nog vaker zullen horen. Ook het feit dat de Noorse genderidentiteit en gelijke rechten bespreekbaar maakt voor jonge mensen kunnen we alleen maar toejuichen. Wij kijken alvast uit naar het moment dat Girl In Red een volledige set kan vullen en dus ook muzikaal haar enthousiasme kan doortrekken.

Setlist:

4am
Summer Depression
Dead Girl in the Pool (onuitgebracht nummer)
Say Anything
Dramatic
Forget Her
Watch You Sleep
We Fell in Love in October
Rushed Lovers
Talia (King Princess cover)
Girls
I Wanna Be Your Girlfriend

82 posts

About author
Dansennnn
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

DIIV @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Drijven op een wilde zee

Ook voor DIIV was de hele coronapandemie geen lachertje. De band bracht eind 2019 zijn album Deceiver uit en plande die uitgebreid…
LiveRecensies

Viagra Boys, Crack Cloud & Shht @ Les Nuits Botanique (Chapiteau): Extravagant, maar vooral heel plezant

Op vrijdag 6 mei had Botanique het perfecte trio samengesteld om het weekend in te zetten. Althans als je van vettige gitaren…
LiveRecensies

Silverbacks, Rodrigo Amarante, Unik Ubik & O. @ Les Nuits Botanique: Eclectisch en dynamisch

Les Nuits zet dit jaar in op heel wat te ontdekken namen. Nog meer dan anders komen er bands af die voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.